BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Confort şi productivitate

Publicat: 26 mai 2010 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Odihna este esenţială pentru productivitatea unei vaci de lapte, deoarece, în decubit, aceasta asigură îmbunătăţirea vasularizării ugerului cu 30%, o rumegare cu 70% mai intensă, precum şi sănătatea ongloanelor, condiţie esenţială pentru performanţa unui animal.

Click pe poza pentru galerie!

În boxa de odihnă, vaca trebuie să se aşeze şi să se ridice în condiţii cât mai apropiate de cele din mediul natural, iar în acest scop se impune dotarea grajdurilor cu limitatoare de grabăn şi de piept flexibile, precum şi cu pardoseli moi şi sigure la alunecare.

În ceea ce priveşte comportamentul natural în decubit, boxa de odihnă trebuie să permită animalului să se aşeze în toate cele cinci poziţii de referinţă observate în natură: aşezarea pe piept (43%), îndoirea membrului superior în faţă (20%) şi a celui inferior în spate (22%), total pe o parte (7%) şi poziţia “de dormit” (8%).

Boxele de odihnă trebuie dotate cu pardoseli moi, cu o deformabilitate de minim 20 mm, care să îşi păstreze proprietăţile timp îndelungat, pentru a prelungi timpul de odihnă.
Atunci când numărul afecţiunilor podale creşte, trebuie să verificăm, mai întâi, confortul la odihnă.

 

Pardoseala Wingflex 

Pardoseala de odihnă Wingflex combină în mod ideal avantajele cuşetei cu cele ale aşternutului adânc, realizând cel mai bun confort la odihnă, ceea ce permite animalului productivitatea optimă. Pardoseala înaltă Wingflex, cu o grosime de 60 mm, se poate curăţa uşor, iar suprafaţa îşi păstrează timp îndelungat stabilitatea şi elasticitatea. Profilul inovativ cu aripi dedesubt oferă cea mai mare deformabilitate.

Lamelele profilului de dedesubt se aşază perfect atunci când animalul se odihneşte şi amortizează şocurile articulaţiei carpiene atunci când acesta se ridică. Panta integrată din spate permite scurgerea lichidelor şi uscarea suprafeţei, contribuind la păstrarea sănătăţii onglonului vacii. Montajul cu profile în serie şi cu şuruburi speciale din inox completează acest sistem profesionist.

 

UNIFORMIZAREA SARCINII

Afecţiuni precum inflamarea articulaţiilor şi plăgile pielii apar îndeosebi la zona jaretului. În decubit, pielea vacii este solicitată de sarcina mare a corpului acesteia. Stratul adipos şi ţesutul muscular asigură irigarea pielii cu sânge doar pentru puţin timp. Dar dacă sarcina este prea mare sau trebuie suportată timp îndelungat, apar escare la nivelul pielii şi inflamaţii la rădăcina firelor de păr.

Folosind pardoseli deformabile, greutatea animalului se distribuie uniform pe suprafaţă, şi nu punctual, iar pielea va fi hrănită mult mai bine cu substanţe nutritive.

Vizualizat: 719 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?