Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cererea puternică urcă preţul laptelui

Publicat: 27 noiembrie 2020 - 20:55
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Criza pandemică a schimbat temporar comportamentul de consum al populaţiei şi, în consecinţă, cererea pentru lapte a crescut. Ce indică prognozele pentru anul viitor?

un articol de
GHEORGHE GHIŞE

Livrările de lapte din UE în 2020 sunt în creştere cu 1% faţă de 2019, pe fondul cererii şi al intervenţiilor Comisiei Europene (iunie 2020) în piaţă. Tendinţa va continua moderat şi în 2021.

În ceea ce priveşte producţia de lapte, ritmul de creştere este limitat din cauza scăderii efectivelor de vaci de lapte. Din ianuarie 2020, efectivul total de vaci de lapte al UE a scăzut cu 280.000 de capete, respectiv cu 1,2% faţă de ianuarie 2019.
În 2020 şi în 2021 se menţine tendinţa generală: mai puţine capete/fermă şi animale mai productive. Cu toate acestea, un management eficient al efectivelor, inclusiv utilizarea geneticii bovine de înaltă calitate, va menţine actualul nivel de producţie.

 

Preţuri la poarta fermei

 

  • Laptele. După deprecierea din intervalul ianuarie - iunie 2020, preţul laptelui şi-a revenit începând din iulie. Potrivit Observatorului pieţei laptelui (Milk Market Observatory - MMO), în august a.c. preţul mediu pentru laptele crud la poarta fermei a fost de 32,7 euro (38,6 dolari)/100 kg, cu 3% sub cel înregistrat în august 2019, iar în 21 octombrie preţul mediu UE a fost de 33 euro/100kg lapte.
  • Brânzeturile. În 4 octombrie 2020, preţul brânzeturilor EU27+UK (cedar) a fost cu 3% peste cel din octombrie 2019, în timp ce preţurile pentru lapte praf integral, unt şi lapte praf degresat au fost cu 8%, 5% şi respectiv 5% mai mici decât în octombrie 2019.

Se estimează că exporturile de brânză ale statelor UE vor continua să crească pe fondul cererii globale puternice.

pret lapte - www.canva.ro_b foto: canva.com

 

Criza de furaje şi politicile de mediu

 

În Germania, cel mai mare producător de lactate din UE, industria de profil depinde în mare măsură de exporturi, în principal către alte state europene. În prima jumătate a anului, livrările Germaniei au crescut cu 1%. Totuşi, mai multe regiuni au raportat o criză de furaje din cauza secetei.
Olanda. Efectivul de vaci de lapte se menţine stabil în 2020, după reduceri succesive de câte 100 mii capete în 2017 şi 2018, din cauza noilor reglementări de mediu care au obligat fermierii să reducă efectivele la dimensiunile raportate în iulie 2015. Acum fermierii îşi refac efectivele, dar persistă încă multe incertitudini legate de politicile privind azotul în Olanda, precum şi criza COVID-19. Producţia de lapte în Olanda a crescut cu 2,4% în primele şase luni ale anului 2020.

Click AICI şi vezi cum sunt afectaţi producătorii români!

 

INTERVENŢIA UE ÎN PIAŢĂ

 

Potrivit datelor MMO, producţia de lapte din UE în primele şapte luni ale lui 2020 a crescut cu 1,8% faţă de aceeaşi perioadă din 2019.
În iunie 2020, CE a introdus Programul de depozitare privată (Private Storage Aid - PSA) ca răspuns la volatilitatea pieţei. PSA subvenţionează stocarea privată pentru brânză, lapte praf degresat şi unt până la şase luni. Este de aşteptat ca PSA să se încheie la sfârşitul anului 2020. Potrivit MMO, începând cu august 2020, stocurile se ridicau la 33.794 tone de brânză, 18.120 t lapte praf degresat şi 63.691t de unt.

Vizualizat: 1766 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?