Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ce spun OIERII despre MIEII HIBRIZI între RASELE FRANCEZE şi ŢURCANĂ?

Publicat: 08 iunie 2017 - 10:13
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PUNCTE TARI, PUNCTE SLABE. Oieritul montan este altceva, aici perioada de stabulaţie este de circa şase luni, dublă faţă de zona de şes, iar producţiile de iarbă şi de fân sunt mult mai mici, deci costurile anuale pe oaie sunt semnificativ mai mari.

La evenimentul de la Călimăneşti, susţinut în data de 22 aprilie 2017, pe lângă discuţiile care au avut loc în sala mare a Centrului de Congrese şi Expoziţii, s-a organizat şi o expoziţie de ovine care a cuprins rase de ovine româneşti crescute în zona montană (Ţurcană albă, Ţurcană bucălaie, Ţurcană brează de Haţeg, Ţigaie), apoi berbeci specializaţi pentru producţia de carne din rasele Albă de Massif Central şi Vendeen şi miei hibrizi între aceste rase şi Ţurcană.

Iată ce spun unii dintre crescătorii de oi care au primit berbeci din cele două rase franceze în cadrul parteneriatului Franţa – România!
Oierii care au obţinut miei hibrizi între Ţurcană şi aceste rase, la unison, au confirmat că aceşti miei au avut un spor mediu zilnic cu circa 15-20% mai mare, comparativ cu mieii Ţurcană contemporani, şi un randament mai bun al carcasei.

Dar, aproape toţi au subliniat că nu sunt încântaţi de aspectul exterior al celor două rase franceze. Mai precis, rasa Albă de Massif Central are corpul berbecat, urechile lungi şi blege şi abdomenul golaş, ceea ce sugerează că în perioada de stabulaţie trebuie întreţinute în saivan, închise, pe un strat gros de paie. Deşi este o rasă rustică, este de aşteptat să se adapteze mai greu în zona montană în perioada de iarnă. Rasa Vendeen are jarul (părul) de pe faţă de culoare fumurie, deschisă, o nuanţă mai spălăcită faţă de Ţurcana bucălaie cu jarul lucios şi maroniu-închis spre negru. Unii oieri au menţionat că după utilizarea acestor berbeci la montă nu au obţinut nici un miel.

Despre cât de importantă şi mai ales necesară este o evaluare ştiinţifică a hibridărilor, citiţi în revista Ferma, ediţia 1-14 iunie 2017, într-un articol semnat Ioan Pădeanu!

Vizualizat: 3224 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?