Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Comerțul cu porcine vii, sub lupa ANSVSA

Publicat: 30 aprilie 2020 - 10:13
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Verificări la sânge pe filiera trasportului de porcine vii. Când încep controalele şi ce nereguli urmăresc inspectorii ANSVSA?

Comerțul cu porcine vii, sub lupa ANSVSA_b

Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat pe site-ul instituției că va demara controale, prin inspectorii direcțiilor județene și ale Municipiului București, în perioada 30 martie - 18 aprilie, asupra mijloacelor de transport al porcilor vii, pentru a preveni propagarea Pestei Porcine Africane (PPA).
Echipele de control vor fi mixte, având în componență inspectori DSVSA și polițiști ai Inspectoratelor de Poliție. Controalele oficiale vor avea un caracter nediscriminatoriu şi se vor desfăşura în trafic, în vederea verificării mijloacelor de transport al porcinelor vii.

Trei aspecte urmărite

În timpul acțiunii de control, inspectorii DSVSA vor verifica următoarele aspecte:
• documentele însoţitoare (certificate sanitare veterinare de transport, documente cu informații despre lanțul alimentar, formularele de mișcare pentru suine vii, registrul transportatorului, avize interjudețene), care trebuie să ateste originea loturilor de porci vii, rutele de deplasare prestabilite;
• autorizarea sau înregistrarea mijloacelor de transport, starea de igienă a acestora și dacă a fost efectuată dezinfecția lor.
• vor fi verificate în trafic mijloacele auto proprietate personală, în vederea controlului mișcării porcinelor vii provenite din gospodăriile populației, precum și a cărnii proaspete de porc, a cărnii tocate, a cărnii preparate și a produselor din carne de porc, destinate consumului propriu și care au fost obținute de la porcii vii proveniți din exploatațiile non-profesionale.
ANSVSA solicită agricultorilor să crească porci doar în spaţii închise, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci din alte exploatații, cu mistreţi sau cu proprietari care deţin porci domestici.


EVOLUŢIA PPA

La jumătatea lunii martie, PPA evolua în 244 de localități din 26 județe, cu 530 focare. În 11 județe au fost diagnosticaţi doar mistreți.
De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România (31 iulie 2017) și până în prezent, au fost eliminați 652.007 porci afectați de boală și au fost diagnosticate 3.288 de cazuri la mistreți. Până la 12 martie a.c. au fost despăgubiți 15.035 de proprietari, cu 425.342.790 lei.
De la începutul acestui an, în jurul României au fost depistate focare în Bulgaria, Ucraina, Ungaria şi Republica Serbia.

Articol publicat în revista Ferma nr. 6/255 (ediţia 1-14 aprilie 2020)

Vizualizat: 335 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!