Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

CINE şi DE CE a pus gând rău consumului de carne?

Publicat: 04 februarie 2022 - 12:14
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Nu sunt mulți fermierii români care să fi analizat în detaliu felul în care “Pactul Verde” și strategia “De la Fermă la Consumator” le va afecta modul de viață în 2022 și anii care vor urma.

Cert este că UE și-a schimbat prioritățile și, implicit, discursul. Ceea ce pare să nu mai conteze în noua viziune este tocmai valoarea economică a sectorului producției de carne și stabilitatea acestuia, ci mai degrabă “valorile pozitive” cu care acesta ar trebui să contribuie în societate. Aceste valori pozitive ar putea fi rezumate în trei concepte majore:

1. Să fie benefice sănătății

2. Să fie prietenoase cu mediul

3. Să fie utile omenirii 

porc dupa gratii_b


Un tsunami politic şi mediatic


Ce este extrem de clar de pe acum e că o parte a Parlamentului, Comisia Europeană și o pleiadă de ONG-uri își doresc cu ardoare o restrângere a producției zootehnice în general și a celei de carne în special. Chiar dacă voci din Comisie repetă cu orice ocazie că sectorul producției cărnii nu este problema ci doar o parte a soluției, în conferințele la nivel înalt susține că “trebuie să mâncăm mai puțină carne”. Se recunoaște, de asemenea, că vor fi învingători și învinși, iar aceștia din urmă vor beneficia de fonduri de redresare. Practic, împotriva consumului de carne se ridică un adevărat tsunami politic și mediatic.

 

Studii care pun carnea la zid!


Prima temă majoră a UE ar fi deci “Sănătatea și consumul de carne”, iar primul lucru așteptat în ianuarie 2022 este opinia EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară) asupra valorii nutriționale a cărnii și dacă o dietă strict vegetală este benefică sănătății umane.

Tot în ianuarie, 2022, este așteptată discutarea în plenul Parlamentului a tematicii denumită generic “Europa învinge cancerul”. Dezbaterile preliminare din decembrie 2021 au condus la votarea unui raport care conține și amendamentul 13 (ghinion?!) în care consumul de carne este pus efectiv la zid, iar carnea în sine considerată la fel de toxică pentru sănătatea umană ca și produsele procesate. Preocuparea Comisiei în a demara un plan de combatere a cancerului este mai mult decât lăudabilă și așteptată însă, de aici și până la a condamna consumul de carne în baza unor studii cel puțin dubioase e totuși o abordare controversată. Așa cum la fel de controversați sunt și cei trei europarlamentari români care au votat în favoarea acestuia!

grasime de porc 02_b 

UE vrea un porc mai puţin gras


În același context al sănătăţii umane se prefigurează evaluarea “Planului de acțiune al UE împotriva obezității infantile” care s-a derulat în perioada 2014-2020. Evaluarea va implica o consultare publică largă în 2022, cu finalizare în 2023. După adoptare, acesta va ajunge la Parlament și Consiliul European, care ar putea aduce modificări.

În paralel, DG Agri va continua analiza obiectivului de reducere a conținutului în grăsime a cărnii de porc, ceea ce reprezintă o abordare științifică binevenită, mai ales în contextul, la fel de dezbătut, al valorii nutritive al grăsimilor de origine animală.

 

Etichetarea, din nou sub lupă


Luna martie 2022 va readuce în actualitate tematica etichetării produselor alimentare, inclusiv a celor de origine animală, prin discutarea rezultatelor consultării publice a consumatorilor din 2021. La toate acestea se va adăuga, tot în anul 2022, așteptatul raport al EFSA cu privire la armonizarea conținutului etichetelor în privința profilului nutriţional. Acesta va constitui fundamentul proiectului legislativ ce va ajunge în Parlament și în Consiliu, către finele anului 2022, pentru adoptare. Fără doar și poate adoptarea unei structuri standardizate de etichetare a produselor de origine animală în toată Uniunea Europeană ar trebui să conducă în primul rând la o mai corectă informare a consumatorilor, indiferent unde și-ar face cumpărăturile și nu am mai avea parte de situațiile în care același produs de origine animală ar avea calități nutritive diferite în diferite țări, așa cum s-a mai întâmplat și a fost demonstrat cu prisosință.

consumul de carne 1_b 

Rezistenţa la antimicrobiene


Anul 2022 va aduce și ample dezbateri pe tema actiunilor UE în privința reducerii rezistenței la antimicrobiene (AMR). Evident că subiectul este de larg interes întrucât se referă la capacitatea microbilor de a dezvolta rezistență mai ales la antibiotice, fenomen tot mai îngrijorător, cu un impact negativ atât asupra sănătății umane cât și animale, dar și generatoare de costuri suplimentare cu tratamentele. La toate acestea se adaugă şi reducerea productivității din cauza bolilor.

Se estimează că rezistența la anti-microbiene este responsabilă de decesul anual a 33 de mii de persoane doar în UE, precum și de costuri suplimentare în sistemul medical de peste 1,5 miliarde de Euro! 

 

Despre planul de acţiune cu 3 obiective şi CINE va achita NOTA DE PLATĂ, citiţi în revista FERMA, ediţia 1-31 ianuarie 2022!

 

un articol de

IOAN LADOȘI

Vizualizat: 1017 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?