Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Conferinţa europeană pentru rasa Brună

Publicat: 09 februarie 2011 - 15:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

La mijlocul lunii octombrie 2010, a avut loc la Novo Mesto, în Slovenia, „Conferinţa Europeană pentru rasa Brună”. Principalii participanţi au fost reprezentanţii celor opt ţări membre cu drepturi depline ai Federaţiei Europene a Rasei Brună: Elveţia, Austria, Germania, Slovenia, Franţa, Spania, Italia şi România (prin Asociaţia Crescătorilor de Taurine Brună Schwyz din Maramureş)

Click pe poza pentru galerie!

„Conferinţa Europeană pentru rasa Brună” s-a axat pe trei elemente fundamentale:

• Selecţia genomică - un concept de mare actualitate
• Tehnici şi tehnologii de ameliorare a performanţelor de producţie la lapte şi carne
• Îmbunătăţirea sănătăţii animale - necesitate şi provocare

Manifestarea a fost de o mare anvergură, prin participarea unor specialişti şi crescători din ţările membre, precum şi oameni de ştiinţă, profesori universitari, cercetători de la instituţii prestigioase în domeniu.

Lucrările Conferinţei s-au desfăşurat pe durata a trei zile, cu prezentarea unor lucrări de înaltă ţinută tehnică din partea unor specialişti din ţări ca: Germania, Austria, Elveţia, Italia, Muntenegru, Croaţia, Franţa şi Anglia.

Dintre referatele prezentate amintim: „Evoluţia selecţiei genomice la rasa Brună în Austria şi Germania”, „Primele experienţe cu selecţia genomică în Elveţia”, „Evaluarea genomică a raselor”, „Creşterea eficientă a vacilor”, „Ameliorarea pentru funcţionalitate”, „Selecţia genomică şi intergenomică - instrumente ale viitorului”. Lucrările prezentate au fost ilustrate cu grafice şi elemente de sinteză, care au ajutat la o mai bună percepţie a mesajului şi a informaţiei de o mare diversitate şi densitate conceptuală.

Fermieri de succes din unele ţări membre şi-au prezentat rezultatele obţinute şi performanţele rasei Brună în fermele proprii.

Manifestarea a fost onorată de prezenţa unor oficialităţi locale, regionale şi naţionale slovene, dintre care îi amintim pe Ministrul Agriculturii şi Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii. Mesajul transmis de aceştia a fost unul de susţinere totală a crescătorilor, mai ales a celor de rasă Brună, care se creşte în zone mai puţin favorizate.

În completarea prezentărilor de referate, pentru o mai bună exemplificare a celor discutate, s-au vizitat ferme cu producţii ridicate de lapte la rasa Brună din Slovenia, apreciindu-se în teren condiţiile concrete de creştere şi întreţinere a rasei.

Producţiile de lapte realizate sunt de 7254 kg lapte, cu 4,41% grăsime şi 3,53% proteină. Laptele este vândut prin cooperative (asociaţii profesionale), cu preţuri între 0,15 şi 0,33 Euro/kilogram lapte.

Unul dintre momentele de mare interes a fost şi Expoziţia Naţională a rasei Brună, unde au fost prezentate exemplare valoroase din Slovenia dar şi din Italia, Elveţia şi Austria. Exemplarele prezentate s-au distins prin performanţe deosebite la producţia de lapte, dar şi prin conţinutul ridicat de grăsime şi proteină, Bruna fiind recunoscută ca rasa cu laptele cel mai bun pentru producţia de brânzeturi, ceea ce reflectă într-o măsură considerabilă sprijinul din partea statului, care susţine ameliorarea, prin gratuitatea Controlului oficial la lapte şi însămânţarea artificială la mamele de taur.

În cea de-a treia zi a Conferinţei a avut loc Adunarea generală şi întrunirea Comitetului director al Federaţiei Europene în care, din România, este membru subsemnatul, din partea Asociaţiei Crescătorilor de Taurine Brună Schwyz din Maramureş.

Din România au mai participat ca invitaţi, Andrei KOCSIS - director general ANARZ şi Ioan Mihalca - coordonator OARZ Maramureş.

Vizualizat: 653 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Grajduri, Ferme Agricole, Structuri Usoare
|
02. 11, 2011. Friday 08:52
Stimati domni, Va anuntam ca DIALUST SRL producator de PANOURI SANDWICH-TERMOIZOLANTE, PROFILE ZINCATE “U”; “L”; “Z”; “C” si OMEGA, TIGLA METALICA, TABLA CUTATA, produce si ofera FERME AGRICOLE, HALE AGRICOLE, STRUCTURI USOARE PENTRU HALE SI GRAJDURI. In asteptarea raspunsului dvs., Cu stima, Andrei Duda Director Vanzari DIALUST 2000 IMPEX SRL Mobil: 004-0731-306.490 Tel.: 004-021-351.00.02 Fax: 004-021-351.00.03 E-mail: andrei@dialust.ro andrei_duda@yahoo.com Site: www.dialust.ro
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?