Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Colostrul de la animale, sursă de profit în ferma ta!

Publicat: 28 mai 2020 - 17:23
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Colostrul de la animale este o sursă de sănătate. Pentru crescătorii de animale, el poate fi şi o excelentă sursă de venit.

În zona Transilvaniei, exista bunul obicei ca atunci când fătau vacile, din primele mulsori să se consume colostrul coagulat (zis corastă), care asigura imunitate şi vitalitate consumatorilor. În colostru se găsesc mari cantități de imunoglobuline G (IgG) și mai moderate de IgA și IgM. Imunoglobulina A are un rol esențial în protecția antimicrobiană de la nivelul mucoaselor.

  • Colostrul de oaie are o culoare galbenă intensă datorită conţinutului ridicat în grăsime şi în vitamina A, gust sălciu, reacţie acidă (pH 6,2-6,5 şi 40-45oT) şi coagulează uşor prin încălzire datorită conţinutului ridicat de lactoalbumină şi lactoglobulină. În comparaţie cu laptele normal de oaie, colostrul conţine de patru ori mai multă proteină (21,57%) de calitate superioară şi o cantitate dublă de grăsimi (14%).
  • Colostrul de capră, în comparaţie cu cel de oaie, conţine mai puţină substanţă uscată (24-25%) şi proteină (8,5-9%), dar are aceeaşi cantitate de grăsime (9-9,2%).

Prin conținutul bogat în proteine, grăsimi nesaturate, substanțe minerale și vitamine, colostrul înseamnă sănătate. De așa ceva avem nevoie acum și în viitor.

 colostrul de animale www.canva.com_b

Pot fermierii să obţină colostrul pentru vânzare?

Oile adulte specializate pentru lapte produc 2-4 litri, iar caprele 3-6 litri de colostru/zi, din care mieii/iezii sug 0,5-0,8 litri. Deci rămâne o cantitate importantă disponibilă pentru conservare și vânzare. Rasele autohtone Ţurcană și Țigaie, în condiții bune de furajare în timpul gestației, produc circa un litru de colostru/zi.

Un litru de colostru de vacă valora 20-30 lei, iar în perioada actuală, probabil şi mai mult.

Fermierii care vor să facă o afacere și cu acest produs excepțional trebuie să:

  • să mulgă oile/caprele cu o instalație de muls pentru a obține un produs igienic;
  • să respecte normele de bunăstare specifice;
  • să mulgă numai femelele performante (după lactația a doua) și cu un singur produs;
  • să posede instalații de refrigerare, congelare și ambalare;
  • să certifice produsul la un laborator autorizat.

Unele studii precizează că chefirul întăreşte substanţial imunitatea antivirală, cu atât mai mult dacă e produs din colostru de oaie, capră sau vacă.

Pentru fermele cu efective mari şi performante pentru lapte, valorificarea colostrului poate fi o afacere profitabilă, dar și cu efect benefic pentru consumator.

 

De cele mai multe ori, consumatorii cumpără punga sau sticla cu lapte direct de la producător, fără a fi interesaţi de la ce animal provine sau dacă a fost pasteurizat. Alţii preferă laptele crud. Ştiai despre tehnologia care păstrează laptele proaspăt timp de 60 de zile?

Vizualizat: 2919 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Astăzi, grupul de firme Olt Piess deţine nu mai puţin de 13 tractoare, 9 combine şi două sprayere autopropulsate pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, toate marca John Deere. „Avem trei tractoare mari, de aproape 600 CP, două pe şenile şi altul pe roţi, dar articulat. Ele sunt folosite evident la lucrările grele. Spre exemplu, anul acesta, pentru că ne-au permis condiţiile din câmp, am arat în jur de 70% din suprafaţă. O dată la trei ani am observat că trebuie să întoarcem brazda”

„John Deere m-a convins prin fiabilitatea echipamentelor. Dar la fel de importantă a fost şi relaţia cu IPSO Agricultură. Ne respectăm reciproc şi atunci e normal să fim mulţumiţi de acest parteneriat. În zona noastră există şi o echipă de service foarte bună” - ILIE POPESCU, administrator Olt Piess SRL

Hectarul.ro - Un hectar de soluții pentru casa, grădina și ferma ta! Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?