Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Ce trebuie să știm despre lupta porcului cu frigul?

Publicat: 29 ianuarie 2021 - 15:56
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Atunci când nu reuşim să menţinem temperatura adăpostului în limitele de confort ale porcilor, modul de viaţă şi de creştere a acestora se modifică. Iată la ce să fim atenți! 

Lupta porcului cu frigul se duce în mai multe moduri, dintre care cele mai importante sunt:

  1. Consum suplimentar de nutrienţi. Pe măsură ce temperatura ambientală scade, cantitatea de furaj (sau lapte supt de la scroafă) pe care porcul o consumă creşte. De ce? Pentru că digestia în sine generează căldură şi, implicit, protecţia termică a organelor interne. Acest consum suplimentar nu se va regăsi în spor, întrucât energia suplimentară produsă are strict rol de termoreglare. Ca atare, şi consumul specific va creşte semnificativ. Astfel, diferenţa în privinţa consumului specific la porcii ţinuţi la 5°C, faţă de 15 °C, poate ajunge de la simplu la dublu. Adică nu mai putem vorbi despre eficienţă economică, ci, eventual, de supravieţuire.
  2. Modificări comportamentale. Cu cât temperatura scade sub limita minimă a zonei de confort, cu atât porcii devin mai agitaţi pentru că, ştim şi noi, mişcarea generează căldură. Dar mişcarea suplimentară e şi consumatoare de energie, crescând suplimentar consumul de furaj. În multe cazuri, agitaţia determinată de frig degenerează în adevărate lupte care, nu de puţine ori, au ca finalitate accidentarea sau chiar moartea unor animale.
  3. Zero performanţe de producție. Situaţia se agravează atunci când expunerea la temperaturi scăzute este de durată. Astfel, s-a observat că, la porcii în creştere, menţinerea prelungită la temperatura de 3-5°C are o serie de efecte ireversibile. Chiar dacă au capacitatea de a supravieţui perioade relativ îndelungate la aceste temperaturi - cu 10-15°C sub limita minimă de confort -, animalele suferă în mod evident, iar despre performanţe de producţie nu mai este cazul să discutăm. S-a observat că toate procesele metabolice ale porcilor crescuţi în frig funcţionează anormal, procesul de creştere şi dezvoltare a organismului rămânând mult în urmă. Spre exemplu, porcii ţinuţi la 5°C au o lungime a carcasei cu 20% mai mică, precum şi o talie mai redusă cu 10-15% faţă de cei care au avut la dispoziţie 20 °C.
  4. Reproducţie afectată. Frigul îndelungat afectează funcţionarea glandelor interne şi, implicit, a producţiei de hormoni, inclusiv cei sexuali.
  5. Sensibilitate la boli. Dacă metabolismul e distorsionat, înseamnă că întreg organismul porcului ţinut în frig devine mult mai sensibil. Porcii întreţinuţi la 8-10°C au o capacitate de a se apăra împotriva bolilor cu cel puţin 20% mai scăzută decât cei care trăiesc în condiţii termice confortabile. De asemenea, s-a demonstrat că la porcii menţinuţi constant la 10°C, eficacitatea antibioticelor furnizate în furaj sau apă (ampicilină şi/sau tetraciclină) a scăzut semnificativ, uneori cu până la 20-30%.

Citiţi mai multe despre toleranţa porcilor la frig AICI!

porci in frig canva_b

foto: canva.com

Vizualizat: 6730 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Este convins că destinul în viață i-a fost hărăzit de mic, încă din momentul în care a primit Sfânta Taină a Botezului. Toate deciziile au urmat aproape firesc, transformând copilul născut și crescut în zona de munte a Buzăului, într-unul dintre cei mai de seamă specialiști în legumicultură pe care îi are România, fiind de peste 36 de ani angrenat în activitatea de cercetare horticolă.

Este Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene şi Resurse Vegetale Buzău și ne împărtășește la #agroSTORY bucuria, dar și greutățile inerente ale pașilor făcuți în viață pentru a se împlini profesional și spiritual. Totul în jurul plantelor!

Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 17 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Costel Vînătoru la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, PLANTE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11 Elena Mateescu ține pasul cu vremea! Ce vești aduce pentru fermierii români? | podcast agroSTORY #10 Mădălina și Raul, tinerii care au adus dronele agricole din viitor, în prezent! | agroSTORY #9
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?