Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cinci mari dureri ale oierilor

Publicat: 20 aprilie 2020 - 18:04
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Întâlnirea crescătorilor de ovine de la Sibiu, desfăşurată pe 8 februarie a.c., s-a încheiat cu o sesiune de întrebări - răspunsuri între fermierii şi autorităţile prezente. Preşedintele Asociaţiei “Retezatul-Haţeg” Hunedoara, Pavel Iovăneasă, a ridicat cinci probleme punctuale, în numele oierilor din zona Haţegului şi a Văii Jiului.

Pavel Iovaneasa_b

 1. Omologarea Ţurcanei breze ca rasă de lapte!

  “S-a discutat aici ca sprijinul cuplat zootehnic să fie legat de producţie. Foarte bine! Dar noi, oierii cu nişte varietăţi puţin atipice, care se pretează foarte bine la lapte, n-o să facem niciodată metisare cu berbecii de carne. Punct! Vin cu rugămintea să ne ajutaţi să omologăm aceste varietăţi ca rasă sau măcar ca linii genetice”, a cerut oierul, făcând referire la Ţurcana Brează, oaie a cărei producţie de lapte atinge 160-170 kg/lactaţie şi chiar 200 kg la unele exemplare.

 2. Subvenţiile pe... fânul necosit!“

  De ce dacă fâneţele noastre sunt necosite, solicitanţii subvenţiilor pe suprafeţele respective fac dovada la APIA cu o filă din carnetul de comercializare cum că au vândut fânul (cui şi ce fân au vândut?!), pentru a lua sprijinul?”, a întrebat oierul din Haţeg. Secretarul de stat în MADR, George Scarlat a precizat că această condiţie de comercializare a fânului ar trebui scoasă total în afara legii, deoarece pajiştile sunt doar pentru crescătorii de animale.

 3. Ordinul 119/2014 privind distanţele minime!“

  Nu este normal ca într-un stat cum este România, cu potenţial zootehnic, eu să-mi fac o fermă în câmp şi după cinci ani pe lângă mine să fie numai locuinţe şi să primesc ameninţări să mă mut cu ferma de-acolo şi să fiu supus unor tiruri de reclamaţii! (...) Pentru că eu cresc animale, eu produc mâncare, eu am angajaţi pe care trebuie să-i plătesc”, a arătat Pavel Iovăneasă.

 4. Taxa pe apă!“

  Noi la Hunedoara avem o problemă cu Apele Române. Ne bat băieţii la poartă, ne somează să facem nişte proiecte cu firme agreate de dumnealor şi să plătim apa pe care o consumă animalele. Aşa ceva nu s-a pomenit de când lumea şi pământul. Urmează să plătim şi aerul?! Ne-am făcut foraje pe cheltuiala noastră, nu la mare adâncime. Este o mare nedreptate şi nu ne-am dori să reedităm acel 15 decembrie 2015 (protestul oierilor din Capitală împotriva legii vânătorii - n.n.), dar vom ajunge şi acolo dacă nu avem ce face”, a precizat oierul.

 5. Deschideţi târgurile de animale!“

  Doriţi să rămâneţi în memoria zootehniştilor din România. Faceţi un singur lucru: redeschideţi târgurile! Oprim porcii, deşi circulă, mai legal, mai ilegal, nu am luat atitudine împotriva mistreţilor, dar terminăm micii crescători de animale”, a arătat Iovăneasă consecinţele interzicerii târgurilor.

I-a răspuns preşedintele ANSVSA, Robert Chioveanu: “Dacă deschidem târgurile de ovine şi bovine, cine-mi garantează că maşina care vine cu ovine şi bovine nu aduce şi grăsuni, mai ales că cererea de purcei este maximă? Ce facem? Punem câte un jandarm în fiecare târg şi începem să ne luptăm cu oamenii? Să începem să confiscăm animalele, să dăm sancţiuni? (...)
Cât de curând vom lua o decizie. Am analizat pentru luna octombrie 2020 şi, cu siguranţă, la IndAgra vor fi animale!”

Vasile Bratu_b
UNDE SUNT BANII PENTRU ÎNGRĂDIREA PĂŞUNILOR?

Vasile Bratu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine “Mărginimea” Sibiu, organizaţie cu 20.000 ovine în Controlul Oficial al Producţiilor, a cerut lămuriri vizavi de banii destinaţi îngrădirii fermelor, pentru protecţia împotriva animalelor sălbatice. Europarlamentarul Daniel Buda a confirmat că fermierii pot beneficia de la Comisia Europeană de o sumă de până-n 15.000 de euro pentru îngrădirea păşunilor, inclusiv ca despăgubiri pentru stricăciuni. “Înţeleg că în ţară nu s-a receptat foarte bine chestiunea aceasta. Urmează să vă comunicăm exact siuaţia. Eu am răspunsul în scris de la Comisia Europeană sub acest aspect”, a precizat vicepreşedintele Comisiei AGRI din Parlamentul European.
În data de 8 noiembrie 2018, Comisia Europenă a adoptat o decizie prin care fermele atacate de sălbăticiuni, animale protejate de lege la nivel european, vor fi despăgubite 100% pentru pierderile suferite şi li se vor deconta toate cheltuielile pe care le-au făcut pentru a se apăra de animalele sălbatice, inclusiv construirea de garduri electrice.

Articol publicat în revista Ferma nr. 4/253 (ediţia 1-14 martie 2019)

Vizualizat: 2587 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?