Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

COD PORTOCALIU în ZOOTEHNIE - stresul termic la ANIMALE în VERILE CANICULARE

Publicat: 13 august 2019 - 14:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Căldura extremă este stresantă atât pentru animale, cât şi pentru oameni. Temperaturile ridicate pot fi adesea însoţite de umiditate ridicată, motiv pentru care indicele de căldură (temperatura şi umiditatea) defineşte mult mai concludent stresul termic (hipertermia).

În cazul animalelor, trebuie ştiut că unele (specii sau rase) rezistă la căldură mai bine decât altele.

capre beau apa_b

Toleranţe diferite la caniculă
Ovinele şi caprele tind să fie mai puţin sensibile la stresul provocat de căldură decât porcii şi bovinele. Oile cu păr (Dorper), de obicei, tolerează căldura mai bine decât oile cu lână fină (Merinos). Caprele şi oile cu coarne şi urechi lungi suportă mai uşor căldura decât rasele care au corpul şi picioarele mai scurte, urechi mici şi subţiri, piele compactă şi producţie piloasă densă.
Dintre oi şi capre, cele din urmă sunt mai rezistente la temperaturi ridicate. Caprele pentru lapte cu pielea fină, păr rar, urechi atârnate şi ţesut adipos slab reprezentat sunt cele mai rezistente, cu condiţia să nu le ţinem în plin soare.
Animalele de culoare închisă sunt mai afectate de căldură, în timp ce vieţuitoarele de culoare deschisă pot fi predispuse la arsuri solare. Femelele rezista mai bine la căldură decât masculii. Căldura este deosebit de dură pentru animalele grase.
Animalele cu coarne disipă căldura mai bine decât cele fără coarne sau ecornate. Cornul este mai cald la bază şi împreună cu urechile lungi răcesc sângele înainte să ajungă la creier.
Tineretul şi animalele bătrâne sunt mai vulnerabile la stresul provocat de căldură decât celelalte categorii.
Orice animal cu un status nutriţional scăzut sau cu imunitate compromisă va fi mai afectat de factorii de mediu extrem.

Risc de deces! Cum intervenim?
În condiţii normale, efectivele de oi şi de capre îşi pot menţine temperatura corpului într-un interval de siguranţă, atâta timp cât au umbră şi multă apă. Pentru a evita căldura foarte mare din timpul zilei, păşunatul se va desfăşura dimineaţa şi seara sau uneori noaptea.
Stresul termic, în climat temperat, se manifestă la ovine şi caprine doar când turma este ţinută în soare în timpul zilei, în lunile de vară, la o temperatură ridicată. {tim că animalele suferă de căldură când acestea au respiraţia accelerată, gâfâie, sunt slăbite şi evită mişcarea. Temperatura rectală ajunge la 40,5oC, dar dacă depăşeşte 41,7oC poate surveni decesul, pentru că celulele încep să se degenereze.
Ca măsură rapidă, turma ar trebui mutată într-o zonă răcoroasă, umbrită, cu o circulaţie bună a aerului. Obiectivul evident al tratamentului este scăderea temperaturii corpului. Se oferă apă la discreţie, însă aceasta trebuie băută des şi în cantităţi mici.
Se poate face şi o pulverizare cu apă, dar trebuie să ne asigurăm că aceasta nu este foarte rece, pentru a nu provoca un şoc termic prea mare pentru sistemul vascular al animalului. Oile cu lână deasă nu trebuie pulverizate cu apă, deoarece aerul nu va putea trece prin lâna umedă.
Practicarea sistemului de creştere extensiv presupune organizarea fermei astfel încât oile şi caprele să dispună de adăpost nu foarte departe de păşune, de o zonă cu arbori sau o copertină unde să poată fi ferite de razele solare în timpul zilei şi aproape de o sursă de apă accesibilă în orice moment.

 

LÂNA, UN BUN „IZOLATOR” TERMIC AL OILOR
Lâna protejează oile atât de căldură, cât şi de frigul extrem. Conform cercetărilor, oile cu un strat de lână de 2,5 cm sunt mai rezistente deoarece lâna disipează căldura mai rapid. Cu toate acestea, oile trebuie tunse la debutul sezonului cald. Tunsul în primăvară permite creşterea lânii până în vară la câţiva centimetri, ceea ce le fereşte de arsurile solare, iar până în iarnă creşte suficient pentru a le proteja de frig. Celelalte animale pot fi tunse în vară dacă producţia piloasă este prea mare. Prin tuns, evaporarea la nivelul pielii se produce mult mai uşor şi dă o senzaţie de răcorire. Se vor evita însă ploile reci şi expunerea la soare imediat după tuns.

 


Articol publicat în revista Ferma nr. 13/240 (ediţia 1-14 august 2019)

 

Vizualizat: 1174 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?