Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Comparații productive la hibrizii de găini ouătoare

Publicat: 15 aprilie 2017 - 20:11
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Productivitatea hibridului ales pentru popularea fermei depinde atât de potențialul genetic al rasei din care face parte, de calitatea furajării, cât și de condițiile de întreținere, dintre acestea microclimatul din adăposturi având o importanță hotărâtoare pentru starea de sănătate a efectivului de păsări exploatat.  

Pentru a popula ferma de găini ouătoare cu hibridul corespunzător nivelului productiv dorit, facem o expunere comparativă a productivității câtorva hibrizi de ouă mai cunoscuți.

Gaini
• Hibridul Robar SL 2001 are un potențial genetic de 324 ouă/cap de pasăre la o perioadă de producție de 19-77 săptămâni, respectiv o producție de 321 ouă per efectiv mediu la o serie de 19-77 săptămâni. Vârful de ouat atinge 93-94% din efectiv la o vârstă de 28 săptămâni. Furajul consumat per ou produs este de 142 g, cu un consum per kg masă ou de 2,25 kg. Greutatea medie a ouălor, la vârsta de 34 săptămâni, este de 60,9 gr, iar la vârsta de 70 de săptămâni este de 64,9 g. Greutatea corporală medie a păsărilor la vârsta de 18 săptămâni este de 1580 g/pasăre, la vârsta de 34 săptămâni ajunge la 2130 g/pasăre, iar la vârsta de 70 săptămâni, de 2270 g/pasăre.
• Hibridul Albo SL 2000 are un potențial genetic de 326 ouă/cap de pasăre la un ciclu de producție de 19-77 săptămâni, respectiv o producție de 314 ouă/efectiv mediu la o serie de 19-77 săptămâni. Vârful de ouat atinge 93-94% din efectiv la vârsta de 29 săptămâni. Furajul consumat per ou produs este de 98-102 g, cu un consum per kg masă ou de 2,02 kg. Greutatea medie a ouălor, la vârsta de 34 săptămâni, este de 62,9 g, iar la vârsta de 70 săptămâni este de 64,9 g. Greutatea corporală medie a păsărilor la vârsta de 18 săptămâni este de 1275 g/pasăre iar la vârsta de 77 săptămâni atinge 1600 g/pasăre.
• Hibridul HY-Line Brown are un potențial genetic de 357 ouă/cap de pasăre la o perioadă de producție de 19-80 săptămâni. Producția de ouă/efectiv mediu, la o serie de 19-80 săptămâni, totalizează 351 de ouă. Vârful de ouat atinge 93-94% din efectiv la o vârstă de 28 săptămâni.
Furajul necesar pentru un ou este de 113 g, cu un consum per kg masă ou de 2,06 kg. Greutatea medie a ouălor, la vârsta de 32 săptămâni, este de 62,7 g, iar la vârsta de 70 săptămâni este de 66,9 g. Greutatea corporală medie a păsărilor la vârsta de 18 săptămâni este de 1430 g/pasăre, iar la vârsta de 70 săptămâni de 2000 g/pasăre.
• Hibridul Babcok B380 are un potențial genetic de 357 ouă/cap de pasăre la o perioadă de producție de 19-77 săptămâni, respectiv 333-337 ouă/efectiv mediu la o serie de 19-77 săptămâni. Vârful de ouat atinge 93-94% din efectiv la vârsta de 25-27 săptămâni. Necesarul de furaj pentru un ou este de 130-135 g (2,06-2,25 kg furaj per kg masă ou). Greutatea medie a ouălor este de 62,7-63 g/ou. Greutatea corporală medie a păsărilor la vârsta de 17 săptămâni este de 1540-1600 g/pasăre, iar la vârsta de 77 săptămâni, de 1900-2050 g/pasăre.
În general, performanțele, consumul de furaje, necesarul de substanțe nutritive din rețetele furajere, precum și condițiile de microclimat sunt asemănătoare la toți hibrizii prezentați.

