Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

CNDP: 220 mil. Euro la bovine, 80 mil. Euro la ovine/caprine

Publicat: 01 august 2012 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Subvenţiile din bugetul naţional pentru crescătorii de bovine şi ovine/caprine s-ar putea apropia în acest an de plafonul maxim aprobat de Comisia Europeană, a anunţat, recent, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin

Click pe poza pentru galerie!

„Ne propunem pentru 2012 să acordăm sprijinul financiar pentru sectorul de bovine şi ovine aproape de plafonul maxim aprobat pentru zootehnie de Comisia Europeană, respectiv de 219 milioane de euro pentru bovine şi aproape 80 de milioane de euro la ovine şi caprine. Acest sprijin pe exploataţie se va acorda după finalizarea controalelor, probabil începând cu luna septembrie”, a precizat Constantin, citat de Agerpres.

„Suma notificată la Bruxelles pentru CNDP la bovine este de aproape 220 milioane de euro, iar răspunsul Comisiei Europene ar trebui să vină până pe 15 august. Încă nu este finalizată centralizarea datelor de la APIA, dar nu cred că vom depăşi 1,5 milioane capete solicitate la plată pentru acest an.

Din discuţiile cu ministrul Agriculturii şi cu secretarul de stat Daniel Botănoiu, am căzut de acord pe următoarea procedură: până la sfârşitul lunii iulie va fi creionat un buget pe 2013, pentru că plăţile vor fi făcute din bugetul anului viitor, de aceea şi ministrul a spus că plăţile ar putea începe din septembrie”, ne-a spus Claudiu Frânc, preşedintele FCBR.

 

În curând, reluarea exporturilor de ovine în Turcia

Ministerul Agriculturii a lucrează la ridicarea restricţiilor aplicate de Turcia la importul şi tranzitul, pe teritoriul propriu, al cărnii de ovine şi bovine, precum şi al bovinelor şi ovinelor vii provenite din România.
Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, şi preşedintele ANSVSA, Mihai Ţurcanu, s-au întâlnit în 10 iulie a.c. cu o delegaţie condusă de directorul general în cadrul Ministerului turc al Alimentaţiei, Agriculturii şi Şeptelului, Habib Can, şi Ambasadorul Republicii Turcia, Ömür Şölendil.

Membrii delegaţiilor au decis că pe baza rapoartelor transmise de ANSVSA către Oficiul Internaţional de Epizootii (OIE) privind zonele afectate de scrapie la ovine se pot stabili zonele libere de scrapie şi se pot admite importurile în Turcia. Oficialii români au asigurat delegaţia turcă de întreaga colaborare în vederea reluării într-un timp cât mai scurt a exporturilor de ovine (vii şi carcasă) în Turcia.

 

APIA vs. Curtea de Conturi

Situaţia crescătorilor de bovine şi ovine somaţi de Curtea de Conturi să restituie subvenţiile încasate înainte de 2010 deoarece aveau datorii la bugetul de stat la momentul depunerii cererii de plată nu este încă rezolvată, dar are speranţe de soluţionare în favoarea crescătorilor de animale, ne-a spus Claudiu Frânc, preşedintele FCBR.

„Este o comisie interministerială care lucrează la aceasta. S-au depus, în sfârşit, la Instanţă documentele pe care noi le-am prezentat încă de pe vremea lui Tabără şi Fuia şi de-atunci am mai câştigat la două instanţe.

La fel s-a întâmplat şi în Ungaria şi în Polonia şi ambele state au rezolvat problema prin solicitarea de legalitate a ordinului care a stat la baza acordării CNDP la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga, care a spus că ordinele nu erau legale.

Noi am depus deja sentinţele din cazurile Ungariei şi Poloniei şi am cerut şi Instanţei române să solicite punctul de vedere al Curţii de la Haga, dacă acea prevedere din ordinul de ministru prin care s-au acordat banii este sau nu legală, conform regulamentelor europene. Acea poziţie a Curţii Internaţionale de la Haga va anula prevederea din ordin pe toţi cei patru ani”, a detaliat preşedintele FCBR.

Acesta a precizat că „au fost deja colegi chemaţi la Parchete, APIA a trimis deja decizii de imputare de sume, sunt depuse dosare în instanţă, dar le-am trimis tuturor colegilor hârtiile şi le-am spus să solicite instanţelor să amâne judecarea cauzelor până când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se va pronunţa în litigiul dintre Curtea de Conturi şi APIA”.

 

21,12 mil. euro pentru 257.000 vaci din zone defavorizate

74.911 de producători de lapte din zonele defavorizate au primit câte 86,37 euro/cap de vacă înainte de finalul lunii iunie, bani plătiţi de APIA, din  Fondul European de Garantare Agricolă, în contul ajutorului specific acordat crescătorilor de vaci de lapte din zonele defavorizate pentru anul 2011.

În total, 21,12 mil. euro au fost plătiţi pentru cca. 257.000 capete vaci de lapte eligibile. Valoarea sprijinului pe cap de animal a fost stabilită de către APIA, după finalizarea tuturor controalelor, prin împărţirea plafonului alocat, de cca. 22,447 mil. euro, la totalul animalelor eligibile.

Pentru 2012, suma pe cap de animal va fi şi mai mică, având în vedere că plafonul maxim, de cca. 30 mil. euro, va fi împărţit pentru vaci de lapte, bivoliţe de lapte şi taurine de carne din zonele defavorizate.

Vizualizat: 745 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?