Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Comportamentul caprelor

Publicat: 11 martie 2010 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Comportamentul maternal

Click pe poza pentru galerie!

Caprele gestante, în apropierea fătării, vor căuta locuri mai retrase. Câteodată încearcă să se ascundă dacă configuraţia terenului le permite. Înaintea fătării sunt neliniştite şi lovesc pământul cu piciorul.

Semnele fătării apar cu 4-5 ore înainte de fătarea propriu-zisă şi constă în: mărirea in volum a glandei mamare, diminuarea consumului de furaj, atenţie mărită la zgomote şi la orice mişcare, caută insistent loc pentru fătare şi daca îl stabileşte rămâne acolo.

De foarte multe ori le putem vedea scurmând pământul în încercarea de a construi un cuib „adăpost rudimentar pentru ied”. În principal caută locuri situate în apropierea gardurilor, copacilor, colţurile ţarcului, bolovani etc., dar, în procent mai mic, pot făta şi lângă celelalte capre din turmă.

Fătarea are loc, de regulă, în poziţie de decubit lateral. Expulzarea fătului durează 15-30 minute. În cazul fătărilor gemelare între expulzarea ambilor iezi poate interveni o pauză de 15-120 de minute.

După parturiţie (fătare), circulaţia periferică a sângelui iezilor va fi activată de capra mamă prin lins, proces prin care se consolidează şi relaţia între mamă şi proprii produşi de concepţie, ceea ce este foarte important pentru supravieţuirea lor. În cazul în care capra se sperie sau este deranjată imediat după fătare, iar linsul iedului întârzie cu mai mult de o oră, relaţia cu capra mamă se poate rupe şi iedul va fi abandonat.

Iezii se ridică în picioare la scurt timp după fătare şi caută ugerul (îl percepe ca pe „un loc fără păr”). În timpul suptului mişcă viguros coada pentru a împrăştia mirosul pe baza căruia este recunoscut de mama sa. Dacă un ied încearcă să sugă la altă capră decât mama lui aceasta îl împinge cu capul şi mai rar îl loveşte cu coarnele.

Când caprele cu iezi nou născuţi sunt întreţinute în comun, în primele 2-3 zile se stabileşte ierarhia de grup şi fiecare capră alege un loc în spaţiul respectiv pe care îl va respecta toată perioada convieţuirii.

Transportul iedului se face prin ridicarea acestuia de membrele posterioare. Acesta ţipă şi capra îl va urma îndeaproape. Sunt cazuri în care capra mamă refuză să urmeze iedul sau chiar îl atacă pe cel care provoacă suferinţă propriei progenituri.

La fătarea unui singur ied sau când unul dintre aceştia moare, este necesar să se practice mulgerea jumătăţii de uger unde laptele rămâne neconsumat pentru a evita apariţia mastitelor.

În creşterea intensivă se recomandă întreţinerea în boxe individuale a cuplului capră-iezi cel puţin o săptămână după fătare.

Pentru caprele întreţinute la păşune, fătarea este o perioadă critică datorită expunerii iezilor cruzi la condiţiile de mediu. Pentru a proteja iezii este necesar ca fermierul să asigure animalelor accesul într-un loc adăpostit cel puţin 2-8 ore pe zi unde vor fi hrănite suplimentar. Pentru a se întoarce cu succes la iezii lor, caprele trebuie să fie familiarizate (obişnuite) cu topografia terenului.

De aceea, nu este recomandat ca în preajma fătării femelele gestante să fie mutate pe parcele noi pe care nu le cunosc. Dacă legătura dintre capră şi ied este puternică în caz de pericol ea îşi cheamă iedul şi se interpune între acesta şi pericolul iminent pentru a-l apăra.

Nu rare sunt cazurile când in nopţile friguroase capra mamă întinde capul şi gâtul peste iezi pentru ai încălzi.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 1(33)/2005

Vizualizat: 2199 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?