Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cerinţele de bunăstare a iepurilor de casă

Publicat: 14 iunie 2010 - 11:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Indiferent de sistemul de practicat în creşterea iepurilor, acesta trebuie să asigure nevoile fiziologice de sănătate şi comportamentale ale iepurilor. Este bine cunoscut faptul că iepurii de casă sunt animale foarte sensibile, şi necesită o urmărire atentă şi frecventă din partea crescătorului.

Click pe poza pentru galerie!

Ca urmare a observaţiilor realizate asupra comportamentului iepurilor întreţinuţi individual sau în grup, s-au stabilit principalele criterii de estimare a bunăstării şi a confortului acestora.

Se apreciază că iepurii bine întreţinuţi au: conformaţie corporală normală (fără defecte de aplomb); mers viguros şi corect; ochi cu privire clară, expresivi, strălucitori; tonus normal şi vioiciune în mişcare; piele curată, elastică, întinsă şi de culoare normală; păr curat, lucios şi bine ataşat; consum activ de apă şi hrană; crotine de consistenţă tare şi de culoare închisă.

 

Pardoseli recomandate

Elementele principale de asigurare a bunăstării iepurilor şi de obţinere a unor rezultate economice bune sunt constituite de tipul şi de suprafaţa pardoselii, precum şi de volumul cuştii sau a ţarcurilor de creştere.

Pardoselile pe care se întreţin iepuri de casă trebuie să fie în aşa fel proiectate şi întreţinute încât să asigure confort animalului şi să nu-i provoace răniri. În creşterea iepurilor se pot folosi pardoseli cu ochiuri (de sârmă sau de plastic), compacte sau tip grătar de lemn. Ochiurile pardoselii tip reţea de sârmă pot avea forma pătrată (19 x 19 mm) sau rectangulară (75 x 12,5 mm). Diametrul sârmei trebuie să fie, în medie, de circa 2,64 mm, limita minimă fiind de 2,032 mm.

Iepurii înţărcaţi preferă să stea la început pe pardoseli cu ochiuri de material plastic, refuzând pardoselile compacte. Ulterior, preferinţele tineretului cunicul se schimbă, astfel că la vârsta de 10 săptămâni nu mai sunt semnalate diferenţe între tipurile de pardosea (cu ochiuri de sârmă, de plastic sau compactă).

Adulţii din rasele mari, mai ales, se recomandă să fie întreţinuţi pe pardoseli compacte.
Prin dimensiunile cuştilor şi implicit spaţiul asigurat iepurilor în cuşti, trebuie să li se asigure posibilitatea manifestării, fără reţineri, a comportamentului natural, inclusiv efectuarea de sărituri, şi statul în poziţia „aşezat” cu urechile îndreptate în sus (erecte).

 

Suprafaţa pardoselii trebuie să fie suficient de mare, astfel încât să permită mişcarea în cerc a iepurelui, precum şi consumul de apă şi de hrană fără dificultate.
Codul de Recomandări privind Bunăstarea Iepurilor elaborat de Ministerul Agriculturii, Pisciculturii şi Alimentaţiei din Marea Britanie (sursa www.defragov.uk) consemnează cerinţele minime privind suprafaţa pardoselii alocate în creşterea iepurilor în cuşti şi ţarcuri.

 

Elemente constructive

Înălţimea cuştilor pentru iepurii cu vârsta de peste trei luni, trebuie să fie de minim 45 cm sau atât de mare încât să permită iepurilor adulţi o ridicare completă a urechilor din poziţia „aşezat”.
Cuibul de fătare trebuie să fie suficient de lung şi de larg pentru a permite iepuroaicei să-şi hrănească din decubit lateral puii fără a-i răni. Normele britanice recomandă o lungime minimă de 30 cm şi o suprafaţă totală a pardoselii de circa 0,80 m2.

Conform „Codului de practici pentru adăpostirea animalelor” din Marea Britanie, limitele temperaturilor optime pentru iepurii de casă sunt cuprinse între 15-24oC. Pentru umiditatea relativă nu există precizări speciale. Se estimează că nivelul de iluminare trebuie astfel asigurat încât iepurii să poată fi observaţi cu uşurinţă.

 

Tabelul 1
Cerinţele minime privind suprafaţa de pardoseală alocată în creşterea iepurilor în cuşti sau în ţarcuri

Tabel pardoseală iepuriClick pe poza pentru galerie!

 

Tabelul 2
Cerinţele minime de construire a cuştilor pentru cazarea iepurilor în crescătorii

Tabel cuşti iepuriClick pe poza pentru galerie!

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 3 (58)/2008

Vizualizat: 6821 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!