Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Concurs de nutriție animală

Publicat: 28 aprilie 2015 - 18:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La Facultatea de Zootehnie din Iași, pe 26 martie 2015, s-a desfășurat Concursul Național de Nutriție Animală, organizat împreună cu Biomin-România, Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești” și Societatea Română de Zootehnie. 

Click pe poza pentru galerie!

Ajuns la a doua ediție, Concursul Național de Nutriție Animală a fost destinat atât studenților, cât și cadrelor didactice și de cercetare din învățământul superior, cercetătorilor din stațiuni și unități de cercetare, lucrătorilor din rețeaua de producere și de livrare a nutrețurilor combinate, precum și fermierilor, crescători de animale ori producători de furaje. “În țara noastră, zootehnia este studiată ca o știință atotcuprinzătoare a vieții animalelor de interes economic. În țările foarte dezvoltate ca SUA, Franța, Germania, zootehnia se studiază pe specii de animale. Până când vom ajunge să procedăm și noi la fel, o să mai treacă timp. Dar, este cert că noi trebuie să pregătim specialiști foarte buni pe domenii înguste de specialitate. Iar, din această perspectivă, se impunea o asemenea competiție”, preciza Ioan Vacaru Opriș, cadru didactic la Facultatea de Zootehnie Iași.

„În condițiile în care au fost implicați peste 100 de oameni în acest eveniment-specialiști, studenți, formatori de opinie, Biomin România și-a putut implementa conceptul activității și produsele, dar concomitent am urmărit și nivelul pregătirii concurenților”, spunea Radu Marți, director general Biomin România - sponsor principal al concursului. 

 

Corpul de Experți pe Nutriție Animală

Evenimentul de la Iași a oferit contextul alcătuirii unui corp complet de experți în domeniu, la ora actuală România ducând lipsa unui asemenea organism profesional. „În opinia mea, acum este incomplet Corpul de Experți pe Nutriție Animală, fapt care dăunează inclusiv promovării interesului național în zona decizională europeană. Chiar schimbul europeano-american de alimente și de alte produse presupune intersectarea unor interese diferite; pe anumite zone, americanii permit folosirea unor materii prime și tratamente, europenii le interzic și cresc costurile de producție, devenind necompetitivi pe plan mondial, deși în zona UE există competitivitate din perspectiva costurilor de producție. Or, dacă nu există experți care să știe, să informeze și să convingă, poate fi păgubos. Nutriția reprezintă 60% din costul oricărui produs animalier, de asemenea calitatea nutriției animale este corelată direct cu calitatea produselor alimentare, cu siguranța alimentară a consumatorilor și, nu în ultimul rând, cu sănătatea animalelor pentru că discutăm și despre patologia nutriției, așa că este o paletă largă de aspecte. Toate acestea trebuie abordate într-un cadru înalt specializat și mai apoi dezvoltate în rândul tuturor specialiștilor din sectorul de creștere a animalelor”, sublinia Ilie Van, președintele Societății Române de Zootehnie și al UCPR.

Creșterea notorietății concursului de la Iași a determinat triplarea numărului de concurenți, respectiv peste 75 de participanți în anul 2015, față de 22 anul trecut. „Interesul nostru a fost acela de a pune față în față partea de practică, partea de cercetare și partea didactică, toate acestea împreună asigurând ceea ce numim și credem că înseamnă reușită în creșterea animalelor și în valorificarea producțiilor acestora, totul culminând cu asigurarea sănătății consumatorului alimentelor de origine animală”, concluziona decanul Facultății de Zootehnie Iași - Benone Păsărin.

 

Petronela COTEA MIHAI,

redactor Radio România Iași

 

 

 

MARII CÂȘTIGĂTORI - O IEȘEANCĂ ȘI UN TIMIȘOREAN 

Pentru învingătoarea de la Secțiunea I Studenți, Cătălina Miruțoi, studentă în anul 3 la Facultatea de Medicină Veterinară a USAMV Iași, premiul de 500 de euro reprezintă primii bani pe care i-a câștigat vreodată. „Sunt emoționată, dar și mândră. Cine știe, poate că această victorie este șansa mea în viața profesională”, ne mărturisea studenta.

Călin Julean, câștigătorul Secțiunii a-II-a, a „seniorilor”, este cadru didactic la USAMVB Timișoara, Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii, disciplina Nutriție și Alimentație a Animalelor, iar succesul de la Iași reprezintă încununarea mai multor ani de studiu și de cercetare, inclusiv în cadrul unor proiecte care au adus pe piața națională și internațională suplimente nutriționale pentru pui de carne și pentru găini ouătoare. ”Cele mai recente sunt preparatele realizate în urma unui proiect de nutriție minerală în fermele ecologice de creștere a păsărilor, asigurând suplimentarea mineralelor cu surse acceptate de legislația actuală privitoare la sistemul eco de creștere a păsărilor. De asemenea, am testat anumite preparate originale, respectiv sticle fosfatice cu grad ridicat de solubilitate, preparate foarte bune pentru nutriția animlă și chiar utilizate în câteva ferme din Vestul României, dar din păcate este mai greu de brevetat această soluție tehnică, pentru că brevetarea costă mult și lipsesc banii”, încheia câștigătorul timișorean.

Vizualizat: 822 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?