Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Crescătorii de vaci de carne, între provocări şi aşteptări

Publicat: 15 noiembrie 2017 - 22:06
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Prima Conferinţă Naţională a Crescătorilor de Bovine pentru Carne a reunit, la Poiana Braşov, peste 150 de fermieri, reprezentanţi ai autorităţilor publice şi ai mediului academic, dar şi experţi din domeniu, atât din România, cât şi din strainatate.

Conferinta-Crescatorilor-de-Bovine-pentru-Carne-01_bPrintre speakeri s-a numărat şi Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, care remarca faptul că piaţa cărnii de bovine din România nu este consolidată încă. "Vaca de carne este privită încă la fel ca vacile reforme din fermele de vaci de lapte", spunea el. Pe de altă parte, acesta a ţinut să tragă un semnal de alarmă vizavi de posibilitatea apariţiei, după 2020, a unor constrângeri financiare foarte mari pentru fermieri. Cel mai pesimist scenariu, în opinia sa, ar fi trecerea la plata pe fermă, aşa cum se întâmplă în multe state europene. "Dacă se va ajunge aici, riscăm să rămânem doar cu plăţile directe pe hectar şi asta ar fi un dezastru pentru zootehnia românească", afirmă Claudiu Frânc.

Conferinta-Crescatorilor-de-Bovine-pentru-Carne-03_bPrezent şi el la acest eveniment, Emil Dumitru, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro, a declarat că "este inadmisibil să se exporte în continuare animale vii, în condiţiile în care există un potenţial foarte mare de consum intern". Acesta susţine că deficitul balanţei comerciale pe hrană în România este anul acesta de 1,3 miliarde de euro. "Suntem al şaselea mare exportator de porumb din lume şi pe locul 9 în lume la exportul de grâu. Avem aşadar toate condiţiile ca sectorul zootehnic să se dezvolte. Dar noi exportăm subvenţie şi nu este în avantajul nostru!", opina liderul Pro Agro.

Mary Eugenia Pană, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România, a venit şi ea cu o propunere: "Să nu mai dăm viţeii din ţară, pentru că ei sunt abatorizaţi în alte state din Uniunea Europeană şi se întorc apoi în România sub formă de carne şi la un preţ exorbitant!". În acelaşi timp, preciza ea, va fi tot mai greu să vindem animale vii, din cauza ONG-urilor care cer interzicerea transporturilor de lungă durată. "Nu avem încă un ghid pentru transportul bovinelor, deşi el există pe alte specii de animale, la ovine, porcine şi chiar cabaline", avertiza preşedintele ACEBOP.

Conferinta-Crescatorilor-de-Bovine-pentru-Carne-04_bClick pe poza pentru galerie!

Vizualizat: 811 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!