Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Competiţia viitorilor experţi în nutriţie animală

Publicat: 17 iulie 2018 - 20:41
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cea de-a cincea ediţie a Concursului Naţional de Nutriţie Animală, iniţiat de Biomin România şi Facultatea de Zootehnie a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară ”Ion Ionescu de la Brad” Iaşi, s-a desfăşurat în ziua de 26 aprilie 2018, la Iaşi. 

Concursul a avut un caracter anual, la ediţia din acest an înscriindu-se aproximativ 160 de studenţi de la Universităţile de Agricultură din România, precum şi din Chişinău - Republica Moldova, din Odessa şi, pentru prima dată, din Cernăuţi - Ucraina. Centrele de profil din Târgovişte, Sibiu şi Oradea au trimis pentru întâia oară studenţi la concurs, câte cinci participanţi. ”Este primul concurs de nutriţie animală organizat în ţara noastră şi este destinat studenţilor de la facultăţile de Zootehnie şi de Medicină Veterinară din ţară şi din străinătate. Prin tematica aleasă în acest an, am urmărit să accentuăm cunoaşterea în domeniul nutriţiei şi alimentaţiei animalelor de fermă, în special la păsări şi la suine, promovând în acelaşi timp noile produse naturale menite să biostimuleze creşterea animalelor. Dacă în acest an s-au prezentat pentru prima dată în concurs studenţi din Cernăuţi-Ucraina, deja am primit confirmarea oficială a faptului că, în anul 2019, vom avea şi concurenţi din Giessen-Germania şi din Ceske Budejovice - Cehia”, sublinia Ioan Vacaru Opriş, iniţiatorul competiţiei, cadru didactic la Facultatea de Zootehnie Iaşi şi expert al Camerei Europene de Experţi.

Competiţia viitorilor experţi în nutriţie animalăClick pe poza pentru galerie!

Studenţii premianţi - viitori nutriţionişti în ferme de top
Una dintre ţintele vizate de către cadrele didactice şi de către reprezentanţii companiilor susţinătoare este aceea de a descoperi cei mai buni studenţi, capabili de a performa în domeniu şi apţi pentru angajare în unităţi de top. ” Concursul din acest an a fost mai dificil decât am crezut, în special datorită sporirii numărului studenţilor participanţi şi creşterii nivelului lor de pregătire. (...) Am oferit premii în valoare totală de 4200 de euro, ne-am bucurat şi vom continua”, declara Radu Marţi, director general Biomin România.
Premiile acestei ediţii au fost susţinute financiar de către firma Biomin România. S-au acordat şi menţiuni, de asemenea remunerate în bani şi materiale promoţionale. Din rândul câştigătorilor, în continuare vor fi selectaţi cei care vor lucra în reţeaua de producere a nutreţurilor combinate ca nutriţionişti în ferme/complexe, lucrători în reţeaua de desfacere a nutreţurilor combinate şi a aditivilor furajeri şi, totodată, se speră ca în viitor, studenţii premianţi să primească un atestat de expert în nutriţie animală.

În căutarea performanţelor practice
”Încercăm, prin acest concurs, să ajutăm economia reală, să îi ajutăm pe cei care au finalizat studiile şi care, astăzi, caută performanţa practică, în calitatea domniilor lor de oameni de afaceri. Cum? Prin crearea cadrului profesional care permite identificarea celor mai buni viitori angajaţi, în condiţiile rigorilor tot mai complexe din piaţă şi ale reducerii numerice a forţei de muncă. Concursul s-a internaţionalizat. E normal, la nivelul la care am ajuns. Forţa de muncă este liberă, circulă în lume şi este bine să fie pregătită. De aceea, se măsoară cu lumea. Culege, transferă şi câştigă informaţie, şansă, succes”, preciza Benone Păsărin, prorector cu activitatea didactică al USAMV Iaşi, fost decan al Facultăţii de Zootehnie Iaşi.

