Industria furajelor pentru animale se confruntă cu o lipsă de aprovizionare cu vitaminele A şi E din cauza a două incidente recente, avertizează Confederaţia Industriilor Agricole (AIC).
În afară de faptul că este un antioxidant eficient al membranei, vitamina E are o importanţă fiziologică largă, cum ar fi menţinerea integrităţii structurale a ţesuturilor, susţinerea creşterii neuronale, reproducerea şi stimularea imunităţii. Pe de altă parte, vitamina A este necesară în hrana animalelor pentru creşterea osoasă, diferenţierea şi proliferarea unei game largi de ţesuturi epiteliale, îmbunătăţirea sistemului vizual, reproducerea şi dezvoltarea embrionară.
AIC anticipează însă o posibilă criză pe piaţa nutreţurilor din cauza lipsei de disponibilitate a acestor două vitamine, ca urmare a două incidente petrecute relativ recent. Primul ar fi incendiul din luna octombrie izbucnit la o uzină germană care dezvoltă un precursor cheie pentru producerea celor două vitamine, iar al doilea se referă la închiderea unei instalaţii din China din motive de mediu.
"Industria de profil din întreaga lume va trebui să gestioneze un deficit semnificativ de vitamina A şi E timp de câteva luni. Se pare că situaţia va reveni la normal abia în martie sau aprilie 2018", a avertizat George Perrott, şeful Sectorului Hrană pentru Animale din cadrul Confederaţia Industriilor Agricole.
FEFAC, organismul european de comerţ pentru hrana animalelor, a avertizat la rândul său că, deoarece stocurile nu sunt suficiente pentru a compensa deficitul de producţie, producătorii de furaje la nivel global nu vor avea altă opţiune decât să reducă cantitatea de vitamine A şi E din hrana animalelor. Cu toate acestea, pentru animalele tinere şi gestaţionale, trebuie menţinute nivelurile de suplimente pentru a evita efectele negative asupra bunăstării animalelor şi asupra producţiei zootehnice în general.