Kwizda
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

CIOBĂNIA, o MESERIE pe cale de DISPARIŢIE?

Publicat: 15 iunie 2017 - 21:43
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CĂUTĂM CIOBANI! Discuţia purtată cu un împătimit crescător de animale din comuna Jucu de Sus, judeţul Cluj, a scos în evidenţă şubrezimile unei îndeletniciri ancestrale care pare a fi pe cale de dispariţie. 

În opinia lui Lucian Mureşan „vânzarea mieilor este cea mai mare problemă a noastră, a crescătorilor de ovine. Apoi vine cealaltă, la fel de importantă, problema ciobanilor, a îngrijitorilor; căci, practic, la această dată, nu mai ai cu cine lucra”.
Crescătorul clujean ne spune că a avut oi multe. Ajunsese la un moment dat chiar şi la 1.200, dar s-a lăsat în jos, la 350 de capete. A vândut din ele; ultima dată a dat 160 de capete la 140 euro bucata; a dat oi bune, de rasă, cea mai „bătrână” având 2-3 ani!

lucian-muresan_b

Ferma lui Lucian Mureşan se află la Jucu de Sus. Nemodernizată. Ne spune că nu a găsit oameni care să muncească la oi. „Nu ştiu cât o să mai ţin animalele! Nu are cine să meargă cu oile! Trebuie duse la păscut, trebuie să stea cineva lângă ele. Te dedici pentru oi, e o activitate non-stop. Nu e ca la tractoare (fermierul este şi comerciant de maşini şi utilaje agricole - n.r.), unde am închis parcul şi-am plecat. Vin mâine, vin poimâine, nu se simte!”, a afirmat omul de afaceri clujean.

La această dată, are doi îngrijitori la animale şi ţine “cu dinţii” de ei. De ce e aşa greu să găsească oameni şi cum legea mai mult încurcă decât ajută, aflaţi din revista Ferma, ediţia 15-30 iunie 2017!

Vizualizat: 4862 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Vacile superproductive, dovada progresului genetic!

Vacile superproductive, dovada progresului genetic!

Cine şi-a făcut anul acesta timp pentru a vizita INDAGRA, expoziţia naţională de agriculută, a putut admira la standul Asociaţiei HolsteinRo câteva dintre cele mai performante vaci de lapte din România. Printre acestea, un exemplar aparţinând societăţii Panifcom Iaşi, administrată de Liviu Bălănici, care a încheiat cea de a doua lactaţie cu o producţie de 13.636 de litri, iar în primele 128 de zile din lactaţia a treia a ajuns la 6.800 de litri.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sub media europeană la consumul cărnii de porc Intermediarii fac legea şi peste Prut
Cultura anului 2017

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2017?