Câştigătorul marelui premiu
Matei Andrei Cristian este la a doua reuşită consecutivă în cadrul acestui concurs, ceea ce confirmă consecvenţa, afinitatea pentru domeniu şi performanţele în învăţare. ”Sunt student în anul al-IV-lea, la Facultatea de Zootehnie din Iaşi şi sunt mândru de succesul meu. Au fost 2-3 întrebări care mi-au dat bătăi de cap, pe domeniul suine, tema micotoxinelor, dar am reuşit să răspund corect. Probabil, am fost motivat şi de faptul că provin dintr-o familie care se ocupă cu creşterea animalelor, eu fiind nutriţionistul din microferma părinţilor. Sunt originar din comuna Albeşti, judeţul Botoşani şi ştiu de ce am plecat de acasă. Am dorit să învăţ şi mă bucură faptul că studiez într-un domeniu care îmi place foarte mult”, mărturisea premiantul.
Juriul concursului a fost alcătuit din cadre didactice de profil, de la toate Universităţile reprezentate în competiţie, specialişti din cercetare şi producţie. ”Mărturisesc, ca parte implicată în jurizare, nivelul calitativ al concursului a crescut de la an la an. Pe mine, ca specialist practician, mă bucură această creştere, deoarece aceşti tineri vor fi cei care vor continua activitatea în unităţile zootehnice din România. Dacă Anatomia, Fiziologia rămân discipline relativ constante, Nutriţia evoluează zi de zi”, explica Lucian Popovici, director Avi-Top Iaşi, preşedinte al Juriului.
Concursul naţional de nutriţie animală desfăşurat la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi (USAMV), în parteneriat cu firma BIOMIN România, sub egida Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şiseşti” şi a Societăţii Române de Zootehnie, a beneficiat de colaborarea cu mari companii de profil, respectiv Agricola International Bacău, Avi-Top Iaşi, Avicola Focşani, TCE 3 Brazi- Piatra Neamţ, Coco Rico şi IBNA.

 Matei Andrei Cristian_b

Matei Andrei Cristian: “Anul acesta, voi absolvi cursurile facultăţii, dar vreau să continui studiile, deocamdată la forma de masterat. În paralel, îmi doresc să şi lucrez, sper să fie în acelaşi domeniu, al nutriţiei animalelor. Deocamdată, mă concentrez pe examenul de licenţă şi mă bucur că am perspective, aici, în România, unde mi-aş dori să rămân”.

Ioan Vacaru Opris_b

Ioan Vacaru Opriş: “Satisfacţia noastră este aceea că majoritatea studenţilor premianţi la ediţiile precedente, acum absolvenţi, lucrează în domeniul nutriţiei animale. Cel mai recent exemplu este al câştigătorilor primelor două locuri, în anul trecut, tineri pe care i-am recomandat companiei TCE 3 Brazi, Neamţ, aflată în căutarea a doi nutriţionişti”.

Radu Marti_b

Radu Marţi: “Faptul că a fost înregistrat şi punctaj maxim, adică 30 de răspunsuri corecte din 30 de întrebări, arată seriozitatea cu care s-au pregătit concurenţii. Practic, avem măsura faptului că suntem pe mâini bune şi că, prin acest concures, realizăm un obiectiv deosebit de important, acela de a pregăti generaţia de specialişti ai agriculturii zootehnicizate din România”.

Lucian Popovici_b

Lucian Popovici: “Zootehnia actuală a ajuns la parametri incredibili. Dacă altădată un pui era abatorizat la vârsta de 65-70 de zile, la o greutate de 1,9 - 2 kg, astăzi, în special datorită nutriţiei, alături de genetică, abatorizarea se face la vârsta de 41-42 de zile, cu o greutate de peste 2,8 kg. Aceasta înseamnă un spor de peste 60 grame/zi, spor comparabil cu sporul mediu zilnic din urmă cu 30 de ani la porcine”.


CÂŞTIGĂTORII EDIŢIEI 2018:
Premiul I (1.500 euro) - Andrei Cristian Matei (USAMV Iaşi);
Premiul II (1.000 euro) - Mihaela Rus (USAMVB Timişoara);
Premiul III (700 euro) - Fabian Băcuşcă (USAMV Iaşi);
Menţiune I (100 euro) - Cătălina Miruţoi (USAMV Iaşi);
Menţiune II (100 euro) - Ştefan Răzvan Hazapariu (USAMV Iaşi);
Menţiune III (100 euro) - Irina Miloserdova (UAS Chişinău);
Menţiune IV (100 euro) - Sonia Ana Maria Curmei (USAMVB Timişoara);
Menţiune V (100 euro) - Nicuşor Ionică Claudiu (USAMV Cluj-Napoca).
Menţiuni speciale (câte 200 lei fiecare): Simona Pătrăşcan (USAMV Bucureşti), Cătălin Valu (Valahia - Târgovişte), Dragoş Pinteak (UAS Odessa), Yulia Dzhuravets (UAS Cernăuţi), Radu Simionescu (ULBS Sibiu).

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 9/214 (ediţia 14-31 mai 2018)

 

Vizualizat: 76 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?