Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Costuri mai mici în fermă?

Publicat: 20 noiembrie 2017 - 01:12
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

• iată cum creşti eficienţa utilizării furajelor!

Întotdeauna, dar mai ales atunci când preţul laptelui este scăzut, este foarte important să produceţi eficient laptele. Cu alte cuvinte, să obţineţi cât mai mult lapte posibil cu cât mai puţine inputuri. Şi există loc de îmbunătăţire în fiecare sector al fermei, arată un studiu efectuat în Olanda. Loc pentru mai bine este chiar şi în fermele din Ţara Lalelelor…

Ferma din Olanda_b

Eficienţa hrănirii este unul dintre factorii cruciali în ferma de lapte. Cum să produci mai mult lapte cu aceeaşi cantitate de furaj? În exemplul studiat, la o fermă care produce 800 mii kg de lapte/an, o creştere a eficienţei utilizării furajului (de la 1,45, la 1,55) poate aduce suplimentar o producţie de 60 mii kg de lapte. Ceea ce, la un preţ 0,3 euro/kg de lapte, aduce cu uşurinţă un venit suplimentar de 18.000 euro.

Interval scurt între fătări
Întrebarea este: cum puteţi îmbunătăţi eficienţa furajării... prin scurtarea intervalului dintre fătări? Sau cu alte cuvinte: ce puteţi face pentru ca vacile să transforme un kilogram de materie uscată în 1,6 kg de lapte în loc de 1,1 kg?
Se ştie că există o mare variaţie atât între ferme, cât şi între vaci. În primul rând, o vacă aflată la începutul lactaţiei are o rată de conversie (eficienţă) a hranei mai mare. Iar o vacă aflată la sfârşitul lactaţiei are o conversie mai mică. Aşadar, un interval mai scurt între fătări ajută la creşterea eficienţei utilizării hranei. Aceasta înseamnă că numărul mediu de zile de lactaţie al efectivului ar trebui să fie cuprins între 150 şi 200.
Vârsta vacilor are, de asemenea, un impact asupra eficienţei utilizării furajelor. Animalele de doi ani au o rată de conversie a furajelor mai puţin bună decât vacile mai bătrâne. Avem deci nevoie de un efectiv cu înaltă longevitate. Pentru a atinge acest obiectiv, este important să acordăm atenţie celor mai importante trei motive care duc la sacrificare (la nivel mondial): sănătatea ugerului, fertilitatea şi sănătatea picioarelor şi a ongloanelor. În fermele cu o eficienţă scăzută a utilizării hranei de către animale există adesea probleme în condiţiile de bază, precum calitatea furajelor, compoziţia raţiei, sănătatea, fertilitatea, tranziţia (lactaţie/repausmamar/lactaţie) şi, de asemenea, condiţiile generale de mediu din adăpost.
În situaţia ideală pentru vaci, ar trebui ca raţia să fie echilibrată şi suficientă pentru fiecare animal, furajul să fie fără mucegai şi să aibă o bună structură, astfel încât rumenul să funcţioneze optim. Furajarea corectă înseamnă, de asemenea, împingerea regulată a furajului în faţa standului de hrănire şi reîmprospătarea lui în mod regulat. Mai ales atunci când temperatura este ridicată, pentru o ingestă suficientă. Şi, desigur, apă potabilă proaspătă şi curată.
Stresul cauzat de căldură costă... lapte. Aşadar, asiguraţi o bună ventilaţie a adăpostului. Sănătatea ongloanelor şi a picioarelor este la fel de importantă. Un animal care merge bine va mânca suficient şi va produce mai mult lapte.

Număr scăzut de celule somatice
De preferinţă, acest indicator trebuie să fie sub 100.000 celule/ml. La vacile cu 300 mii celule somatice/ml, se pierd uşor circa 2 kg lapte/vacă/zi. Acestă diferenţă înseamnă o pierdere de 0,1 şi 0,15 kg lapte în eficienţa utilizării furajelor.
Şi nu în ultimul rând, o fermă în care se utilizează eficient furajele nu numai că este protejată împotriva preţurilor actuale scăzute, dar este, de asemenea, pregătită pentru momente mai bune. Şi exact asta face diferenţa.

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 17/200 (editia 1-14 octombrie)

Vizualizat: 332 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?