Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Controlul ieslei poate identifica problemele de furajare într-o fermă

Publicat: 28 octombrie 2010 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

De câte ori ajung într-un grajd de vaci de lapte şi văd ieslea goală sau aproape goală îmi pun întrebarea care este ora la care se administrează furajele.

Click pe poza pentru galerie!

Dacă am ajuns în grajd cu 10 minute înainte de furajare sau chiar în timpul curăţării ieslei atunci este bine. Dacă nu, atunci este timpul să avem această discuţie.

Subnutriţia vacilor de lapte este o eroare managerială serioasă pentru crescător. Orice decizie luată sau acţiune efectuată care scade consumul de substanţă uscată se traduce în pierderi de producţie de lapte.

În cazul întreţinerii libere trebuie verificate toate locurile în care vacile primesc sau au acces la furaje. În întreţinerea legată trebuie verificată ieslea aflată în faţa vacilor. Verificarea zilnică a ieslei de către crescător este o practică bună pentru a reduce costurile producerii laptelui. De aceea aş dori să propun o modalitate de evaluare a tehnicii şi organizării furajării prin acordarea de note.

Un moment prielnic pentru controlul ieslei este la o oră înainte de administrarea următorului tain de furaje. Acest lucru este valabil atât în cazul în care vacile sunt furajate o dată pe zi sau în mai multe tainuri. Sistemul propus este prezentat în chenarul alăturat.

Nota 0 sau 1 indică un efectiv de vaci subnutrit. Crescătorii americani de vaci de lapte definesc acest lucru ca pe o boală numită bare bunk disease (boala ieslei goale). În acest caz trebuie revizuite raţiile pentru a atinge un consum maxim de substanţă uscată. Atunci când vacile „curăţă” şi ultimele 5 procente de furaj din iesle există unele vaci, dacă nu toate, care nu au consumat furaje la capacitatea lor maximă de ingestie.

Atunci când se ajunge la ultimele 5% din raţie adesea există resturi de furaj mai puţin palatabil, deteriorat sau de slabă calitate. De obicei vacile sortează acest material din raţie şi când hrănirea este abundentă, vor lăsa neconsumate aceste părţi de furaj. Atunci când vacile vor fi forţate să le consume vom avea impresia că ele sunt flămânde.

Nota 0 - nu există furaj
Nota 1 - rare rămăşite de furaj (mai puţin de 5% din raţia administrată)
Nota 2 - furaj rămas în strat foarte subţire pe fundul ieslei (5-10% din raţia administrată)
Nota 3 - un strat de furaj de 5-7 cm rămas în iesle (cca. 25% din raţia administrată)
Nota 4 - un strat de furaj de peste 7 cm rămas în iesle (cca. 50% din raţia administrată)
Nota 5 - furaj neatins

În acest caz, raţia trebuie crescută cu cca 5% sau mai mult până când în urma evaluării ieslei se atinge nota 2. Atunci când pentru a ajunge la nota 2 trebuie să se suplimenteze raţia cu mai mult de 5% trebuie verificată substanţa uscată a furajului şi modul de întocmire a raţiei.
Nota 2 este ideală în hrănirea vacilor de lapte atâta timp cât această notă este acordată ieslei cu 0,5-1 ore înainte de tainul următor.

Nota 3 indică o suprafurajare. În acest caz, ieslea trebuie golită şi curăţată şi raţia redusă cu cca 5%. De asemenea, este indicat să se verifice natura şi substanţa uscată a furajului, precum şi modul de alcătuire a raţiei. Adesea cauza unor cantităţi mai mari de rămăşiţe din iesle este furajul alterat sau mucegăit sau amestecarea necorespunzătoare a ingredientelor în cazul amestecului furajer unic.
Nota 4 sau 5 indică probleme serioase în furajare. Trebuie apelat la un nutriţionist sau medic veterinar, găsite problemele şi rezolvate.

Trebuie ţinut cont că vremea nefavorabilă sau alte perturbări care modifică programul zilnic cu care sunt obişnuite vacile pot afecta consumul de substanţă uscată şi pot conduce la fluctuaţii. De aceea facem apel la folosirea simţului practic, realismului, atunci când se controlează ieslea.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 5(31)/2004

Vizualizat: 1148 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?