BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Creşterea iepurilor pe păşune, în cuşti mobile

Publicat: 13 ianuarie 2009 - 15:39
11 comentarii   | Print | Trimite unui prieten
În Franţa (ferma St. Maurice) şi Italia (ferma Viterbo), crescătorii particulari practică, cu rezultate bune, creşterea iepurilor de casă pe păşune în cuşti mobile. Dată fiind simplitatea construcţiilor şi eficienţa creşterii, am considerat oportună informarea celor interesaţi de această tehnologie de creştere.

Click pe poza pentru galerie!

În Franţa (ferma St. Maurice) şi Italia (ferma Viterbo), crescătorii particulari practică, cu rezultate bune, creşterea iepurilor de casă pe păşune în cuşti mobile. Dată fiind simplitatea construcţiilor şi eficienţa creşterii, am considerat oportună informarea celor interesaţi de această tehnologie de creştere.

Creşterea iepurilor de casă în cuşti mobile pe păşune, presupune, pe de o parte, înfiinţarea unei păşuni care să asigure acestora masă verde de bună calitate, iar pe de altă parte, amenajarea unor cuşti mobile rezistente.
Pentru alegerea locului în care se vor creşte iepurii de casă, trebuie să avem în vedere caracteristicile reliefului, efectivul matcă preconizat a fi crescut, dimensiunile adăposturilor, complexitatea sistemului de creştere (extern, intern sau mixt).

Creşterea iepurilor în mediu extern, pe păşune, prezintă avantajul că necesită investiţii reduse, asigură hrană de calitate, iar mediul natural exercită o acţiune favorabilă asupra stării de sănătate a animalelor, indiferent de vârstă. Dezavantajul sistemului este reprezentat de faptul că reproducerea se realizează doar în sezonul cald (din aprilie şi până în septembrie), iar în sezonul rece, performanţele de creştere sunt mai reduse.

Sistemul mixt de creştere a iepurilor de casă, are ca element tehnologic întreţinerea acestora vara în mediul extern în adăposturi mobile, care se pot deplasa cu uşurinţă pe păşuni cu masă vegetativă abundentă şi de calitate, iar în sezonul rece, în adăposturi închise cu parametrii mediali controlaţi, care permit continuarea activităţii de reproducţie a efectivului matcă.
Păşunile destinate creşterii iepurilor în cuşti mobile, pot să fie formate din amestecuri de graminee cu leguminoase sau pot conţine numai leguminoase, cum este cazul lucernierelor sau trifoiştilor.

Structura cuştilor mobile
Cuştile mobile pentru iepuri prezintă trei componente: voliera, cuibul şi sistemul de rulare.
• Voliera este alcătuită dintr-un cadru de lemn sau de metal, pe care este prinsă plasa de sârmă împletită (fig. 1). Deasupra volierei, este plasat rezervorul de apă (fig. 2), care comunică, printr-un furtun de material plastic, cu adăpătoarea. Acoperişul volierelor trebuie să fie din materiale opace, pentru a asigura umbrirea pe timpul verii. Pe peretele din faţă al volierei, opus cuibului, poate fi amplasat un hrănitor pentru furaje concentrate.

Cuibul, confecţionat din lemn, prezintă o pardosea plină, un acoperiş înclinat spre peretele din spate, iar pe peretele frontal posedă un orificiu de comunicare cu voliera. Cuiburile de dimensiuni mai mari, pot prezenta în interior un hrănitor de concentrate şi/sau un jgheab pentru fân (fig. 3). Acoperişul-capac al cuibului, trebuie să fie din materiale opace (lemn şi/sau material plastic), impermeabile, pentru a feri iepurii de intemperii.

Sistemul de rulare. Cuştile sunt aşezate pe un şasiu rulant, confecţionat din metal sau din lemn, culcat pe sol în poziţie statică (fig. 4). Roţile din faţa volierei (opusă cuibului), comunică printr-un sistem de pârghii cu cele din spate, astfel încât, în momentul în care se deplasează cuşca, şasiul se ridică de la sol cu ajutorul cadrului metalic de deasupra volierei, facilitând acţiunea de înaintare a cuştii.
Prin mutarea cuştilor la anumite intervale de timp, se asigură iepurilor condiţii igienico-sanitare foarte bune, ceea ce duce la limitarea riscului de apariţie a unor boli.