Microclimatul în adăposturile de găini ouătoare
• Temperatura se situează în limita de18 și 23oC. Pe timp de vară, când temperatura crește foarte mult în halele de producție, se observă că ouăle obținute au o coajă fragilă. Temperaturile foarte mari sunt considerate critice pentru viața găinilor ouătoare. În perioada sezonului rece, dacă nu se asigură temperatura de confort termic, se poate observa că la o temperatură de 2-15oC și o umiditate relativă de 75%, producția de ouă scade. Temperatura critică pentru găinile ouătoare este cuprinsă între 2 și -7oC. La o temperatură de -10oC, găinile ouătoare încetează ouatul. Din acest motiv, pe timp de iarnă, se recomandă a se aduce un aport de energie termică, pentru a păstra în parametri optimi de producție temperatura din halele de producție.
• Umiditatea relativă a aerului trebuie să se încadreze între 55 și 70%. Creșterea umidității din spațiile de producție duce la multiplicarea microorganismelor și a paraziților și implicit la manifestări ale stresului termic. Scăderea umidității sub pragul minim determină uscarea accentuată a aerului în adăposturi, formarea de pulberi care irită mucoasele respiratorii ale păsărilor și dereglarea mecanismului de termoreglare a efectivelor de găini ouătoare.
• Ventilația și curenții de aer trebuie să asigure în halele de producție un aer curat. În general se consideră că viteza de circulație a aerului trebuie să se încadreze între 0,1 și 0,4 m/s, în strânsă corelație cu temperatura din adăpost. Pentru calcularea debitului de aer se va ține cont de greutatea corporală a găinilor ouătoare și de densitatea per mp, cât și de temperatura mediului exterior. Pentru găini cu vârsta de 5-6 luni, pe timp de iarnă se va asigura 1,0-1,2 mc/h; pe timp de toamnă și primăvara 2,6-3,2 mc/h; pe timp de vară 4,5-4,8 mc/h. Pentru găinile ouătoare cu vârsta de 9-10 luni se recomandă ca: pe timp de iarnă să se asigure 1,0-1,6 mc/h; pe timp de toamnă și primăvara - 3,6-3,8 mc/h; pe timp de vară - 4,6-5,2 mc/h.
• Noxe admise în halele de producție trebuie să se încadreze în următoarele valori: CO2< 0,3%; CO < 40 ppm; NH3 < 20 ppm; H2S < 5 ppm.
• Programul de lumină. Întrucât păsările sunt foarte sensibile la intensitatea luminoasă, durata de iluminare și ritmul de alternanță lumină-întuneric se vor respecta întocmai cu programele recomandate de producătorii hibrizilor de ouă.
• Programul de furajare și de adăpare. Pentru a putea pune în valoare la maxim potențialul de producție al găinilor ouătoare se recomandă folosirea de nutrețuri combinate adaptate perioadei de ouat. Apa trebuie să respecte standardul de calitate conform tabelului și temperatura optimă a apei trebuie să se încadreze în jurul valorii de 21oC.


INFLUENȚA FURAJĂRII ASUPRA GREUTĂȚII ȘI DIMENSIUNII OUĂLOR
Greutatea ouălor este influențată de conținutul nutrețului în acid linoleic, proteină, metionină, lizină, precum și de cantitatea de apă asigurată. Pentru o dimensiune normală a ouălor se recomandă ca acidul linoleic din nutrețul combinat să fie în proporție de circa 1-1,1%. Acest compus este responsabil și cu fecunditatea ouălor, de aceea în nutrețul combinat administrat găinilor de reproducție procentul de acid linoleic trebuie să fie de minimum 1,1%. În mod normal, dacă nutrețul combinat conține 60-65% porumb, asigurarea nivelului de acid linoleic nu pune probleme. Dacă în structura nutrețului combinat predomină alte cereale, atunci pentru asigurarea necesarului minim de acid linoleic se impune introducerea în rație a grăsimilor. Această suplimentare cu grăsimi nu trebuie să ducă la o concentrație prea mare de energie, deoarece acest dezechilibru cumulat cu altele poate produce sindromul ficatului gras (cu influențarea negativă a stării de sănătate a păsărilor), precum și micșorarea indicelui de fecunditate a ouălor. Pentru prevenirea sindromului de ficat gras se recomandă introducerea în nutrețurile combinate a tărâțelor sau a făinurilor de lucernă ori sporirea dozelor de vitamine (colină, vit. B12, B8, vit. E etc) din normele de hrană.


STANDARDUL DE CALITATE A APEI DE BĂUT PENTRU GĂINILE OUĂTOARE

tab gaini_b


Articol publicat in revista Ferma nr. 7 (190) din 15-30 aprilie 2017

Vizualizat: 4110 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?