Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Clasic şi modern în ameliorarea productivităţii suinelor

Publicat: 14 mai 2010 - 12:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Îmbunătăţirea continuă a caracterelor productive a speciilor de plante şi de animale exploatate în ferme, în scop alimentar, reprezintă, dintotdeauna, obiectul muncii geneticienilor, acţiunea fiind denumită generic - ameliorare.

Click pe poza pentru galerie!

Dacă principiile fundamentale ale acestei ştiinţe sunt valabile atât pentru plantele, cât şi pentru animalele de fermă, abordarea este diferită, datorită caracterelor care sunt vizate pentru a fi ameliorate, în funcţie de cerinţele consumatorilor, aflate într-o continuă schimbare.

Nu aş fi abordat acest subiect dacă nu mi-ar fi atras atenţia o concluzie statistică, cel puţin, ciudată. Chiar şi în anul de graţie 2009, mai întâlnim fermieri care depun eforturi considerabile în aplicarea unor aşa-zise „programe de ameliorare” proprii, lipsite de orice suport ştiinţific, care transformă efectivele matcă într-o adevărată grădină zoologică.

 

Caracterele productive, în continuă perfecţionare

În ameliorarea clasică a suinelor, importanţa diferitelor caractere productive s-a limitat la cele de bază, respectiv: prolificitatea, sporul mediu zilnic, consumul specific şi proporţia cărnii în carcasă. Pentru a le îmbunătăţi, de la o generaţie la alta, condiţia esenţială este măsurarea, înregistrarea şi prelucrarea informaţiei, urmată de stabilirea valorii de ameliorare şi a celor mai potrivite împerecheri.

Pe măsura apropierii de limitele biologice ale speciei în privinţa caracterelor enumerate, dar şi ca urmare a evoluţiei sistemelor productive, gama de caractere urmărite s-a diversificat (Graficele 1 şi 2). Spre exemplu, dacă înainte de 1990 scopul primar al selecţiei şi al ameliorării era creşterea procentului de carne în carcasă, cu o pondere de 48 la sută, după anul 2000, această pondere a scăzut până la 5 la sută, apărând alte caractere pe care trebuie să le îmbunătăţim. Dificultatea ameliorării acestora din urmă - calitatea cărnii, robusteţea, rezistenţa la boli - rezidă din faptul că sunt controlate de o multitudine de gene şi, mai ales, pentru că sunt greu de măsurat.

 

Grafic caractere 1986-2000Click pe poza pentru galerie!

 

 

Grafic caractere 2001-2009Click pe poza pentru galerie!

 

Ameliorare genetică modernă, în companii specializate

• Proces extrem de costisitor. Pentru a perfecţiona aceste caractere „dificile” şi pentru a asigura transmiterea acestora generaţiilor următoare, precum şi pentru exprimarea lor la nivel de fermă, companiile de ameliorare au nevoie de trei elemente, identice celor pe care Napoleon le cerea Senatului, în vederea asigurării succesului campaniilor sale.

Acestea sunt:

- Bani pentru întreţinerea unui număr mare de animale în fermele de selecţie şi de testare;
- Bani pentru colectarea şi pentru prelucrarea informaţiei;
- Bani pentru diseminarea progresului genetic obţinut.

Numai în anul 2008, PIC, compania de ameliorare a suinelor cu cea mai mare extindere pe plan global, a investit milioane de euro în îmbunătăţirea caracterelor productive de interes actual pentru fermieri şi pentru piaţă.

Având în vedere că întreg sistemul de ameliorare este unul extrem de costisitor, precum şi stimularea concurenţei, în general, la nivel mondial, statul nu se mai implică direct în acest sector. Astfel, progresul genetic al populaţiilor de suine destinate reproducerii este realizat de companii specializate strict în acest sens.

• Tehnici de genetică moleculară. Odată cu apariţia necesităţii de ameliorare a unor caractere greu măsurabile, aceste companii a trebuit să se orienteze spre noi metode de selecţie ce implică identificarea complexelor genice de interes prin tehnici de genetică moleculară, măsurătorile clasice nemaifiind relevante.

• Volum uriaş de informaţii, prelucrare riguroasă. Pentru a susţine, însă, un program de ameliorare atât de complex, este necesară culegerea unui volum uriaş de informaţii care, mai apoi să poată fi prelucrate statistic în cel mai riguros mod cu putinţă.

Nu putem vorbi despre un program de ameliorare coerent şi credibil, decât pornind de la existenţa şi actualizarea zilnică a unei baze de date ce cuprinde milioane şi milioane de măsurători ale caracterelor ce se doresc a fi îmbunătăţite. Spre exemplu, baza de date globală a Pic, cea mai mare din lume, porneşte de la un efectiv de peste 500 mii de scroafe, din 14 linii sau rase. De asemenea, conţine informaţiile din testare a mai mult de 6 milioane de porci, la acest număr adăugându-se zilnic alte peste 50 mii de date.

Fermierul trebuie să devină conştient că ameliorarea reală a caracterelor de interes nu poate fi realizată decât pornind de la un asemenea volum de informaţie. La nivelul unei ferme, chiar şi de dimensiuni relativ mari, nu se poate face ameliorare, ci doar o selecţie fenotipică simplistă, efectul ei nedepăşind stadiul de hobby.

Aşa cum puţini sunt cei care, în lume, au capacitatea şi resursele de a construi şi de a perfecţiona motoare de avion, chiar dacă au atât pregătirea, cât şi pasiunea de a o face, la fel de restrâns este şi domeniul ameliorării genetice a animalelor de fermă.

De aceea, orice fermier responsabil ar trebui să lase realizarea progresului genetic în seama companiilor strict specializate în această direcţie, focalizându-şi efortul, pasiunea şi abilităţile manageriale către un singur obiectiv: menţinerea sub control permanent a costului de producere a fiecărui kilogram de carne sau de lapte ce părăseşte poarta fermei.

Grafic ameliorare suineClick pe poza pentru galerie!

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 2(69)/2009

Vizualizat: 776 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?