Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Colostrul de capră - bani și sănătate

Publicat: 22 februarie 2021 - 12:53
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Colostrul și laptele de capră ne oferă atât nouă, cât și animalelor nou-născute, o mulțime de beneficii! În plus, pentru fermieri, colostrul poate fi o sursă suplimentară de câștig.

Bovinele fată tot timpul anului, dar odată cu fătările la ovine și caprine din această perioadă, vom avea acces la colostru - o sursă naturală de hrană pentru întărirea organismului. Este considerat colostru laptele produs în primele două zile după fătare. Păstrarea lui la temperaturi joase menţine conţinutul şi biodisponibilitatea constituenților, în timp ce prin pasteurizare sunt degradate o parte din enzime.

colostru 1 Canva_bfoto: canva.com 

SURSĂ DE MULTIVITAMINE

 

Disponibil ca supliment alimentar, colostrul este bogat în imunoglobuline (anticorpi) cunoscute pentru stimularea sistemului imunitar. Alte beneficii pentru sănătate sunt tratamentul colitei, diareii și al infecțiilor tractului respirator superior.
În condițiile pandemiei cu SARS-CoV-2, sunt la mare căutare suplimentele nutritive care conțin vitaminele C, D și zinc pentru întărirea sistemului imunitar. De ce să nu înlocuim aceste pilule cu un aliment natural, adică colostru, care conține o gamă largă de vitamine, minerale, aminoacizi esențiali și imunoglobuline cu efecte deosebite asupra întăririi organismului nostru?!

 

EROUL STOMACULUI

 

Colostrul a câștigat popularitate în rândul sportivilor, datorită pretinsei sale capacități de a arde grăsimi, de a construi mușchi și de a spori performanța atletică. O altă utilizare o reprezintă prevenirea problemelor gastro-intestinale cauzate de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). În 2001, cercetătorii au descoperit că utilizarea colostrului ca supliment nutritiv a contribuit la protejarea împotriva leziunilor gastro-intestinale cauzate de utilizarea pe termen lung a indometacinei, un AINS utilizat în mod obișnuit pentru tratarea osteoartritei și a artritei reumatoide. De asemenea, sunt dovezi că acționează eficient împotriva diareii cronice cauzată de parazitul Cryptosporidium și de Escherichia coli (E. Coli).
Consumul de colostru poate ajuta la prevenirea gripei sau la scurtarea de cel puțin trei ori a perioadei de convalescență.

colostru 2 CANVA_bsursa Foto: www.jeremiahfarm.com 

 

PULBERE SAU CAPSULE

 

În cazul în care nu aveți de unde să-l procurați sub forma lui naturală de la o femelă în urma fătării, suplimentul de colostru este disponibil și sub formă de pulbere sau capsule, fără prescripție medicală. Dozele pot varia, dar mulți producători recomandă o doză zilnică de 20-60 de grame pentru performanță atletică sau îmbunătățirea sănătății intestinale.

 

ȘI MAI MULTE BENEFICII DE LA COLOSTRUL ȘI LAPTELE DE CAPRĂ

 

Colostrul - și mai apoi laptele - de capră are o valoare nutritivă și curativă deosebită, după cum urmează:
1. Reprezintă o sursă de proteine de calitate, furnizând aproape 6 g/200 ml de porție, și are un conținut mai mic de cazeină alfa-S1 decât laptele de vacă, motiv pentru care poate fi mai bine tolerat în consum.
2. Peste 200 ml de lapte sau produse din lapte (iaurt, sana, etc.) pot furniza mai mult de 100% din necesarul zilnic de calciu pentru un adult. Calciul este esențial pentru dezvoltarea și întreținerea oaselor și a dinților, ajută la susținerea funcției musculare, a coagulării normale a sângelui și ajută organismul să producă energie.
3. Laptele de capră are un conținut mai scăzut în colesterol decât cel provenit de la celelalte animale de fermă. Prin conținutul scăzut în grăsime și bogat în calciu și potasiu are efect benefic prin scăderea tensiunii arteriale. Globulele de grăsime sunt mici și se absorb foarte ușor la nivel intestinal, odată cu vitaminele liposolubile.
4. Laptele de capră nu este recomandat celor care au fost diagnosticați cu intoleranță la lactoză (zahărul natural găsit în lapte și lactate), deși conține de obicei mai puțină lactoză decât cantitatea care o pot tolera oamenii. Acest lucru poate explica de ce unii oameni cu sensibilitate la lactoză se pot bucura de consumul laptelui de capră fără nicio problemă.
5. Este bogat în vitamina B5 care produce energie și reduce oboseala, biotină - importantă pentru sistemul nervos, vitamina A și mai ales în vitamina C, antiinfecțioasă.
6. Nu în ultimul rând conține oligozaharide (carbohidrați nedigestibili) în cantitate și cu o structură similară celor din laptele uman. Acestea pot acționa ca prebiotice în intestin și ajută la menținerea sănătății tractului digestiv și a microbiomului intestinal, încurajând dezvoltarea bacteriilor intestinale benefice.
Din cele afirmate nu se poate trage decât o concluzie, și anume: consumați colostru de la caprele sănătoase, după care nu neglijați consumul unei porții zilnice de lapte!

colostru 3 CANVA_b

COLOSTRUL DE LA ANIMALE, SURSĂ DE PROFIT ÎN FERMA TA
Colostrul de la animale este o sursă de sănătate. Pentru crescătorii de animale, el poate fi şi o excelentă sursă de venit.
În zona Transilvaniei, exista bunul obicei ca atunci când fătau vacile, din primele mulsori să se consume colostrul coagulat (zis corastă), care asigura imunitate şi vitalitate consumatorilor. În colostru se găsesc mari cantități de imunoglobuline G (IgG) și mai moderate de IgA și IgM. Imunoglobulina A are un rol esențial în protecția antimicrobiană de la nivelul mucoaselor.
Află cum poți face bani în plus din valorificarea acestui produs!

Colostrul provenit de la mamiferele domestice crescute în ferme reprezintă “primul lapte” produs de femele imediat după fătare. El are calități nutritive și în special imunologice pentru a revigora nou-născutul și a-i oferi imunitate împotriva germenilor patologici din noul mediu de viață
FERMY, Specialist Agri 4.0


un articol de
SORIN-OCTAVIAN VOIA
USAMVB Timişoara

Vizualizat: 878 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?