Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Criză sau nu, trebuie să hrănim animalele corespunzător

Publicat: 08 iunie 2010 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Zi şi noapte suntem avertizaţi, în special prin intermediul mass-media, că ne aflăm în plină criză economică, fapt care se răsfrânge, inevitabil, şi asupra activităţilor pe care fiecare dintre noi le desfăşoară.

Click pe poza pentru galerie!

Iată şi motivul pentru care vom aborda, în cele ce urmează, subiectul alimentaţiei animalelor din această perspectivă. Bineînţeles că o parte dintre crescătorii de animale, în special cei care gândesc „mai româneşte”, cum s-ar spune, au şi început să aplice corecţia în ceea ce priveşte cantitatea şi calitatea hranei administrate acestora, mergând pe principiul că „dacă strângem noi cureaua, de ce să n-o facă şi ele?!”

Pe de altă parte însă, anul 2008 a fost considerat un an bun pentru producerea furajelor şi cei care nu şi-au asigurat stocurile necesare de hrană pentru animale nu pot pune lipsa hranei pe seama crizei.

 

„Alimentaţie de criză”, respectând cerinţele energetice şi nutritive ale animalelor

Prin urmare, fie că suntem în criză, sau nu, vă propun câteva măsuri care pot fi luate în administrarea alimentaţiei animalelor în această perioadă:

• Mai întâi, trebuie să evităm risipa de furaje, printr-o hrănire în conformitate cu cerinţele energetice şi nutritive ale animalelor;

• Să ne asigurăm că energia şi nutrienţii din hrană sunt bine valorificaţi digestiv de animale.

Pentru aceasta, trebuie să verificăm şi raporturile din structura raţiilor, cel mai important fiind raportul energo-proteic. În urma unei anchete nutriţionale care s-a desfăşurat în 85 ferme de creştere a vacilor de lapte din partea de vest a ţării s-a constatat că:

- numai în patru exploataţii (4,7%) se efectuează, intuitiv sau în cunoştinţă de cauză, o alimentaţie echilibrată din punct de vedere energo-proteic;
- în 16 ferme (18,8%) cantitatea de amestec de concentrate care se administrează zilnic în hrana vacilor de lapte este insuficientă şi nu satisface necesarul de energie şi de proteină al animalelor;
- în zece ferme (11,7% dintre cele studiate), s-a constatat că alimentaţia vacilor conţine amestecuri de concentrate sau cereale simple, al căror aport nutritiv nu se corelează cu nivelele de asigurare ale raţiei de bază, provocând, astfel, dezechilibre mai mari ale raţiilor furajere, care pot afecta producţia şi sănătatea animalelor.

• Pentru a se asigura economicitatea unei raţii, trebuie formulate structuri de amestecuri de concentrate (cele mai costisitoare componente ale hranei), în funcţie de:

- calitatea şi aportul nutritiv al raţiei de bază;
- nivelul productiv şi evoluţia curbei de lactaţie a vacilor.

• Nu în ultimul rând, se vor elimina din efectiv animalele tarate, senile şi cele a căror producţie nu acoperă cheltuielile de întreţinere şi de exploatare a acestora.

În concluzie, se poate aprecia că cu cât animalele vor fi mai puţin afectate de criză (sub toate formele ei), cu atât ferma va fi mai rentabilă şi va face faţă acestor vremuri tulburi.

 

AVIZ CELOR CARE PRACTICĂ „ALIMENTA}IA DE CRIZĂ”

În cazul unei subalimentaţii (de criză), o vacă aflată într-o stare de întreţinere bună (notată cu 3,5-4 puncte) poate mobiliza, la începutul lactaţiei, 15 până la 60 kg de lipide, ceea ce reprezintă echivalentul unei producţii de lapte de 150 litri, până la 600 litri.

Dar, pentru refacerea punctului de stare corporală corespunzător pentru circa 30 kg lipide, respectiv 40-45 kg greutate corporală, este nevoie de mai mult de două luni de zile, iar la vacile cu producţii mari de lapte, durata de refacere a rezervelor corporale ajunge şi la patru-cinci luni.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 2(69)/2009

Vizualizat: 731 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?