Creşterea iepurilor pe păşune în cuşti mobile, poate fi o variantă rentabilă pentru crescătorii particulari, cu condiţia să deţină o suprafaţă de păşune cu o compoziţie floristică adecvată satisfacerii cerinţelor nutritive. Acest sistem de creştere este fezabil, deoarece solicită eforturi materiale nu prea mari, un volum de muncă redus, asigură parametri reproductivi ridicaţi şi o stare de sănătate bună, pentru toate categoriile de iepuri de casă.
Vizualizat: 3389 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [11]  
Pagini: [1]  1   
11.
cresterea iepurilor pe pasune
|
11. 13, 2011. Sunday 23:02
este o idee excelenta
10.
Vindem iepuri de rasa Ocna Mures jud Alba
|
08. 13, 2011. Saturday 11:44
Vindem iepuri de rasa (belgian, fluture, neozeelandez, albastru vienez, etc.) la cele mai bune preturi. Crescatoria noastra se afla in Ocna Mures Jud Alba. Ne puteti contacta la nr de telefon 0735192431 sau pe www.iepuri.intracominvest.eu
9.
granulator
|
02. 27, 2011. Sunday 07:02
ai cumva un site unde pot vedea mdele de granulatoare???
8.
GRANULATOR FURAJE
|
01. 31, 2011. Monday 14:46
Daca v-ati saturat de pierderile de furaje si doriti eficientizarea costurilor dar si o hrana mai buna pentru animale sau pesti o solutie buna este : GRANULATORUL Specialistii recomanda hrana gran., ideala pentru nutritia zilnica si permite dozarea aportului necesar de vitamine si minerale iar uneori medicamente, animalele nu mai aleg doar ceea ce le place din amestecul furajer. Pentru a va trimite OFERTA PERSONALIZATA avem nevoie sa ne precizati ce capacitate de productie va intereseaza,doar granulator sau linie completa (tocare , granulare , ambalare). Transport gratuit la destinatia clientului.+745398219 Am livrat in 1. Fagaras (granulator TXDO 120 productivitate de 40-60kg/h , clientul il utilizeaza pentru hrana gran. pastrav 2. Cluj ( granulator TXY 250 productivitate de 200-300kg/h , clientul il utilizeaza pentru a produce hrana pentru miei ) 3. Baia Mare (TXY150 productivitate de 70-120kg/h , clientul il utilizeaza pentru a produce hrana pentru pasari ) 4. Tirgu Neamt (TXDO 150 productivitate de 70-120kg/h , clientul il utilizeaza pentru a produce hrana pentru chinchila ) 5.Iasi, Baicoi,samd... Granulatorul permite ,prin schimbarea matritelor (de 1.5mm, 2mm,3mm,5mm,7mm), producerea de hrana pentru diferite categorii de animale.
7.
da solutie
|
01. 26, 2011. Wednesday 18:31
am practicat si eu e mai usor din anumite pct de vedere, trebuie paza, asta implica altele
6.
Totusi
|
05. 16, 2010. Sunday 19:37
Este un sistem bun, mai ales aplicat in sistem de crestere mixt, usureaza munca, si reduce cheltuielile cu energia electrica. Ofera si spor in greutate, daca alimentatia este corespunzatoare.Un singur dezavantaj are: rezistenta animalelor la socuri termice
5.
k
|
11. 15, 2009. Sunday 08:01
e o treaba buna
4.
e o solutie pana la urma
|
06. 10, 2009. Wednesday 15:13
De ce gogoasha? Pentru ca e pana la urma o varianta, o propunere, o alternativa. N-a zis nimeni sa te pui sa cresti iepuri pe pasune cu forta, domnu' "gogoasha". Dar ar fi interesant sa ne spuneti din propria experienta. Ati incercat sistemul?
3.
ABUREALA !:)))
|
06. 10, 2009. Wednesday 12:00
GOGOASHA!... ..intradevar...in italya shi frantza se practica(cushca are plasa shy dedesubt!!!)-dar AYA nu au teren...shii scot la pascut pe terenuri publice sau arendate !!! DAYA cresc iepurii astfel-DAR AU DEZAVANTAJE: CRESC INCET(nu iau greutate kalumea, prind bobi kakalau(din camp!de la aya salbateci-kaci iepurii de casa au sist imunit.slab dezv.)shi costa transportu" sau dureaza-iar apa deasupra se incalzeshte wey!!!:)))-kakao-treba pentru puturosi(scapi de curatzenie)shi de zgarciti cu pretentii de ecologi!!! PANA MEA-E IEPURE DE CASA !!!
2.
evadare..
|
01. 15, 2009. Thursday 12:02
Nu pot sa evadeze,deoarece exista plasa si jos,iarba trecand prin plasa iepurii o pot consuma.
1.
evadarea
|
01. 13, 2009. Tuesday 17:54
cum se impiedica evadarea iepurilor din voliera custi deoarece iepuri sapa tuneluri?
Rezultate: [11]  
Pagini: [1]  1   
reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?