Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Creştere moderată a producţiei globale de lapte în 2019

Publicat: 22 iunie 2019 - 17:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Producţia mondială de lapte va continua să crească în 2019, deşi nu la fel de puternic ca în anii precedenţi. În special în ţările mari exportatoare, creşterea producţiei este prognozată la un nivel moderat.

Potrivit ultimului raport semestrial al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), producţia globală de lapte ar urma să ajungă la 859 milioane tone, mai mult cu aproape 16 milioane de tone comparativ cu anul precedent, echivalent cu o creştere de 1,9 procente.

Un factor care contribuie în mod semnificativ la această dinamică ar fi extinderea efectivelor de vaci din India, pe fondul creşterii constante a cererii interne pentru produsele lactate. În acest caz, analiştii estimează o producţie de lapte (incluzând aici şi laptele de bivoliţă) în creştere cu aproape 10 milioane de tone sau 5,3% până la 196 milioane de tone, cu mult peste o cincime din producţia mondială!

Lapte_bPotrivit FAO, efectivele au crescut şi în Pakistanul vecin, unde producţia de lapte este de aşteptat să crească cu 3%, la aproape 47 milioane de tone. Cu toate acestea, atât India cât şi Pakistan sunt "autosuficiente" şi nu joacă un rol prea important în comerţul internaţional. Pe de altă parte, Uniunea Europeană, care este al doilea producător de lactate din lume, ar urma să înregistreze anul acesta o creştere marginală a producţiei de lapte, de doar 0,7%, echivalent cu 1,2 milioane de tone, astfel încât producţia totală, conform calculelor FAO, ar ajunge la 168,4 milioane de tone. Prognoza Comisiei Europene din luna aprilie vorbea, de asemenea, despre o încetinire a ritmului de creştere a produţiei de lapte, ca urmare a secetei din 2018 care a dus la o stagnare a efectivelor de animale.

În ceea ce priveşte piaţa americană, FAO se aşteaptă la o producţie de 99,6 milioane de tone, cu circa un procent mai mult decât anul trecut. În schimb, Noua Zeelandă a profitat de condiţiile bune de păşunat din prima parte a sezonului de referinţă 2018/2019, sporindu-şi producţia cu 3,5%, până la valoarea de 22,1 milioane tone. Condiţiile meteorogolice nefavorabile din acest an ar putea avea însă o influenţă negativă asupra producţiei. Acelaşi lucru este valabil şi pentru Australia, unde producţia va scădea considerabil în 2019 din cauza lipsei de precipitaţii din toamnă.

Vizualizat: 346 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?