Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

CONDIŢII DE MICROCLIMAT ÎN ADĂPOSTUL ÎNCHIS LA OI

Publicat: 20 decembrie 2021 - 18:31
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Saivanele pentru ovine trebuie să corespundă ca suprafaţă şi volum, să fie ferite de curenţii de aer puternici şi de umiditate excesivă, să fie bine iluminate şi cu posibilităţi de ventilaţie naturală sau mecanică. Iată ce condiţii trebuie să asiguraţi pentru a vă ierna ovinele în bunăstare.

• Acoperişul trebuie să fie izolat fie cu vată de sticlă, fie cu plăci sandwich din tablă cu poroterm, pentru a limita producerea condensului sub formă de picături reci de apă care cad în cojocul ovinelor şi pe aşternut, favorizând apariţia unor boli (pneumopatii, necrobaciloză, boli ale pielii etc.).

• Temperatura de confort în compartimentul pentru fătări este de 12-15oC şi cea minimă de 8oC, iar la tineretul ovin 8-12oC şi minim 5oC.

• Umiditatea relativă optimă se situează între 70 şi 75%.

• Calitatea aerului: concentraţia de gaze nocive maxim admisă este: pentru bioxidul de carbon - 3000 părţi pe milion, pentru amoniac - 26 ppm şi hidrogen sulfurat - 10 ppm. Aceste valori se pot atinge dacă: viteza aerului în saivan este de 0,3-0,5 m/s, se îndeplineşte cerinţa de volum şi se primeneşte, zilnic, aşternutul cu 0,4-0,5 kg/mp paie curate.

Rasele de ovine autohtone preferă aerul curat. Iarna, în zilele fără precipitaţii, ies din saivan în padocuri sau pe păşunea din apropiere.

• Curăţenia şi dezinfecţia. Indiferent de tipul de saivan, cu 1-2 săptămâni înainte de intrarea oilor în stabulaţie se curăţa gunoiul, dacă este cazul, sau resturile de pe pardoseală, apoi se spală şi, după ce se zvântă, se face dezinfecţia cu un strat subţire de var praf nestins (200 g/mp) şi apoi se stropeşte uşor cu apă, după care se aşază pe pardoseală un strat gros (8-10 cm) de paie curate.

Dacă în perioada stabulaţiei din iarna trecută au fost cazuri multe de oi şchioape, oi avortate etc., se recomandă să se angajeze o firmă de specialitate care să facă dezinfecţia cu soluţie de sodă caustică 3%, încălzită la 35-40oC, sau cu alte produse recomandate.

O dată la 2-3 ani este indicat să se văruiască pereţii.

hrana suplimentara miei 1_b 

NECESARUL DE FURAJE


În iernile grele, perioada de stabulaţie durează, în zona de şes şi depresiuni, 120-130 zile, iar în zona de deal şi montană - 140-150 zile. Stocurile de furaje necesare sunt, în medie:

• Pentru o oaie iernată în zona de şes: 150 kg fân, 20-25 kg paie de consum (de preferat de ovăz), 40-60 kg paie pentru aşternut, 50-60 kg concentrate, 60-70 kg suculente (sfecla şi silozul se administrează numai după două săptămâni de la fătare) şi 1,5 kg sare bulgări de culoare închisă sau 2 kg brichete de sare, vitamine şi minerale.

• În zona de deal şi premontană, aceste cantităţi trebuie majorate cu 20-25%, perioada de stabulaţie fiind mai lungă şi temperaturile, de regulă, mai scăzute. O parte din fân în această zonă se poate suplini cu ramuri verzi uscate de stejar, salcie, salcâm, uscate vara la umbră şi stocate în grămezi, numite frunzare, iar o parte din concentrate (20-30%) cu ghindă şi/sau jir de fag.

 

PROFILAXIA BOLILOR


La începutul perioadei de stabulaţie se recomandă ca fiecare oier, la indicaţiile medicului veterinar concesionar, să facă un plan de vaccinări şi tratamente pentru oi şi să se aprovizioneze din timp cu cele necesare (vaccinuri pentru anaerobioză, avortul salmonelic etc.).

Pentru toate categoriile de ovine dintr-o fermă, în medie, trebuie să asigurăm 2-2,2 mp/ovină în interiorul saivanului şi 3-4 mp/ovine în padocuri

Model constructiv de saivan pentru 400 de Ţurcane. Cum pregătim maternitatea în vederea fătărilor!

un articol de

IOAN PĂDEANU

SCDCOC Caransebeş

Vizualizat: 844 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?