Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

CNDP 2012, la faza de experiment

Publicat: 11 aprilie 2012 - 14:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Apropiata sesiune de depunere a cererilor pentru CNDP ar putea fi testul de responsabilitate a asociaţiilor crescătorilor de ovine şi caprine din România. Anul acesta, o parte dintre organizaţiile judeţene s-ar putea constitui în “asociaţii pilot” care vor prelua atribuţiile APIA privind generarea formularelor pretipărite din sistemul informatic şi primirea cererilor de plată direct de la crescător, fără ca beneficiarul să se mai prezinte la sediul Agenţiei de Plăţi

Click pe poza pentru galerie!

Reprezentanţii crescătorilor de ovine şi caprine poartă discuţii cu Ministerul Agriculturii pe tema elaborării Ordinului MADR privind modul de implementare, condiţiile specifice şi criteriile de eligibilitate pentru aplicarea schemelor de plăţi naţionale directe complementare (CNDP) în sectorul zootehnic la speciile ovine/caprine pentru anul în curs.

Proiectul de Ordin este în faza finală a discuţiilor şi se pare că atât reprezentanţii fermierilor, cât şi Ministerul, au convenit ca din acest an, în câteva judeţe, să se implementeze un program pilot, un fel de experiment, care să testeze capacitatea de organizare şi de acţiune a asociaţiilor de profil, în vederea preluării, de la stat, a unor servicii precum identificarea animalelor.


Centre pilot în opt judeţe

În fiecare judeţ, APIA va delega o asociaţie care să pretipărească şi să preia cererile tuturor beneficiarilor din judeţul respectiv. “Este o propunere a domnului ministru, pe care ne-am asumat-o ca responsabilitate. Marţi (20 martie a.c.) am avut ultima discuţie la minister pentru a desemna acele asociaţii care vor genera din sistemul informatic cererile beneficiarilor.

APIA va delega, în baza unui contract, o singură asociaţie pilot pentru un judeţ. Am selectat opt asociaţii care îndeplinesc cerinţele, adică sunt dotate cu 4-5 calculatoare şi cu internet de mare viteză, deţin suficient spaţiu de lucru şi au 4-5 angajaţi contractuali pe perioadă nedeterminată, dar şi personal temporar”, ne-a declarat Ionică Nechifor, secretar general al Federaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine “Romovis 10 mai 2006”.

 

Dreptul la... viză

În celelalte judeţe, se va proceda ca şi anul trecut, cu deosebirea că cererea de plată eliberată de APIA va fi vizată de una dintre asociaţiile cu drept de viză.

Potrivit reprezentantului Romovis, actul normativ va stabili şi criteriile pe care trebuie să le îndeplinească asociaţiile care vor ştampila cererile de plată. “Într-un judeţ, cererile beneficiarilor pot fi vizate de mai multe asociaţii, cu condiţia ca acestea să facă dovada că sunt funcţionale: să prezinte un bilanţ pe 2011, să aibă angajat cel puţin un specialist, inginer zootehnist sau medic veterinar, cu vechime de peste 6 luni în organizaţia respectivă.

Asociaţie nu înseamnă doar preluarea unui contract de păşune şi încasarea cotizaţiilor. În 2011, în judeţul Botoşani spre exemplu, au vizat cereri vreo 13 asociaţii, după care au dispărut. Acum se vor reactiva.

Propunerea mea pentru asociaţiile comunale este să se afilieze organizaţiilor judeţene. Deocamdată, încercăm să cuprindem într-o structură piramidală tot ce înseamnă asociaţii locale, cu reprezentare la nivel judeţean şi naţional“, a precizat Nechifor.

Potrivit acestuia, membrii asociaţiilor comunale afiliate la asociaţia judeţeană ar avea două opţiuni: primesc viză fie de la asociaţia comunală, împuternicită de organizaţia judeţeană să ştampileze cererile, fie direct de la asociaţia judeţeană, unde se prezintă cu o adeverinţă care-i atestă calitatea de membru al asociaţiei afiliate, după care depune cererea personal la APIA.

Timişul va fi unul dintre judeţele care vor “experimenta” noua metodologie, cu implicarea celor trei organizaţii judeţene afiliate Federaţiei Romovis. “Am acceptat să colaborăm în cadrul acestui program pilot, pentru că numai dacă suntem organizaţi vom avea reprezentativitate. Dacă va fi aprobat prin Ordinul MADR, atunci ar urma să ne constituim în trei centre zonale.

Problema este alta, nu văd cum putem determina un fermier neafiliat sau înscris în altă asociaţie să se orienteze spre asociaţiile aşa-numite acreditate, fără a încălca dreptul la libera asociere”, ne-a declarat Ovidiu Ogîrtin, preşedintele uneia dintre cele trei asociaţii judeţene ale crescătorilor de ovine din Timiş.


CROTALIEREA ELECTRONICĂ E OBLIGATORIE

Pentru a fi eligibile la plata CNDP, femelele născute începând cu anul 2010 trebuie să fie, obligatoriu, identificate electronic, la momentul depunerii cererilor. Animalele neidentificate electronic nu apar în baza de date a ANSVSA, prin urmare vor fi eliminate de la plată direct din sistemul informatic. “Anul trecut, 140 de fermieri au fost depistaţi la supracontrol cu femelele din 2010 fără crotalie electronică. Jumătate din cazuri s-au înregistrat în judeţul Vaslui”, spune Nechifor. 

Animalul trebuie să fie identificat şi declarat medicului concesionar în termen de nouă luni de la data naşterii, pentru a fi operat în baza de date. Dacă se depăşesc cele 9 luni, medicul îi va percepe fermierului taxa de 3,50 lei, bani pe care statul îi decontează doar în intervalul celor nouă luni.

“Sfatul meu este ca procesul verbal cu animalele crotaliate să fie însoţit de o adresă înregistrată la medicul concesionar, cu dată de intrare, ca dovadă că animalele au fost declarate medicului veterinar în termenul prevăzute de lege”, a adăugat Nechifor.

Vizualizat: 710 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
DESPRE PLATI LA OI
|
05. 16, 2012. Wednesday 10:37
Nu mai inteleg nimic.Individualizarea a devenit ceva banal pentru medici veterinari, in sensul ca este vraiste.Multi prea multi oieri pierd bani pentru-ca doctori ori nu stiu sa foloseasca calculatorul ori ii doare in palarie de bani oierilor.Atita haos,dezinteres,si bataie de joc nu a fost niciodata.Pe cind vor fi trecuti la MADR,pentru a intra in normalitate.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?