Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

CONSILIUL CONCURENŢEI investighează SCUMPIREA OUĂLOR! Replica UCPR

Publicat: 12 aprilie 2018 - 15:51
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Mai mulţi producători şi/sau comercianţi de ouă, plus Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) sunt investigaţi de Consiliul Concurenţei, care suspectează că aceştia „au limitat livrările de ouă de consum, cu implicarea asociaţiei din domeniu, cu scopul de a creşte artificial preţurile acestor produse”. Cine sunt furnizorii investigaţi şi ce răspunde conducerea UCPR!

Investigaţia a fost declanşată ca urmare a analizei preliminare pe piaţa ouălor de consum iniţiate de Consiliul Concurenţei la sesizarea Ministerului Agriculturii, pentru a cerceta cauzele creşterilor de preţ înregistrate la sfârşitul anului 2017”, a anunţat Consiliul Concurenţei.

Cofraj ouă_bScumpiri cu peste 50% între septembrie şi noiembrie 2017

Creşterea preţurilor ouălor româneşti, la sfârşitul anului 2017, ar putea fi explicată de criza producţiei de ouă din anumite state UE sau de ciclicitatea producţiei, însă preţurile au crescut prea mult, motivează Consiliul Concurenţei: dacă, în septembrie 2017, preţul ouălor în România era de 85,2% din preţul mediu din UE, în noiembrie, acesta a depăşit media UE (104%). Analiza autorităţii de concurenţă a mai arătat că preţurile cu care comercianţii au cumpărat ouăle de la producători au crescut, în medie, cu 57% în perioada septembrie - noiembrie 2017, iar preţurile de vânzare la raft au crescut, în medie, cu 49%, în acelaşi interval.

În toamna lui 2017, UCPR a anunţat o scumpire a ouălor cu 24%, determinată de „criza fipronilului” din luna august, care a afectat toată piaţa UE.

Opt furnizori de ouă investigaţi. Replica UCPR

În perioada 6 - 22 martie 2018, autoritatea de concurenţă a efectuat inspecţii inopinate la sediile furnizorilor de ouă Tonelli Holding SRL, Albert Distribution & Logistics SRL, Avicola Lumina SA, Aviputna SRL, Cortina Bioprod SRL, House Ana Tour SRL, Prod-Ovo Grup SA, Avi-Vest SRL, precum şi la sediul UCPR.
Furnizorii investigaţi acoperă cca. 45% din producţia de ouă din România, iar UCPR reprezintă 90% din crescătorii de păsări şi producătorii de ouă de pe piaţa românească, precizează Consiliul Concurenţei.

În replică, UCPR precizează că producătorii şi comercianţii de ouă investigaţi de Consiliul Concurenţei au asigurat doar 7% din producţia totală de ouă în 2017, respectiv 21,25% din producţia industrială. De asemenea, furnizorii controlaţi au acoperit numai 28,31% din producţia de ouă realizată de membrii UCPR în 2017, iar unul dintre furnizorii vizaţi nu este membru al Uniunii. UCPR realizează circa 80% din producţia de ouă de consum realizată în sistem intensiv industrial.

Potrivit datelor UCPR, producţia anuală de ouă din sistemul industrial se ridică, în medie, la circa 1,36 miliarde bucăţi, iar un român mănâncă, în medie, 20 - 22 ouă/lună, însă în luna de Paşte, consumul creşte la 30 ouă/locuitor. Anul trecut, Ilie Van, preşedintele UCPR, declara, pentru Revista Ferma, că românii consumă cca. 5,5 - 6 miliarde de ouă anual, însă doar 40% din ouăle care se consumă în România sunt din ferme, iar 60% sunt de la ţărani din curte.

Detalii AICI: OUL EVAZIONIST!

Vizualizat: 564 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?