Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Claponul - caviarul păsărilor domestice

Publicat: 02 noiembrie 2010 - 14:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Încă din antichitatea greco - romană şi iudaică se ştie că claponul (cocoşul castrat chirurgical) are o carne delicioasă, rezervată capetelor încoronate şi celor cu stare materială prosperă.

Click pe poza pentru galerie!

Totuşi, această pasăre tradiţională, la începutul anilor ’50 a căzut în desuitudine datorită castrării chimice (hormonal).

La începutul anilor ’90, claponul redevine interesant datorită tendinţei pieţei cărnii de a crea noi nişe alimentare cu caracter ecologic şi tradiţional.

Claponul tradiţional se obţine din cocoşei de 6 - 8 săptămâni, castraţi chirurgical. Rasele cele mai bune sunt cele cu o creştere lentă. În Franţa (care este cea mai mare producătoare, peste 2 milioane/an) se recomandă rasa Bresse, aceasta fiind singura din lume cu A.O.C., adică cu denumire de origine controlată (D.O.C.) ca şi vinurile nobile.

Tehnologia de creştere constă în creşterea la păşune în spaţii înierbate timp de 5 - 6 luni. Hrănirea se face cu cereale şi proteaginoase de origine vegetală, ca supliment la păşunat. La rasa Bresse, finisajul se face cu porumb şi grâu înmuiat în lapte. Finisajul se face la vârsta de 7 - 8 luni, în cuşti de lemn (numite epinete), în condiţii de semiobscuritate.

 

PASĂREA ECOLOGICĂ...

Preţul de valorificare a cărnii poate să ajungă de la 10 - 12 Euro/kg până la 40 - 50 Euro în cazul claponilor Bresse. Preţul variază în funcţie de tipul de creştere: intensiv, extensiv, labelle - rouge sau Bresse.

Recomandăm şi în România această pasăre care, în urmă cu 50 de ani era cunoscută în toate satele noastre ca doică la puii de găină şi ca delicatesă la toate curţile boiereşti. În Franţa şi mai nou în Italia, Israel, Spania sau SUA este o pasăre festivă, gătită la sărbători.

Ţara noastră ar putea deveni un bun producător pentru această pasăre ecologică, excepţional de gustoasă şi foarte bine plătită.

Carcasa de clapon se prezintă eviscerată, iar penele de pe cap şi coadă se lasă nejumulite pentru a nu induce clienţii în eroare. În general, greutatea carcasei este în jur de 3,5 - 5,5 kg, în funcţie de rasă şi modul de exploatare.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 5(31)/2004

Vizualizat: 11579 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
buna
|
03. 06, 2012. Tuesday 19:04
exista in Romania ferme de crestere Claponi?
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?