Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Crescătorii de porci din România vând în pierdere

Publicat: 15 noiembrie 2014 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) și Asociația Fermierilor cu Investiții în Sectorul Suin (AFISS) trag un semnal de alarmă cu privire la situația critică a fermelor de creșterea porcinelor din România.

Click pe poza pentru galerie!

Potrivit unui comunicat comun al celor două asociații, remis redacției, începând din luna iulie 2014, prețul oferit de abatoare pentru porcii vii a scăzut constant, ajungând la 5,4 - 5,5 lei/kg viu în prima săptămână a lunii octombrie, față de 7,0-7,2lei/kg viu în anul 2013. În același timp, se înregistrează o scădere simțitoare a cererii pentru carnea de porc românească, deși nu s-au constatat diferențe mari în consum.

 

Efectele embargoului rusesc

De la instalarea embargoului Rusiei la importul de carne de porc din UE, din februarie 2014, s-au creat mari cantități disponibile la furnizorii tradiționali ai pieței rusești. Din evidențele UE rezultă că în primele șase luni au fost exportate către Rusia numai 54 mii tone carne de porc, față de 350 mii tone anul trecut. Cele mai afectate țări sunt Germania, Polonia, Olanda, Belgia și Ungaria. “Ca urmare, în primul semestru al anului 2014, în România au fost livrate cu 13 mii tone de carne de porc mai mult, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, iar estimările sunt că aceste cantități vor crește. Fermierii din România sunt concurați puternic de cantități mari de carne de porc disponibile în țările UE la prețuri foarte scăzute. Deși se importă carne de porc la prețuri foarte scăzute și prețul pentru porcii vii a fost în scădere permanentă, nu se constată o scădere a prețului la consumator”, precizează reprezentanții crescătorilor de porcine. 

 

Urmează o prăbușire a pieței autohtone

Din analiza pieței cărnii de porc reiese că, în fiecare an, prețul porcilor scade în trim. IV și, în continuare, în trim. I al anului următor. Ca urmare, previziunile fermierilor din România sunt că urmează o prăbușire a pieței românești, sufocată de carnea provenită din disponibilul de carne de porc din alte state UE și că, în câteva luni, majoritatea fermelor vor falimenta. “Menționăm că numai în primele șase luni, UE a avut un disponibil de 133,4 mii tone carne de porc, care reprezintă cu 25% mai mult decât întreaga producție de 109 mii tone realizată în aceeași perioadă în abatoarele românești”, punctează reprezentanții celor două asociații semnatare ale informării de presă. 

 

Sprijin financiar pentru șase luni

Având în vedere structura fermierilor din România, lipsa capitalului și a rezervelor financiare, costul mare al finanțării, aceștia solicită MADR să analizeze urgent situația sectorului de creșterea porcilor și să elaboreze urgent scheme de sprijin financiar pentru perioada octombrie 2014 - aprilie 2015.

Schemele de sprijin financiar vor proteja nu numai fermele realizate prin investiții din fonduri proprii sau fonduri europene, ci vor salva și aproximativ 5 000 locuri de muncă existente în sector, precum și cele circa  20.000 de locuri de muncă dependente, din industria orizontală. “Sunt fermieri tineri care au fost incurajați să înceapă afaceri în zootehnie și acum sunt în prag de faliment. Sprijinul acordat fermierilor pentru 6 luni va proteja și bugetul național de influențele negative ce vor rezulta din reducerea veniturilor provenite din impozite, taxe, TVA, din creșterea numărului de șomeri și dezechilibrul balanței comerciale. Din estimările noastre, la începutul lunii octombrie pierderea medie înregistrată era de 42 lei/cap de porc, echivalentul a 9,4 euro/cap de porc. Schema de sprijin financiar ar trebui să ajute fermierii să suporte pierderea de 92,4 milioane lei estimată pe șase luni pentru producția a circa 2,2 milioane de porci”, se mai specifică în comunicatul APCPR și AFISS.

 

În acest context, APCPR și AFISS fac un apel către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Finanțelor Publice și Guvernul României pentru lansarea unor măsuri de protecție și de susținere a producției naționale de carne de porc.

Vizualizat: 969 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?