Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Costeşti: Festivalul oilor

Publicat: 08 decembrie 2011 - 14:00
4 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorii de ovine din Transilvania, şi nu numai, au aşteptat cu un viu interes expoziţia de ovine de la Costeşti, jud. Hunedoara, care şi în acest an a fost cea mai mare şi mai bine organizată din regiune, cu participarea unui număr impresionant de expozanţi, aproape o sută, şi peste trei mii de vizitatori

Click pe poza pentru galerie!

Cei care au trecut pragul expoziţiei au avut posibilitatea cunoaşterii unor locuri de o frumuseţe rară şi a unor comunităţi umane ce dăinuie aici de veacuri, cu oameni deosebit de ospitalieri, păstrători ai tradiţiilor vechi dar şi deschişi spre valorile lumii moderne.

Mai mult, iubitorii de istorie, mergând mai sus pe valea râului Grădiştei, care străbate Costeştiul, au avut prilejul să vadă cele mai importante vestigii ale istoriei strămoşilor noştri daci, aceea a marilor regi Burebista şi Decebal, şi anume, marea cetate Sarmisegetuza cu complexul ei de temple, precum şi cetăţile de apărare de la Costeşti, Blidaru, Piatra Roşie, Fetele Albe şi Cununa.

În zona judeţului Hunedoara predomină o climă moderată, chiar şi în zona montană, influenţată de curenţii calzi ce vin din sud-vest pe valea Mureşului, ceea ce face posibilă creşterea oilor în condiţii bune şi pe culmile montane.

În localitatea Costeşti, ce aparţine comunei Orăştioara de Sus, unde istoria se îmbină armonios cu tradiţiile milenare ale oierilor, în data de 2 octombrie 2011 s-a organizat, într-un „colţ de rai”, Expoziţia crescătorilor de oi, ocazie cu care s-au vândut ovine cu valoare genetică ridicată.

Asociaţia crescătorilor de ovine din judeţul Hunedoara, condusă de Dumitru Andreşoi, a dus iarăşi greul organizării evenimentului, însă un aport însemnat l-a avut şi Primăria Costeşti, reprezentată de primarul Viorel Bodea, DADR Hunedoara, condusă de Director coordonator Ion Ştefan şi, nu în ultimul rând, o mulţime de sponsori.


Regina expoziţiei - Ţurcana şi varietăţile ei

Pentru expozanţi au fost pregătite 130 boxe, ocupate cu ovine de rasă Ţurcană, marea majoritate din judeţul Hunedoara, şi o singură boxă cu ovine de rasă Ţigaie.
În boxele cu oi Ţurcane am admirat ovine din toate varietăţile rasei - Ţurcane albe (bele), oacheşe, bucălăi, brezate, mărcuşe etc.

Dintre acestea, prin număr, dezvoltare şi armonie corporală, caracterele tipice de rasă s-au evidenţiat la oile Ţurcană bucălaie (părul de pe faţă şi de pe picioare de culoare castanie spre negru) şi oile Ţurcană breze (o dungă albă pe faţă pe un fond mai închis, de regulă gri).

Ţurcana bucălaie se creşte în aproape toate zonele din judeţul Hunedoara, dar cele mai tipice ovine sunt în zona Haţegului şi în zona râului Orăştiei. Această varietate nu este menţionată în cărţile de specialitate mai vechi, însă în perioada actuală creşterea acestor oi a luat amploare şi în alte zone ale ţării, îndeosebi în Banat şi Crişana, datorită masivităţii, vitezei de creştere a mieilor şi rezistenţei (lâna este mai groasă) la condiţii mai vitrege.

Se presupune că s-a format în ultimii 40-50 de ani de către oierii din Ţara Haţegului, care au cumpărat berbeci masivi de Ţigaie bucălaie, ecotipul de Banat, şi i-au împerecheat cu oi Ţurcane albe sau mărcuşe. Mieii obţinuţi au avut culoarea capului bucălaie ca şi berbecii Ţigaie, culoare care se transmite genetic dominant.

Varietatea brează, cu nucleele cele mai valoroase localizate pe valea Jiului, are o constituţie mai fină, iar oile sunt considerate de crescători cele mai bune pentru producţia de lapte, alături de Oile Ţurcane creţe din zona Caransebeşului.

Varietatea Oacheşă. Nu mai puţin frumoase şi armonioase sunt oile Ţurcană oacheşe (albe cu un contur închis în jurul ochilor), întâlnite mai frecvent în zona Văii Sebeşului (localităţile Loman, Purcăreţ, Şugag etc.) şi depresiunea Haţegului.

