Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Creşti OI şi CAPRE? Ştii câţi ÎNGRIJITORI scuteşte un CÂINE de-ntors?

Publicat: 15 iunie 2017 - 17:39
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CÂINII DE AUR! Creşterea caprelor şi a oilor oferă un sentiment de apropiere faţă de pământ şi, nu în ultimul rând, de realizare profesională a unui crescător.

Mutarea animalelor în jurul proprietăţii, separarea lor pentru tratamente veterinare sau menţinerea lor într-o zonă a fermei poate fi o provocare pentru fermier. Munca este mult mai uşoară dacă aveţi unul sau mai mulţi câini specializaţi pentru lucrul cu animalele, care în limbaj popular se numesc câini de întors oile/caprele.

Un astfel de câine poate face minuni pentru a uşura munca crescătorului. (…) Crescătorii de caprine şi ovine folosesc, de mii de ani, câini pentru ca lucrul cu animalele să fie cât mai uşor şi eficient.

caine-intors-oile_b

La mutarea animalelor de pe o păşune pe alta, folosirea unui câine poate înlocui munca altor trei persoane şi, implicit, cheltuielile pentru plata lor. (…) Nu trebuie să confundăm un câine dintr-o rasă specializată cu unul folosit de cei mai mulţi dintre crescătorii din ţara noastră doar la adunat oile sau caprele.
Un câine specializat poate ţine la distanţă animalele faţă de jgheaburile de hrănire până se pune furajul. De asemenea, poate ţine într-un colţ al ţarcului o turmă mai mică în timp ce crescătorul prinde câte un animal pentru diferite tratamente.

Cea mai îndrăgită şi mai versatilă rasă de câini pentru lucrul cu oile şi caprele este Border Collie. Este inteligent şi excelent la condus turma prin porţi sau ţarcuri şi aduce animale la fermă din zone îndepărtate fără asistenţă umană.

Ce rase sunt ideale pentru staţionarea şi pentru protecţia efectivului şi cum să alegeţi câinele potrivit pentru turmă, aflaţi din revista Ferma, ediţia 15-30 iunie 2017!

Vizualizat: 8744 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?