Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

CONCENTRATELE în alimentaţia VACILOR de lapte

Publicat: 23 noiembrie 2017 - 00:46
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Întrucât eficienţa economică a unei ferme de vaci de lapte este dată în proporţie de 60-70 la sută de managementul hrănirii acestora, aduc unele lămuriri în ceea ce priveşte modalitatea de utilizare a concentratelor în alimentaţia vacilor de lapte. 

Mulţi crescători le folosesc în raţiile vacilor de lapte la întâmplare, indiferent de producţia de lapte şi de raţia de bază administrată vacilor.

Concentratele se administrează la vacile care au peste 10 litri de lapte pe zi. Sub această producţie, folosirea concentratelor nu se justifică, întrucât încarcă preţul de cost al laptelui. Cantitatea de concentrate care se administrează unei vaci variază între 0,25 şi 0,35 kg/l lapte.
Pentru a fi pe înţelesul oricărui crescător, prezint în continuare o schemă de lucru (vezi figură) privind modul de utilizare a concentratelor în funcţie de caracteristicile nutritive ale raţiei de bază. Aşa cum se poate constata, pentru început se estimează consumul de furaje în funcţie de cantitatea de hrană administrată şi de calitatea acesteia. În etapa următoare se stabileşte aportul energetic şi proteic al raţiei de bază şi se calculează ce producţie de lapte ar produce animalul cu această raţie.
După cum se poate constata şi din schemă, în condiţiile în care aportul nutritiv al raţiei de bază este dezechilibrat energo-proteic, se intervine cu un concentrat de corecţie (Cc ). La raţia de bază echilibrată se stabileşte apoi, în funcţie de producţia de lapte de acoperit, cantitatea de amestec de concentrate de producţie (ACp) care trebuie administrată. Acp-ul constituie un amestec de concentrate echilibrat energo-proteic, care poate fi comandat la o unitate producătoare de nutreţuri combinate sau poate fi realizat în ferma proprie.

nutritie-taurine.2_b

schema nutritie pentru utilizarea concentratelor_b

Pe larg despre concentratele în alimentaţia vacilor citiţi în revista Ferma nr. 20/203 (ediția 15-30 noiembrie)

Un articol semnat de LAVINIA ŞTEF

Vizualizat: 1154 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?