Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cercetări de vârf mondial

Publicat: 28 februarie 2017 - 01:25
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La Iași, pe lângă Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul USAMV, a fost demarată o investiție de aproape 9 milioane de euro într-un centru de cercetări de nivel internațional, în domeniul medical-veterinar și pentru siguranța alimentară. 

Proiectul ROVETEMERG - “Centru regional de cercetări avansate pentru boli emergente, zoonoze și siguranță alimentară” - a fost inițiat de instituția ieșeană de învățământ superior de profil, ca unic partener, cu scopul de a efectua cercetări interdisciplinare, aplicate și experimentale privind microorganismele înalt patogene cu potențial de răspândire în masă, bolile infecțioase (re-)emergente și rare, rezistența microbiană la medicamente și siguranța microbiologică a alimentelor. Rezultatele obținute au menirea de a îmbunătăți sănătatea animalelor, a omului și a mediului, în spiritul conceptului “One Health”.

Proiectul ROVETEMERGClick pe poza pentru galerie!

Laborator de biosecuritate de nivel 3 spre 4
Pe 27 ianuarie 2017, la Facultatea de Medicină Veterinară din Iași, a avut loc prezentarea publică a acestui proiect care beneficiază de o finanțare europeană nerambursabilă de 35.721.700 lei (din FEADR, prin POC 2014-2020), diferența până la valoarea totală a investiției, de 39.700.698 lei, fiind suportată din fonduri naționale.
”Clădirea există deja lângă clinicile noastre veterinare și am început, de la finalul anului 2016, să reabilităm acea construcție mai veche, urmând a fi amenajate șapte laboratoare de cercetare, structurate pe două grade de biosecuritate, dotarea și acreditarea acestora. Poate că cel mai important aspect, pe care noi îl considerăm de vârf mondial, îl reprezintă faptul că vom avea un laborator de nivel 3 spre 4 de biosecuritate, cu condiții speciale, în care vom putea realiza cercetări avansate și experimente pe animale de laborator - șoareci, șobolani. Asemenea cercetări nu se fac la noi. Vom cultiva virusuri, bacterii periculoase și vom putea realiza infecții deosebit de periculoase, în condiții de maximă biosecuritate, pentru a verifica patogenitatea, dar și pentru a vedea distribuția unor agenți patogeni, a unor substanțe, prin laboratorul de RMN pentru animalele de experiență. Acestea sunt doar câteva aspecte, dar activitatea va fi cu mult mai complexă, iar noi lucrăm de multă vreme pentru realizarea unui asemenea obiectiv. Ne bucurăm că am obținut această finanțare”, preciza Gheorghe Săvuța, managerul de proiect.
Activitatea va fi destinată zonelor de nord-est și sud-est a României, dar și colaborărilor internaționale, la granița de est a României și a Uniunii Europene. ”Avem deja semnate acorduri de principiu pentru cercetări și pentru furnizare de rezultate, cu unități mari din zona Moldovei, precum Agricola Internațional Bacău, SCDCB Dancu-Iași, Vascar Vaslui, Safir SRL Vaslui, Dorna Lactate din județul Suceava ș.a.m.d. Pe de altă parte, suntem preocupați de ceea ce se întâmplă la frontiera de Est, în special în bazinul Prutului, din punct de vedere al prevenirii și controlului bolilor care pot afecta animale și oameni, precum gripa aviară, pesta porcină africană etc. De aceea, dezvoltăm colaborările cu Republica Moldova, Ucraina și nu numai, spre a preveni și a evita evenimentele patologice periculoase”, explica Gheorghe Săvuța.

Iașiul - pol al cercetării pluridisciplinare
Centrul de cercetare ROVETEMERG va facilita cooperarea dintre USAMV Iași, întreprinderi și furnizorii de servicii de sănătate din regiunile de dezvoltare N-E și S-E.
Din punct de vedere instituțional, după finalizarea implementării proiectului, Universitatea de {tiințe Agricole și Medicină Veterinară din Iași va beneficia de know-how-ul acumulat și de dotările logistice și informaționale, ceea ce va permite desfășurarea în continuare, în condiții optime, a activităților structurilor dezvoltate prin proiect. ”Proiectul ajută Iașiul să rămână un pol al cercetării pluridisciplinare, al dezvoltării socio-economice regionale și, de asemenea, să rămână un partener în domeniul cercetării, al cooperării în Regiune și în România. Un aspect benefic și de subliniat, în cadrul proiectului ROVETEMERG, este cel legat de atragerea și fidelizarea tinerilor specialiști de înaltă calificare, în special a doctoranzilor și a post-doctoranzilor, formați prin programele POS-DRU și POCU, precum și a cercetătorilor din străinătate”, menționa Benone Păsărin, prorectorul cu activitatea didactică în cadrul USAMV Iași.
În cadrul Centrului regional de cercetări avansate pentru boli emergente, zoonoze și siguranță alimentară vor fi create 12 noi locuri de muncă pentru cercetători și specialiști de înaltă calificare, în special dintre doctoranzi și postdoctoranzi, implementarea proiectului urmând a se finaliza la data de 13 octombrie 2019.
În prezent, la USAMV Iași, se află în desfășurare alte patru contracte de cercetare internațională, pe domenii precum agricultură, viticultură, medicină veterinară, precum și trei contracte sectoriale, în domeniile horticultură și zootehnie, cu valori cuprinse între 30.000 franci elvețieni și 5 milioane de euro.


LABORATOR MOBIL PENTRU INTERVENȚII ÎN FERME
Transformarea Centrului ROVETEMERG în nucleul unui pol de excelență al cercetării bioeconomice și de sănătate pentru regiunile de dezvoltare Nord-Est și Sud-Est, cu impact transfrontalier și internațional, reprezintă un obiectiv important al noului Centru de Cetcetări de la Iași și motivația pentru care s-a prevăzut dotarea și cu un auto-laborator, adică un laborator mobil, complet echipat pentru intervenții în teren. ”Vom interveni cu acest auto-laborator performant la investigații, recoltări de probe și anumite teste realizate pe loc, în fermele în care vom fi solicitați să intervenim. Cu această ocazie, va fi posibil ca rezultatele și soluțiile de rezolvare să vină către crescătorul animalului bolnav cu mult mai rapid și mai eficient. Pe noi ne interesează mult, pentru cercetările noastre, să fim în teren, să vedem ce se întâmplă, să facem anchete, să prelevăm probe pentru analizele de laborator și să le oferim fermierilor soluțiile medicale de care au nevoie. Totul, cu ținta finală de a păstra sănătatea animalelor, siguranța alimentelor cu origine animalieră și, în final, sănătatea oamenilor”, completa managerul de proiect.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 3 (186) din 15-28 februarie 2017

 

 

 

 

 

 

 

Vizualizat: 402 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?