Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Creşterea PORCILOR: 3 INTERDICŢII controversate

Publicat: 18 iunie 2021 - 08:46
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În spaţiul public agricol se rostogolesc sintagme cum ar fi: Green Deal, Farm 2 Fork, agricultură sustenabilă şi circulară, zootehnie rezilientă şi... multe altele. Printre aceste ”altele”, avem şi bunăstarea animalelor...

Conceptul de bunăstare a animalelor şi evoluţia acestuia ar trebui să-i preocupe în mod deosebit pe fermierii din producţia animalieră, întrucât, în mod cert, reguli tot mai stricte vor apărea. De ce? Simplu. Pentru că aşa cere consumatorul european. Iar dacă o cere, cine va putea să-l refuze? Nimeni!

3 INTERDICŢII CONTROVERSATE

Dar să nu divagăm. În producţia cărnii de porc, principalele subiecte de bunăstare aflate în vortexul discuţiilor şi negocierilor bruxeleze sunt cele legate de următoarele interdicţii: 1) castrarea, 2) scurtarea cozilor şi 3) boxele de montă/fătare pentru scroafe. Dar să le luăm pe rând.

 interdictii porci CANVA_b

foto: canva.com

1. Interzicerea castrării purceilor nu este o temă nouă, dar este viu discutată, pornind de la ideea că această manoperă uzuală în ferme este traumatizantă şi dureroasă pentru simpaticii purcei, mai ales pentru că se practică în primele lor zile de viaţă. Unele studii demonstrează acest fapt, fără îndoială. Dar, altele, la fel de onorabile, ne aduc dovezi clare că stoparea castrării poate avea efecte neplăcute în privinţa gustului şi, mai ales, mirosului cărnii de porc după sacrificare, la momentul gătirii.

2. Interzicerea scurtării cozilor la purcei în primele zile de viaţă este o temă care stârneşte şi mai multe controverse. Evident că cererea vine tot de la consumatori şi tot prin intermediul vocalelor organizaţii care luptă pentru drepturile animalelor, abundent finanţate, mai ales în ţările dezvoltate ale UE. De altfel, trebuie spus că, în unele ţări nordice, cum ar fi Suedia şi Norvegia, legislaţia interzice deja această manoperă. Însă, majoritatea fermelor comerciale nu sunt deloc încântate de acest demers deoarece, în multe cazuri, păstrarea experimentală a cozilor intacte a generat adevărate valuri de codofagie şi, implicit, pierderi economice substanţiale.

3. Interzicerea utilizării boxelor pentru montă şi fătare în fermele comerciale este cel de-al treilea subiect fierbinte. E bine cunoscut faptul că aceste boxe au rostul de a eficientiza producţia de purcei pe cap de scroafă. Cele de montă pentru a preveni avorturile precoce şi a uşura munca celor care se ocupă de inseminarea scroafelor. Cele de fătare pentru a preveni strivirea purceilor în primele zile după fătare şi astfel, creşterea productivităţii scroafelor.
Cert este că eliminarea totală a acestor boxe ar conduce la o creştere semnificativă a costurilor de producţie.

interdictii porci 2_b

foto: canva.com

Pe larg despre cele 3 mari INTERDICŢII, cum afectează fermele din România şi ce soluţii ar putea exista, în Revista FERMA, ediţia 1-14 iunie 2021!

Consumatorul dictează, fermierul plăteşte!
Chiar dacă la acest moment discuţiile sunt aprinse şi chiar contondente pe alocuri, un lucru este cert: toate aceste lucruri se vor întâmpla, fie că le convine sau nu fermierilor. Mai devreme sau mai târziu. Dintr-un singur motiv. Aceasta e vrerea Măriei Sale Consumatorul! Va suporta însă acesta toate costurile suplimentare inerente acestor schimbări radicale în producţia cărnii de porc? Mă îndoiesc!


un articol de
IOAN LADOŞI

Vizualizat: 2871 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?