Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Comportamentul de joacă

Publicat: 03 august 2012 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

indicator al bunăstării viţeilor din rasele de lapte

Click pe poza pentru galerie!

Bunăstarea animală deplină poate fi definită şi ca absenţa experienţelor negative în favoarea celor pozitive în viaţa unui animal. Tineretul animal este stimulat să se joace atunci când cerinţele primare ale viţeilor sunt satisfăcute şi când aceştia nu percep ameninţări serioase sau provocări.

Se vehiculează ideea că exprimarea comportamentului de joacă la tineret indică prezenţa emoţiilor pozitive. Astfel, comportamentul de joacă indică atât absenţa bunăstării precare, cât şi existenţa bunăstării depline.

Funcţia comportamentului de joacă este antrenarea fizică şi dezvoltarea cognitivă, autoevaluarea capacităţilor fizice şi sociale şi exersarea răspunsurilor locomotoare şi emoţionale la evenimente neaşteptate.

Comportamentul de joacă al viţeilor se manifestă prin alergare rapidă întreruptă prin schimbarea bruscă a direcţiei, lovirea cu capul, lovirea cu membrele posterioare, rotiri şi răsuciri ale trunchiului. Acest comportament locomotor de joacă include elemente de apărare şi de refugiu, dar aceste elemente sunt exagerate, repetate şi cu variabilitate mai mare decât în cazul comportamentelor adulţilor.

În ceea ce priveşte bunăstarea animală, suntem interesaţi de motivaţia animalului de a efectua comportamentul de joacă. Tineretul se joacă atunci când principalele lor necesităţi sunt satisfăcute, în timp ce indivizii care suferă de subnutriţie, stres termic, boli sau răniri nu se joacă.
Realizarea comportamentului de joacă este asociată cu emoţii pozitive şi oferă staisfacţie animalului.

Faptul că joaca oferă satisfacţie animalului este dovedit prin aceea că animalele caută în mod activ parteneri şi le solicită acestora comportamentul de joacă iar joaca poate fi folosită ca recompensă în experimentele cu animalele de laborator.


Boxe colective sau individuale?

Mediul fizic poate afecta comportamentul de joacă în două moduri. În primul rând, tineretul care este motivat să se joace poate fi împiedicat să efectueze joaca din cauza constrângerilor de mediu, cum ar fi lipsa spaţiului suficient, a partenerilor sau a obiectelor adecvate cu care să se joace. Dacă aceste restricţii sunt îndepărtate, atunci comportamentul de joacă se va manifesta din nou.

În al doilea rând, tineretul care este motivat să se joace poate fi încurajat mai mult sau mai puţin de către stimulii din mediul înconjurător. Cazarea viţeilor în boxe individuale, cu suprafaţă mică, nu permite un contact social complet între aceştia, împiedicând astfel joaca socială.

Efectuarea comportamentului locomotor de joacă depinde de spaţiul disponibil. Boxele tradiţionale mici, individuale, limitează la minim efectuarea jocului locomotor şi împiedică pur şi simplu realizarea mai multor elemente caracteristice comportamentului locomotor de joacă.

 

Spaţiul optim de cazare

Dacă se alocă 1,4 mp per viţel, trecerea de la cazarea individuală la cea în grup le asigură viţeilor o suprafaţă comună mai mare şi aceştia se vor juca mai mult dacă stau în grup de câte patru comparativ cu cazarea individuală. Mai mult, în boxele colective viţeii pot efectua toate elementele jocului locomotor, ceea ce nu se întâmplă în boxele individuale. Deci, cazarea în grup le asigură viţeilor posibilitatea mai mare de joacă locomotorie la o anumită suprafaţă alocată pe animal.

Mai mult, dacă se creşte suprafaţa alocată pe animal va spori frecvenţa comportamentului de joacă la viţei. Astfel, s-a constatat o joacă locomotorie mai frecventă la viţeii cazaţi în grup de câte patru dacă li s-a oferit suprafaţa de 3-4 mp pe cap comparativ cu asigurarea unei suprafeţe de numai 1,5-2,2 mp pe cap.

Mai mult, viţeii care au fost cazaţi pe spaţii mai restrânse au manifestat o dorinţă mai mare de joacă locomotorie când au ajuns în spaţii mai mari, indicând că aceştia au acumulat o motivaţie mai mare de joacă în timpul restrângerii spaţiului de cazare.

Comportamentul de joacă reprezintă, deci, un indicator eficient al emoţiilor pozitive, însă în unele cazuri comportamentul de joacă poate precede comportamentul de luptă între animale. La taurine, tendinţa ca joaca socială să se transforme în lupte adevărate creşte pe măsură ce animalele ating maturitatea.

 

Înregistrarea automată a comportamentului locomotor

Există posibilitatea ca pe viitor comportamentul să poată fi înregistrat în mod automat. De exemplu, viţeilor li s-a ataşat la unul din membre un dispozitiv numit acceletrometru care poate face distincţia dintre mersul normal, alergarea la trap sau la galop, precum şi să numere paşii efectuaţi în fiecare categorie de mişcare.

Alergarea în galop reprezintă cel mai frecvent element al comportamentului locomotor de joacă la viţeii din rasele de lapte, atunci când aceştia sunt cazaţi în boxe colective spaţioase.

Cercetările viitoare trebuie să se concentreze pe validarea comportamentului de joacă ca un indicator al prezenţei emoţiilor pozitive la viţei, pe identificarea unor „markeri de joacă” şi pe dezvoltarea unor tehnici de înregistrare automată a comportamentului de joacă.

Acest lucru ne va permite relaţionarea comportamentului de joacă cu diferitele condiţii de cazare şi management, precum şi cu starea de sănătate a viţeilor în fermele comerciale.

Vizualizat: 775 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!