Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cerinţele energetice la vacile de lapte

Publicat: 06 iulie 2010 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La noi în ţară, din ce în ce mai mulţi fermieri exprimă cerinţele în energie şi substanţe nutritive la taurine în sistemul francez INRA. Pentru cei interesaţi, explicăm modul de lucru pentru exprimarea necesarului energetic la vacile de lapte în sistemul INRA, utilizând „unităţile furajere lapte-UFL”.

Click pe poza pentru galerie!

În principal, cerinţele energetice ale unei vaci de lapte se stabilesc în funcţie de masa corporală a animalului (cerinţe de întreţinere) şi de producţia de lapte.

Cerinţele de întreţinere se pot stabili în două moduri:

• cu formula UFL = 1,4 + 0,6 x G (kg)/100 în care G = masa corporală (kg)

• sau prin formula UFL = 0,041 x G0,75 în care G0,75 = greutatea metabolică a animalului (kg).

La o vacă de lapte cu masa corporală de 600 kg, conform primei formule, necesarul energetic pentru întreţinere este de 5 UFL.

În a doua formulă observăm că, în condiţiile în care o vacă de 600 kg are greutatea metabolică de 121,23 kg, necesarul este de 0,041 x 121,23 = 4,97 UFL.

La primipare, în funcţie de vârsta fătării, pentru creşterea în greutate, cerinţele energetice pentru întreţinere se suplimentează cu 2 UFL - dacă fătarea are loc până la vârsta de 24 luni, respectiv cu 1,3 UFL - dacă fătarea are loc până la vârsta de 36 luni.

Cerinţele pentru producţia de lapte se pot determina prin formula: UFL/kg lapte = 0,44 + 0,0055 x (CG-40) + 0,0033 x (CP - 31), în care CG este „conţinutul în grăsime” al laptelui exprimat în grame/kg lapte, iar CP reprezintă „conţinutul în proteină” al laptelui exprimat în grame/kg lapte.

Conform acestei formule, cerinţele pentru un kg de lapte cu 4% grăsime şi 3,2% proteină sunt de 0,44 UFL. În acest caz, necesarul pentru o producţie de 30 kg lapte este de 30 x 0,44 = 13,20 UFL.

Se poate observa că valoarea necesarului de 0,44 UFL este stabilită pentru 1 kg de lapte care are conţinutul în grăsime de 4%. Întrucât grăsimea din lapte este variabilă, pentru a putea utiliza valoarea energetică de 0,44 UFL/kg lapte, producţia se stabileşte pentru un conţinut de 4% grăsime după următoarea formulă: PL 4% = PL x ( 0,4 +(0,015 x CG)) în care PL = producţia de lapte în kg.

Recapitulând, se poate constata că necesarul energetic pentru o vacă de lapte cu masa corporală de 600 kg şi cu o producţie zilnică de 30 kg lapte cu 4% grăsime este de UFL +13,20 UFL = 18,20 UFL.

Vizualizat: 731 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!