Oficialii prezenţi la expoziţie i-au lăudat pe oieri şi pe organizatori pentru exemplarele frumoase de ovine expuse. Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a accentuat, încă o dată, că sectorul de creşterea ovinelor este prioritar în agricultura românească. Preşedintele Federaţiei Romovis, Câmpian Ioan, a ţinut să precizeze că dezvoltarea acestui sector este strâns legată de adoptarea unei legi de administrare a păşunilor care să ţină cont şi de nevoile crescătorilor de animale.

Pe un timp superb de toamnă în decorul multicolor, de la roşu la verde, al pădurilor de foioase şi de brazi a urmat apoi un festival tradiţional al bucuriei, cântecului şi dansului popular specific zonei, susţinut de artişti populari de renume.

Cei ce ajung pe aceste meleaguri vor putea să vadă localităţi rurale în care tradiţionalul se îmbină cu modernul, iar gospodăriile localnicilor sunt situate în locuri fermecătoare, adesea aureolate de tradiţii şi legende.


PREMII PENTRU CELE MAI FRUMOASE EXEMPLARE

Expoziţia de la Costeşti a demonstrat şi în acest an că oile Ţurcane, mândria Munţilor Carpaţi, prin multitudinea de varietăţi şi populaţii bine consolidate şi distincte între ele, sunt o suprarasă de oi.
Ovinele expuse au fost evaluate de o comisie de specialişti care au acordat şi premii.

Fiecare exemplar aparţinând varietăţilor rasei Ţurcană - Bucălaie, Oacheşă, Brează, Bălă - au fost evaluate pe categorii astfel: tineret femel an curent, tineret mascul an curent, tineret femel an precedent (mioare), tineret mascul an precedent ( miori), oi şi berbeci.

Cele mai apreciate exemplare de Ţurcană bucălaie aparţin crescătorilor Gruia Răzvan Ionescu, Dumitru Andreşoi, Gheorghe Bodea, Eugen Bejenar, Doru Ursic, Petru Dumitrescu, Petru Bruzan, Ionel Toncea, Dorin Demian, Ionel Uritu şi Petru Stoicoi.

La Ţurcana Oacheşă, favorite au fost exemplarele aduse de Ioan Lal, Ileana Voina, Dumitru Dancilă, Ioan Dobrotă, Costel-Florin Maninguţiu.
Premiate au fost şi ovinele de Ţurcană Brează aflate în proprietatea crescătorilor Petru Toncea, Dorin Demian, Marin Golesie, Voicu Neag şi Dane Lada.

La Ţurcana Bălă, comisia a acordat un singur premiu I crescătorului Vlaicu Popescu.

PREMII PENTRU CELE MAI FRUMOASE EXEMPLARE

Tabel premii oi 2011Click pe poza pentru galerie!

 

Vizualizat: 1763 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   
4.
domnule Furnizor
|
02. 17, 2012. Friday 16:46
Toata lumea doreste o mica ferma dar nu ne ajuta statut ami doresc sa am propria micro ferma si nu-mi pot permite toate costurile
3.
domnule Furnizor
|
02. 17, 2012. Friday 16:45
Toata lumea doreste o mica ferma dar nu ne ajuta statut ami doresc sa am propria micro ferma si nu-mi pot permite toate costurile
2.
pentru domnul din deleni
|
12. 17, 2011. Saturday 01:09
daca ii stiti care sunt nenorocitii atuncea adunati-va tot satul prinde-tii si bate-tii noaptea cu parii si harapnicul pana ce or da tot inapoi si apoi fugaritii departe.politia nu serveste la nimic
1.
In comuna DELENI se fura in draci
|
12. 09, 2011. Friday 10:47
1 ComentariiCOMENTEAZA anonim, 08-Dec-2011 19:52:37 Prapad in comuna DELENIde vasluii... In comuna DELENI se fura seara de seara ,banda pieile rosii,(denumirea o au dupa pieile de oaie pe care le arunca la caini cand dau spargeri)stiu ca nu pot fi prinsi.Aceasta banda de hoti a terorizat comuna DELENI.acum au iceput sa umble pe la beciurire de vin ca le este sete.Au spart locuinte au furat niste bijuterii din au si au facut si ei cadouri de mos nicolae. Un cetatean a facut pana la masina ,cand sa intors inapoi sa isi rezolve problema surpriza ,hotii l-au lasat si fara 2 roti ca asa e in deleni cine intra plateste taxa. deja am inceput sa pazim animalele dormim curandul cate trei ore ca ramanem fara nimic. E o tragedie ce se intampla in aceasta comuna . FURTURILE IAR AU INCEPUT SE VEDE CA VIN SARBATORILE si ca au nevoie de bani. se fura in draci vaci ,vitei,gaini
Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?