Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Confort sporit în grajd I

Publicat: 21 februarie 2020 - 10:23
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În condiţiile din natură, vacile petrec 60% din zi aşezate. Se ridică din decubit de circa 20 de ori pe zi pentru diferite activităţi, după care îşi caută din nou un loc adecvat pentru odihnă.

Dacă aşezarea în decubit generează durere, animalul nu se mai culcă şi se odihneşte pe cele patru membre. Astfel se diminuează rumegarea, vaca nu se hrăneşte şi nu bea apă suficient.

Comportament fiziologic pe covor din cauciuc_b

Confortul vacii este condiţionat de existenţa unui spaţiu adecvat în zona capului, astfel încât la ridicare să poată efectua extensia gâtului. În caz contrar, animalul se loveşte de elementele din jur. Încercând să evite durerea la ridicarea din decubit, vaca va aborda poziţii nefireşti - va ridica mai întâi trenul din faţă, sprijinindu-se pe membrele posterioare -, comportament care îi va afecta în timp sănătatea.


Saltelele de odihnă îmbunătăţesc confortul în decubit, protejează termic animalul şi previn problemele articulare şi cutanate. Suprafaţa de odihnă trebuie dimensionată în funcţie de talia fiecărei vaci din efectiv.

Cu cât gradul de robotizare a grajdului este mai înalt, cu atât este mai importantă odihna şi mişcarea în siguranţă a vacilor. Suprafeţele de odihnă şi de mişcare conforme cerinţelor animalului joacă un rol hotărâtor în sănătatea acestuia. Iată soluţiile Kraiburg:

• Suprafeţe înalte la frontul de furajare. Dacă vacile nu mănâncă toate în acelaşi timp, funcţionarea plugului raclor va fi un factor perturbator la hrănire, totodată murdărind ongloanele vacilor cu dejecţii şi favorizând apariţia pododermatitelor infecţioase. Soluţia este construirea unei zone mai ridicate de staţionare a vacilor la frontul de furajare. Pe aceste suprafeţe de 160 cm lăţime şi situate cu 10 cm mai sus decât aleea de mişcare (cu plug raclor), animalele vor staţiona cu ongloanele uscate şi în condiţii igienice. Pentru mărirea confortului şi siguranţei în această zonă, recomandăm aplicarea covorului de cauciuc.

• Suprafeţe moi şi elastice. Prin natura lor, vacile se deplasează pe suprafeţe moi, pe un teren în care ongloanele se afundă. Diferenţa de lungime dintre unghia externă şi cea internă este de circa 3 mm. La deplasarea vacii, unghia exterioară nu va fi suprasolicitată dacă onglonul poate intra 3 mm în pardoseala respectivă. Pentru ca vaca să se mişte în grajdul cu stabulaţie liberă precum în natură, se recomandă pardosirea aleilor de mişcare cu covoare din cauciuc.

Existenţa unor suprafeţe cu uzură controlată, cu ajutorul unor covoare speciale de cauciuc - ce acoperă circa 20% din totalul suprafeţei adăpostului cu stabulaţie liberă -, asigură o polizare uniformă a onglonului vacii.

Grajd cu ergoBOARD WINGFLEX KURA P_b

Simona EHMANN

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 2/251 (ediţia 1-14 februarie 2020)

 

Vizualizat: 1567 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?