Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

CIOBĂNIA, o MESERIE pe cale de DISPARIŢIE?

Publicat: 15 iunie 2017 - 21:43
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CĂUTĂM CIOBANI! Discuţia purtată cu un împătimit crescător de animale din comuna Jucu de Sus, judeţul Cluj, a scos în evidenţă şubrezimile unei îndeletniciri ancestrale care pare a fi pe cale de dispariţie. 

În opinia lui Lucian Mureşan „vânzarea mieilor este cea mai mare problemă a noastră, a crescătorilor de ovine. Apoi vine cealaltă, la fel de importantă, problema ciobanilor, a îngrijitorilor; căci, practic, la această dată, nu mai ai cu cine lucra”.
Crescătorul clujean ne spune că a avut oi multe. Ajunsese la un moment dat chiar şi la 1.200, dar s-a lăsat în jos, la 350 de capete. A vândut din ele; ultima dată a dat 160 de capete la 140 euro bucata; a dat oi bune, de rasă, cea mai „bătrână” având 2-3 ani!

lucian-muresan_b

Ferma lui Lucian Mureşan se află la Jucu de Sus. Nemodernizată. Ne spune că nu a găsit oameni care să muncească la oi. „Nu ştiu cât o să mai ţin animalele! Nu are cine să meargă cu oile! Trebuie duse la păscut, trebuie să stea cineva lângă ele. Te dedici pentru oi, e o activitate non-stop. Nu e ca la tractoare (fermierul este şi comerciant de maşini şi utilaje agricole - n.r.), unde am închis parcul şi-am plecat. Vin mâine, vin poimâine, nu se simte!”, a afirmat omul de afaceri clujean.

La această dată, are doi îngrijitori la animale şi ţine “cu dinţii” de ei. De ce e aşa greu să găsească oameni şi cum legea mai mult încurcă decât ajută, aflaţi din revista Ferma, ediţia 15-30 iunie 2017!

Vizualizat: 5579 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?