Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

CONDIŢII OPTIME pentru OUAT în timpul iernii

Publicat: 26 ianuarie 2018 - 15:01
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pe timp de iarnă, ca să avem ouă în gospodărie, trebuie să luăm câteva măsuri tehnice pentru a asigura găinilor un optim pentru ouat. Factorii care influenţează ouatul pe timp de iarnă sunt: temperatura, lumina, furajul şi apa.

Temperatura. Iarna, se recomandă a aduce un aport de energie termică, pentru a păstra în parametri optimi de producţie temperatura din halele de producţie.
Furajul. Producţia de ouă este influenţată de doi factori principali: 1. cantitatea de nutreţ combinat consumat de păsări ; 2. calitatea nutreţului combinat administrat. Cum în sezonul rece dispar furajele verzi din alimentaţia păsărilor de curte, ceea ce duc la o scădere a cantităţii de furaj consumat, cât şi la o raţie săracă nutriţional, se recomandă administrarea unui amestec de fermă care să suplinească aceste deficiente, cum ar fi porumb, şrot de floarea-soarelui, şrot de soia, grâu.
Lumina. Durata (şi intensitatea) luminii diurne scade iarna sub 16 ore, ceea ce duce la diminuarea până la încetarea ouatului. Păsările fiind deosebit de sensibile la intensitatea şi durata fluxului luminos, acest subiect trebuie tratat ca atare. Pentru păsări, lumina, reprezintă un stimul fiziologic de care depind funcţiile de relaţie cât şi cele vegetative. Cel mai puternic stimul este lumina albă, care se obţine prin combinarea proporţională a celor şapte culori monocromatice. În literatura de specialitate, pentru hibrizii de găini ouătoare sunt specificate şi alte tipuri de culori ale luminii, cu avantaje şi dezavantaje.
Lumina are un rol deosebit în stimularea organismului puilor de carne şi găinilor ouătoare. Pentru a realiza un iluminat corect, trebuie avute în vedere următoarele:
- Adăpătorile şi hrănitorile să fie iluminate foarte bine;
- Fluxul luminos trebuie să fie distribuit uniform la nivelul întregului adăpost.
Se recomandă ca în adăpostul de păsări să fie amplasate surse de lumină care să asigure un program de 16 ore de lumină, respectând cerinţele fiziologice cu privire la intensitatea acesteia.

gaini iarna_b

Necesarul de apă pentru a susţine producţia de ouă
APA este un element deosebit de important folosit în creşterea şi exploatarea găinilor ouătoare. Apa asigură desfăşurarea în bune condiţii a tuturor proceselor fiziologice din organismul păsărilor şi poate ajunge în organism pe două căi: sub formă de apă de băut şi sub forma apei din compoziţia furajelor. Cantitatea de apă necesară desfăşurării proceselor fiziologice normale depinde de o serie de factori cum ar fi: natura nutreţului consumat, temperatura mediului ambiant, cât şi nivelul de producţie. În general, se consideră ca fiind optim, din punct de vedere fiziologic, aportul de 2 grame de apă pentru un gram de furaj consumat. Pentru asigurarea necesarului de apă din ouă se consideră că pentru un gram de apă din ou sunt necesare a se consuma două grame de apă. Neasigurarea temperaturii necesare, aproximativ 15-22 grade C, influenţează foarte mult consumul de apă şi implicit producţia de ouă. În momentul în care păsările suferă de sete, primul simptom este scăderea ouatului. După această perioadă de însetare, prin revenirea la programul normal de administrare a apei, producţia iniţială de ouă se obţine foarte greu. Din aceste motive, apa trebuie administrată păsărilor la discreţie, în sisteme de adăpare automată.

Articol publicat in revista FERMA - ianuarie 2018

Vizualizat: 26966 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?