Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Costul producerii cărnii de porc

Publicat: 15 iunie 2017 - 20:36
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Orice fermier, crescător de porci, este conştient de faptul că 60-70 la sută din costul producerii unui kilogram de carne în viu reprezintă cheltuiala cu furajul. Ca atare, optimizarea cantitativă şi calitativă a acestuia are un impact covârşitor asupra costului de producţie final şi, implicit, asupra profitabilităţii fermei. 

Cu toate acestea, lucrurile nu sunt atât de simple cum ar părea la prima vedere, pentru că orice ajustare a cantităţii şi/sau calităţii furajului ar trebui realizată după o atentă analiză a implicaţiilor. Asta, deoarece efectele pot să fie exact contrare intenţiei, conducând la pierderi financiare importante.
Oricum, atunci când avem în vedere creşterea profitabilităţii din prisma costului cu furajele, ar trebui să luăm în calcul măcar următoarele trei elemente: Procesarea furajului; Managementul administrării furajelor; Formularea reţetelor furajere.

PorcineClick pe poza pentru galerie!

Procesarea furajului
Aceasta presupune transformarea ingredientelor furajere disponibile - materiile prime - în furaj finit, pregătit pentru a fi consumat de animal. De regulă, în fermele de dimensiuni mai mari, acţiunea este realizată în instalaţii proprii. Fermele de dimensiuni mai mici însă preferă să achiziţioneze furajul finit de la furnizori care au acest obiect de activitate. Însă, indiferent de abordare, există o serie de aspecte „de fineţe” care, ţinute sub control, pot conduce la optimizarea eficienţei transformării furajului în carne de porc. Iată câteva dintre ele:
• Dimensiunea măcinişului - chiar dacă adeseori ignorată, mărimea particulelor rezultate prin măcinarea cerealelor poate avea implicaţii importante. În primul rând, trebuie avut în vedere că un măciniş prea fin poate să aibă ca efect creşterea incidenţei ulcerelor gastrice, pe când unul prea grosier conduce la o scădere a digestibilităţii furajului, deci practic o irosire a acestuia. Se consideră că, între anumite limite, scăderea dimensiunii particulelor cu 100 microni conduce la o creştere a eficienţei utilizării furajului cu 1,2%. În mod curent, această dimensiune se situează la valoarea de 750 microni, iar reducerea la 650 va conduce la o economie relevantă de furaj /porc, evident, cu variaţii dependente de genetică, cazare, starea de sănătate a animalelor etc. Efectul advers însă este o creştere a proporţiei pulberilor, atunci când furajul se administrează animalelor ca atare, sub formă de făină;
• Calitatea furajului procesat (peletat /granulat/brizurat) - de regulă, un furaj procesat de calitate este considerat acela care conţine mai puţin de 20% pulberi şi făinuri. Toate cercetările au demonstrat că utilizarea unui furaj procesat de calitate are următoarele avantaje: o mai bună utilizare a nutrienţilor, reducerea risipei şi a pulberilor, o mai bună conversie în carne şi o scădere a incidenţei ulcerelor gastrice. De avut în vedere evaluarea avantajelor procesării în raport cu costurile inerente pe care aceasta le implică.
• Mentenanţa echipamentelor de producţie şi procesare este, de asemenea, importantă, pentru că are efecte asupra: dimensiunii măcinişului (moara şi sitele) şi calităţii amestecului ingredientelor furajere (mixerele şi cântarele).
• Furajarea umedă are reale avantaje faţă de cea uscată, pentru că are ca efecte reducerea risipei şi a pulberilor, dar şi pentru că e mai apropiată de forma preferată de hrănire a porcilor, conducând la îmbunătăţirea eficienţei furajării şi a palatabilităţii.

