Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Controlul diareii vițeilor la taurinele de carne

Publicat: 06 iulie 2016 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Compania americană TechMix a lansat pe piața românească un produs nou, pentru creșterea păsărilor. Liquitein Avian este un aditiv pentru furajarea puilor începând cu prima zi de viață. Produsul este disponibil în România prin firma Schontal Schul Impex, distribuitor exclusiv al produselor TechMix în țara noastră.

Click pe poza pentru galerie!

În primele zile de viață, când puii nu știu încă să mânânce, precum și în perioade de stres, când păsările mănâncă mai puțin sau chiar deloc, aportul nutritiv și sănătatea tractului gastrointestinal sunt esențiale pentru un impact pozitiv de durată asupra sănătății și performanțelor productive ale acestora.

La păsări, consumul de apă este în mod obișnuit de două ori mai mare decât consumul de furaj, oferind astfel o modalitate eficientă de administrare a nutrienților în perioadele în care păsările mănâncă mai puțin.

Noul aditiv furajer produs de TechMix, Liquitein Avian, furnizează nutrienți esențiali, într-o formulă lichidă ce poate fi ușor administrată prin sistemul de adăpare.

Cum a ajuns producătorul la această formulă? „Genetica existentă în sectorul creșterii păsărilor este extrem de avansată, încât am considerat că este nevoie să ajutăm animalele la pornire. Al doilea lucru important: în primele zile de viață, puii consumă apă circa 20% din greutatea corporală. De asemenea, am încercat să căutăm echilibrul între nevoile nutriționale și balanța electrolitică”, a spus Antonio Ferro, directorul pentru Europa al companiei TechMix, care le-a prezentat produsul fermierilor români.

 

Când și cum se administrează?

Administrarea produsului este ușoară. Liquitein Avian este foarte dens, dar vâscozitatea lui permite să fie administrat prin dozatoarele automate pentru apă. Vine în două variante de ambalaj: 6 kg (cca. 5 litri) și 24 kg.

Poate fi administrat puilor în primele zile de viață, sau când li se taie ciocul și nu pot mânca. De asemenea, este eficient pentru păsări în perioade de stres, cum este cea dinainte de începerea ouatului. Totodată, poate fi administrat și în perioadele de vârf de producție.

Pentru puii de 1 zi, se aplică 1 litru Liquitein Avian la 300 litri de apă, 5 zile consecutive, începând din prima zi de viață. Aceasta înseamnă o rație de 0,1 ml Liquitein pur/pe pui/zi.

Pentru puii mai în vârstă, pentru pui broiler și găini ouătoare, rația este tot de 1 litru de Liquitein la 300 litri apă, dar sunt suficiente 2 zile de administrare. Rația va fi 0,3 - 0,5 ml Liquitein/pe pui/zi.

 

Rezultate în ferme de pui și de curcani

Liquitein Avian a fost introdus în Europa acum doi ani. „Am început în Spania, în ferme de pui broiler și curcani, Portugalia, Olanda, Germania, unde este o piață foarte bună mai ales pentru curcani”, spune Antonio Ferro. Cele mai noi țări unde a fost lansat produsul sunt Belgia, Turcia, Italia, Cehia, România și Bulgaria.

Până acum, rezultatele utilizării produsului au fost consistente, fie că este vorba de creștere în greutate, de mai puține zile de producție, mortalitate redusă, și, în multe cazuri, o rată de conversie furajeră semnificativ mai bună.

„Ceea ce dorim să măsurăm este eficiența economică: o rată mai bună de conversie a furajului, mortalitate mai scăzută, profitabilitate, uniformitate în creșterea puilor și, în câteva ferme în care este utilizat, am văzut și performanțe bune la abatorizare”, spune directorul TechMix.

Teste realizate în ferme pentru produsul Liquitein Avian, pe mai mult de 5 milioane de pui broiler (în prezent, numărul acestora a depășit 7 milioane de capete), au dat următoarele rezultate: creștere în greutate mai mare cu 40 - 110 grame; consum specific îmbunătățit cu 20 - 100 grame;

„Combinați acestea cu faptul că se reduce timpul de creștere în fermă cu 1- 2 zile”, a adăugat Antonio Ferro.

Pentru curcani, testele realizate pe cca. 100.000 de capete au indicat diferențe de consum specific pornind de la 31 grame, un cost de producție mai mic cu 0,03 dolari/kg și o mortalitate mai mică cu 5%.

Tot la curcani, un test pe 16.000 de capete, început în iunie 2015, într-o perioadă cu stres termic ridicat, a indicat, după 4 zile de tratament cu Liquitein Avian, o mortalitate mai mică cu cca. 7% față de media fermei (2,99%), și un cost de producție redus cu aproape 0,03 euro/kg.

 

 

 

ÎNTREBĂRI & RĂSPUNSURI

„Mai este nevoie de administrare suplimentară a vitaminelor în primele zile de viață a puilor, dacă le administrăm Liquitein Avian?”, a vrut să știe un crescător de păsări prezent la lansarea produsului. „Depinde de politica de nutriție a fermei. După a doua zi de administrare de Liquitein, puiul poate mânca. Vitaminele pot fi luate din furajul uscat. Ceea ce este mai important sunt aminoacizii, glucoza, rehidratarea. Dar, ține de politica de nutriție a fermei. Sunt ferme care folosesc și vitamine, și ferme care folosesc doar Liquitein. Poate da un start foarte bun. Are și vitamine, dar nu în concentrații mari”, a răspuns Antonio Ferro, directorul pentru Europa al companiei TechMix.


 

 

 

 

Articol publicat in Revista Ferma nr. 12 (173 -  1-31 iulie 2016) 

Vizualizat: 766 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!