Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cine a descoperit cafeaua? CAPRELE!

Publicat: 14 octombrie 2021 - 19:51
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caprele au o personalitate incredibilă, dar în acelaşi timp sunt şi distractive. Am identificat o mulţime de curiozităţi pe care nu le-ai fi bănuit despre ele. De pildă, caprele au descoperit primele savoarea cafelei!

  1. Comparativ cu oile, care pot fi întreţinute pe o păşune, caprele preferă să mănânce frunze, buruieni şi tufişuri mici. Sunt în permanentă căutare şi acoperă o suprafaţă mare de teren pentru a consuma părţile vegetale crude. În lipsa acestora, nu refuză vegetaţia îmbătrânită cu un conţinut mai ridicat de celuloză.
  2. Potrivit unei asociaţii a cafelei, un păstor de capre pe nume Kaldi a observat că după ce au consumat o anumită plantă, caprele sale au devenit foarte energice. Aveau atât de multă energie, încât erau active şi noaptea. Kaldi a comunicat descoperirea sa unei mănăstiri locale, iar acolo planta a fost transformată experimental în băutură. Stareţul mănăstirii a început să simtă efectele noii băuturi, în special în timpul nopţii. Ştirile despre băutură s-au răspândit foarte repede şi, după ce au ajuns în Peninsula Arabică, au devenit globale.
  3. Caprele nu au incisivi pe maxilarul superior, dar pot foarte bine să rupă iarba şi chiar scoarţa copacilor. Atât în partea de sus a gurii (maxilar), cât şi în partea de jos (mandibulă) au premolari şi molari (măsele) cu care mestecă. Nu vă lasaţi amăgiţi atunci când un ied vrea să vă sugă degetul; nu îl lasaţi sa-l împingă cu limba la măsele, pentru că veţi avea parte de o experienţă extrem de dureroasă.
  4. Probabil, cel mai cunoscut mit despre capre este că ele pot consuma cutii de tablă. Chiar dacă ştim că acestea pot „testa” orice bagă în gură, ele nu sunt capabile să consume metale. Cu toate acestea, caprele sunt renumite pentru testarea gustului tuturor obiectelor care se află în raza lor de acţiune: haine, pungi de plastic, ziare, seringi, etichete de pe cutiile de tablă. Dar nu tablă! Caprele au de fapt un sistem digestiv foarte sensibil, care poate fi dereglat destul de uşor. Nu puţine au fost cazurile când, după decesul unor capre, au fost găsite în rumen cantităţi apreciabile de materiale plastice.
  5. La fel ca şi vitele sau ovinele - şi alte 200 de specii de mamifere - caprele mestecă din nou furajul ingerat ca parte a procesului lor digestiv. Au un stomac cu patru compartimente prin care trebuie să treacă furajele pentru a fi complet digerate. Procesul începe în rumen prin umezirea plantelor consumate, după care le regurgitează şi le mestecă din nou pentru a le mărunţi. Din acest motiv, aceste animale sunt numite rumegătoare şi de multe ori vedeţi capre odihnindu-se la păşune mestecând, chiar dacă nu le-aţi văzut mâncând de fapt nimic.
  6. Caprele fată de obicei doi sau mai mulţi iezi. Prolificitatea este un caracter de reproducţie care poate fi luat în selecţie. Astfel, dacă reţinem o ieduţă provenită dintr-o fătare multiplă, există posibilitatea ca aceasta să fete, la rândul ei, tot multiplu. Nu este o regulă general valabilă. Unele capre pot făta un singur ied.

capre si cafea_b

Cred că prin cele expuse am trezit curiozitatea multora de a înţelege mai bine această specie de animale care a reprezentat o sursă de hrană pentru oameni încă de la începutul domesticirii animalelor. Află de AICI şi alte curiozităţi despre capre!

 

un articol de

SORIN-OCTAVIAN VOIA

USAMVB Timişoara

Vizualizat: 827 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?