Managementul furajării...
... depinde în mod covârşitor de fermier, iar greşelile la acest capitol penalizează consistent profitabilitatea. La acest capitol ar trebui să luăm în considerare, printre altele, şi următoarele „ponturi”:
• Întreţinearea echipamentelor de furajare, în special a transportoarelor şi a trocurilor, indiferent de modelul cosntructiv, este un element esenţial în reducerea pierderilor şi risipei de furaj. Este dovedit statistic că ignorarea acestor aspecte poate conduce la pierderi de furaj de peste 10%, ceea ce, implicit se reflectă direct în costul de producţie, impactul fiind, evident, dependent de dimensiunea fermei.
• Ajustarea trocurilor este o operaţiune extrem de strict monitorizată în fermele performante, pentru că şi de această operaţiune depinde utilizarea eficientă a furajului şi, implicit, profitabilitatea.
• Monitorizarea contaminării cu micotoxine a ingredientelor - materii prime - furajere este o operaţiune esenţială, pentru că excesul de micotoxine conduce nu numai la performanţe diminuate, ci şi la deteriorarea stării de sănătate a efectivului, impactul fiind major şi asupra funcţiei de reproducţie la scroafe. Contaminarea cu fungi toxici poate avea loc în orice fază a producţiei ingredientelor furajere (recoltare, depozitare etc.) dependent de umiditate, temperatură şi de disponibilitatea oxigenului.
• Bugetul de furaje este apanajul fermierului şi trebuie să fie întocmit la un nivel cât mai realist cu putinţă. Nu este vorba doar de cantităţile ingredientelor furajere disponibile, ci şi de costul estimat al acestora. E de neacceptat ca o fermă să nu aibă un astfel de buget, care să asigure un echilibru dinamic între cantităţi şi costuri, aceasta fiind adevărata optimizare a furajării.
• Furajarea pe faze de creştere. În fermele unde acest lucru este posibil, ar fi de evaluat utilitatea introducerii furajării pe faze de creştere, în funcţie de cerinţele fiziologice ale animalului la o anumită vârstă şi/sau de greutate. Acelaşi lucru se poate lua în calcul şi în privinţa furajării separate, pe sexe, a animalelor destinate finisării, încă din faza de tineret. Este dovedit, fără drept de tăgadă, că această abordare tehnologică conduce la îmbunătăţirea eficienţei utilizării furajului.
• Întreruperile în programul de distribuţie a furajului pot apărea într-o fermă din diverse motive, de cele mai multe ori de natură tehnică. Obiectivul esenţial al managerului ar fi să reducă la minim incidenţa şi durata acestor întreruperi, pentru că, în mod evident, acestea se repercutează negativ asupra eficienţei fermei ca întreg. Să ne gândim doar la accidentările care pot surveni atunci când porcii sunt privaţi de hrană o anumită perioadă de timp!

Formularea reţetelor furajere
Aceasta intră, indiscutabil, în atribuţiile nutriţioniştilor, a căror misiune este să ne pună la dispoziţie furaje de calitate şi echilibrate în funcţie de ingredientele disponibile, de structura genetică şi de cerinţele fiziologice ale animalelor. Or, între acestea intră şi disponibilitatea cantitativă şi calitativă a apei, fără de care nu ne putem aştepta la performanţe notabile.

Alte idei de luat în calcul
Dar, în afară de aceste aspecte de bun simţ, ar mai fi de considerat şi următoarele:
• Identificarea de ingrediente furajere alternative sau sub-produse industriale ar trebui avută în vedere permanent atât prin prisma preţului, cât şi a valorii nutritive. Nu trebuie însă ignorată disponibilitatea cantitativă şi calitativă, dar nici capacitatea de stocare, distribuţie.
• Utilizarea aminoacizilor de sinteză pentru substituirea surselor de proteină este un aspect luat în considerare în mod frecvent atunci când avem în vedere procesarea unor volume mari de furaj şi există capacitatea tehnică de incorporare a acestora.
• Echilibrarea energetică a raţiilor este azi mult mai importantă decât echilibrarea proteică, iar nutriţioniştii profesionişti au capacitatea să o facă.
Ideile enumerate aici sunt doar câteva exemple ale vastelor posibilităţi de eficientizare a utilizării furajului în fermele de porci. Totul depinde de noi!


Articol publicat in revista Ferma nr. 11 (194) (15-30 iunie 2017)

Vizualizat: 485 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?