Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Completează NECESARUL de FURAJ cu NUTREŢURI CULTIVATE!

Publicat: 03 mai 2017 - 15:28
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Sunt anumite perioade deficitare în care necesarul de furaj nu este satisfăcut. Astfel, conveierul verde poate fi completat şi cu alte nutreţuri cultivate, precum rapiţa furajeră, varza furajeră, frunzele şi coletele de sfeclă.

Aceste sortimente furajere au ca scop atât completarea necesarului de furaj verde de pe păşune în perioadele deficitare, cât şi în vederea conservării pentru perioada de stabulaţie.

vacuta-pe-pasune_b

Rapiţa furajeră, varza furajeră, frunzele şi coletele de sfeclă au ca aport nutritiv, la 1 kg de furaj: 0,11-0,15 UN; 0,14-0,15 UNL; 0,14-0,16 UNC;14-20 g PD; 11-17 g PDIN; 11-13 g PDIE.
Efect nutritiv: pot participa în structura conveierului verde pentru asigurarea furajelor verzi atât primăvara, cât şi toamna. Cantităţile administrate peste necesarul de întreţinere permit obţinerea unei producţii de circa 9 litri de lapte.
Se administrează ca atare, în cantităţi mici, sau în amestec cu furaje fibroase sau graminee tocate.

Cantităţi recomandate: rapiţă - la vacile în lactaţie 30-35 kg; tineret taurine peste 12 luni - 10-15 kg; varză furajeră - vaci în lactaţie 20-25 kg; coletele de sfeclă nu se administrează la tineret şi la femelele gestante.

ATENŢIE! În cazul administrării în cantităţi mari a frunzelor şi coletelor de sfeclă, se ajunge la asocierea oxalaţilor şi saponinelor, ceea ce determină apariţia de simptome asemănătoare febrei laptelui, tulburări gastrointestinale, reducerea capacităţii de coagulare a sângelui, încetarea rumegării; efectele enumerate sunt accentuate de prezenţa nitraţilor, acumulaţi în cantităţi mari în cazul unei supra administrări de îngrăşăminte chimice cu azot.

Pe larg despre toate acestea, în revista Ferma ediţia 1-14 mai 2017, într-un articol semnat de Lavinia Ştef!

Vizualizat: 1484 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!