Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Colostrul de la animale, sursă de profit în ferma ta!

Publicat: 28 mai 2020 - 17:23
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Colostrul de la animale este o sursă de sănătate. Pentru crescătorii de animale, el poate fi şi o excelentă sursă de venit.

În zona Transilvaniei, exista bunul obicei ca atunci când fătau vacile, din primele mulsori să se consume colostrul coagulat (zis corastă), care asigura imunitate şi vitalitate consumatorilor. În colostru se găsesc mari cantități de imunoglobuline G (IgG) și mai moderate de IgA și IgM. Imunoglobulina A are un rol esențial în protecția antimicrobiană de la nivelul mucoaselor.

  • Colostrul de oaie are o culoare galbenă intensă datorită conţinutului ridicat în grăsime şi în vitamina A, gust sălciu, reacţie acidă (pH 6,2-6,5 şi 40-45oT) şi coagulează uşor prin încălzire datorită conţinutului ridicat de lactoalbumină şi lactoglobulină. În comparaţie cu laptele normal de oaie, colostrul conţine de patru ori mai multă proteină (21,57%) de calitate superioară şi o cantitate dublă de grăsimi (14%).
  • Colostrul de capră, în comparaţie cu cel de oaie, conţine mai puţină substanţă uscată (24-25%) şi proteină (8,5-9%), dar are aceeaşi cantitate de grăsime (9-9,2%).

Prin conținutul bogat în proteine, grăsimi nesaturate, substanțe minerale și vitamine, colostrul înseamnă sănătate. De așa ceva avem nevoie acum și în viitor.

 colostrul de animale www.canva.com_b

Pot fermierii să obţină colostrul pentru vânzare?

Oile adulte specializate pentru lapte produc 2-4 litri, iar caprele 3-6 litri de colostru/zi, din care mieii/iezii sug 0,5-0,8 litri. Deci rămâne o cantitate importantă disponibilă pentru conservare și vânzare. Rasele autohtone Ţurcană și Țigaie, în condiții bune de furajare în timpul gestației, produc circa un litru de colostru/zi.

Un litru de colostru de vacă valora 20-30 lei, iar în perioada actuală, probabil şi mai mult.

Fermierii care vor să facă o afacere și cu acest produs excepțional trebuie să:

  • să mulgă oile/caprele cu o instalație de muls pentru a obține un produs igienic;
  • să respecte normele de bunăstare specifice;
  • să mulgă numai femelele performante (după lactația a doua) și cu un singur produs;
  • să posede instalații de refrigerare, congelare și ambalare;
  • să certifice produsul la un laborator autorizat.

Unele studii precizează că chefirul întăreşte substanţial imunitatea antivirală, cu atât mai mult dacă e produs din colostru de oaie, capră sau vacă.

Pentru fermele cu efective mari şi performante pentru lapte, valorificarea colostrului poate fi o afacere profitabilă, dar și cu efect benefic pentru consumator.

 

De cele mai multe ori, consumatorii cumpără punga sau sticla cu lapte direct de la producător, fără a fi interesaţi de la ce animal provine sau dacă a fost pasteurizat. Alţii preferă laptele crud. Ştiai despre tehnologia care păstrează laptele proaspăt timp de 60 de zile?

Vizualizat: 1142 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?