Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cine şi cum vinde carnea de iepure de casă?

Publicat: 13 septembrie 2010 - 11:00
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

REGLEMENTĂRI

Click pe poza pentru galerie!

Prin Ordinul nr. 7 din 18.01.2001 şi Ordinul nr. 559 din 4.12.2002 emise de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor s-au aprobat „Normele sanitar veterinare privind condiţiile de sănătate pentru producerea şi comercializarea cărnii de iepure de casă şi vânat de crescătorie”.

Conform acestor Ordine, carnea de iepure de casă poate să fie produsă într-o întreprindere autorizată sanitar-veterinar şi supusă acestui control, provine de la animale crescute într-o fermă sau într-o zonă care nu este supusă unor interdicţii pentru motive de poliţie sanitară, de la animale care au fost supuse unei inspecţii antemortem şi evaluate ca apte pentru tăiere, sacrificate în condiţii de igienă satisfăcătoare şi supusă unei inspecţii postmortem, fiind acceptată doar cea care nu a prezentat nici o alterare.

 

Condiţii pentru livrare

În general se poate comercializa carnea de iepure de casă care poartă o marcă de sănătate. Autoritatea veterinară competentă poate, prin derogare, să autorizeze comercializarea directă printr-un unic producător a cărnii de iepure de casă şi în special pentru consumul său propriu, comercializarea cărnii proaspete de iepure de casă în mici cantităţi limitate, crescătorilor care produc iepuri de casă la scară mică.

Aceştia pot livra carne proaspătă de iepure de casă fie direct consumatorului final, pe pieţele locale cele mai apropiate de exploataţiile lor, fie la un detailist în vederea vânzării directe către consumatorul final, cu condiţia ca acel detailist să-şi exercite activitatea în aceeaşi localitate cu producătorul sau într-o localitate vecină.

De la o astfel de derogare sunt excluse: vânzarea ambulantă, vânzarea prin corespondenţă, iar pentru detailişti, vânzarea pe piaţă.


Inspecţia postmortem

Inspecţia postmortem a iepurilor de casă impune realizarea inspecţiei vizuale a animalului după tăiere, palparea şi, când se impune, incizia plămânilor, ficatului, splinei, rinichilor şi părţilor carcasei care prezintă modificări, investigarea anomaliilor de consistenţă, culoare, miros şi gust (când se impune), precum şi examenul de laborator (când este necesar).

Iepurii sunt declaraţi necorespunzători consumului uman când la inspecţia postmortem se constată următoarele: boli transmisibile la oameni sau animale, tumori maligne sau multiple, abcese multiple, infestare parazitară extinsă în ţesuturile subcutanate sau musculare, prezenţa reziduurilor de substanţe interzise sau reziduuri peste nivelurile permise de legislaţia în vigoare (inclusiv substanţe cu efect farmacologic), intoxicaţie, răni întinse sau înfiltraţii extinse cu sânge sau ser, modificări de culoare, gust şi miros.

Rezultatele inspecţiei antemortem şi postmortem se înregistrează de către medicul veterinar oficial. Prezenţa bolilor enumerate anterior şi a reziduurilor, vor fi comunicate autorităţilor veterinare competente, responsabile de supravegherea efectivului din care provin animalele, precum şi persoanei responsabile pentru efectivul respectiv.

 

Marca de sănătate

Marca de sănătate publică se va aplica sub responsabilitatea medicului veterinar oficial (desemnat de autoritatea veterinară centrală), pe carcase neambalate, pe alt ambalaj al carcaselor ambalate sau pe un alt ambalaj al părţilor carcaselor ori al viscerelor ambalate în cantităţi mici. Marca de sănătate publică se va aplica şi pe pachetele mari.

După inspecţia postmortem, carnea de iepure de casă se refrigerează la temperaturi care nu trebuie să depăşească niciodată -4°C sau se congelează la temperaturi de până la -12°C.

Carnea de iepure de casă va fi astfel expediată încât în timpul transportului aceasta să fie protejată de orice posibilitate de contaminare. Vehiculele utilizate pentru transport vor fi echipate astfel încât să asigure temperaturi stabile.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 2(40)/2006

Vizualizat: 2274 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
livrare iepuri vi sau taiati
|
01. 18, 2016. Monday 19:26
Ași vrea sa îmi fac o ferma de iepuri dar ași vrea sa văd dacă am unde livra carnea si ce pași am de urmat de la început pana la livrare
2.
Centralizare ferme microferme
|
03. 11, 2013. Monday 11:40
Pentru persoanele strict interesate, astemptam sa ne contactati la adresa: sc.mareadistributieorganizata@yahoo.com cu precizare de unde ati auzit de noi. Asteptam sa ne contactati pana la data de 20.04.2013. Ne dorim ca aceasta centralizare a datelor, sa o incheiem pana la finele lui aprilie 2013, astfel sa reusim la 1 decembrie 2013 sa incepem distributia. Va multumim.
1.
Vanzare de carne
|
04. 21, 2012. Saturday 23:54
Buna ziua.....de exemplu eu as putea sa produc 400 kg de carne de iepure pe luna, ar fi posibila in romania colaborarea cu ,,o institutie'' care sa-mi preia toata carnea?? Multumesc
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!