Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ce poate altera gustul laptelui de capră?

Publicat: 26 august 2018 - 21:10
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Laptele de capră este un aliment sănătos pentru că în compoziţia lui se găsesc variate vitamine şi minerale care ajută la creşterea imunităţii organismului uman. Globulele de grăsime sunt mici şi se absorb uşor la nivel intestinal, motiv pentru care nu provoacă indigestii, iar vitaminele liposolubile trec în mare parte în circulaţia sanguină. De asemenea, aminoacizii conţinuţi în laptele de capră au valoare biologică ridicată şi nu degeaba foarte mulţi specialişti nutriţionişti găsesc multe asemănări de compoziţie cu laptele de femeie.

Consumatorii de lapte de capră îi ştiu valoarea şi îl consideră un aliment de bază. Cei care nu l-au consumat, încă pot avea idei preconcepute privind gustul laptelui, mai ales dacă sunt sfătuiţi de persoane care au avut experienţe neplăcute. Astfel de experienţe pot exista. De aceea, în cele ce urmează expun cauzele lor şi cum le putem evita.
Laptele de capră de bună calitate ar trebui să aibă o aromă uşor dulce, fără să lase un gust neplăcut ulterior consumului. Când creşteţi capre pentru lapte este inevitabil să nu aveţi câteva exemplare al căror lapte să aibă o aromă (gust) aparte. Uneori gustul va trece, dar alteori va persista şi te va face să pierzi foarte mult timp încercând să-ţi dai seama ce anume ar fi putut provoca problema. Există o mulţime de motive pentru care aţi putea obţine un gust neplăcut în laptele de la caprele dvs., deci cel mai bun lucru de făcut este să încercaţi să eliminaţi cauzele, respectând indicaţiile detaliate în cele ce urmează.

Lapte de capra_b

Gustaţi laptele proaspăt de capră!
Înainte de a gusta, mirosiţi laptele şi apoi examinaţi consistenţa şi culoarea lui comparativ cu interiorul alb al găleţii de muls. Eventualele urme de sânge indică o problemă de sănătate, cum ar fi mastita. Dacă laptele de capră are gust rău, chiar şi atunci când este proaspăt, pot exista factori de mediu sau de sănătate care-i schimbă mirosul şi gustul. În cazul în care laptele are un gust plăcut imediat după muls, dar el se modifică ulterior, puteţi suspiciona că aveţi o problemă cu stocarea şi prelucrarea lui.

Verificaţi procedurile de manipulare şi prelucrare!
Începeţi cu periajul animalului, pentru a preveni căderea părului în găleată în timpul mulsului. Părul lung de pe burtă şi din jurul ugerului se va ajusta cu o foarfecă sau cu maşina de tuns. Spălaţi-vă mâinile şi curăţaţi ugerul cu apă caldă şi cu săpun, după care ştergeţi-l cu o cârpă curată sau cu un prosop de hârtie de unică folosinţă. Efectul este limitarea transferului de bacterii în lapte şi îndepărtarea unor contaminanţi nedoriţi.
La muls sau după muls laptele trebuie filtrat, pentru a elimina corpurile străine înainte de răcire. Pentru cantităţi mai mici de lapte, se poate folosi o pâlnie şi un filtru de cafea sau un tifon împăturit în mai multe straturi. Pentru cantităţi mai mari, există filtre speciale.
În majoritatea cazurilor, aroma se poate altera atunci când îl depozităm necorespunzător. Bacteriile se înmulţesc în laptele cald, dar o răcire adecvată, imediat după muls, este soluţia pentru un lapte de înaltă calitate. După filtrare, laptele trebuie răcit la 4-5 grade Celsius pentru a preveni înmulţirea bacteriilor şi lipoliza (eliberarea acizilor graşi în lapte, ceea ce duce la acel gust nedorit „de capră”). Expunerea la lumina directă a soarelui poate provoca, de asemenea, lipoliza, aşa că încercaţi să păstraţi recipientul cu lapte acoperit sau într-un loc întunecat.
Nu adăugaţi niciodată laptele cald în laptele răcit pentru a economisi timp şi spaţiu. Laptele cald îl va încălzi pe cel răcit şi va încuraja creşterea bacteriană, care va deprecia toată cantitatea de lapte. Asiguraţi-vă că tot ceea ce utilizaţi pentru a colecta şi stoca laptele este igienizat corespunzător. Se recomandă stocarea laptelui în recipiente de inox sau de sticlă, care se pot curăţa şi dezinfecta uşor. Se va evita plasticul, care poate reţine bacterii. Pentru a steriliza echipamentul de muls, spălaţi-l cu apă caldă şi fierbeţi-l timp de 5 minute pentru a elimina bacteriile. În acelaşi scop, se pot folosi produse specifice (detergent, dezinfectanţi) pentru curăţare şi igienizare, fără a afecta calitatea laptelui. Principiul de bază este că tot ce vine în contact cu laptele proaspăt trebuie să fie curat şi dezinfectat.
Laptele este suport nutritiv pentru bacterii, ceea ce face ca dezinfecţia şi procesarea rapidă să fie crucială pentru eliminarea aromei nedorite şi a potenţialelor pericole pentru sănătate.

Verificaţi condiţiile de mediu!
Datorită globulelor mici de grăsime, laptele de capră este omogenizat natural (nu se strâng la suprafaţă, ca la laptele de vacă). Dezavantajul este că mirosul din mediul înconjurător poate “trece” uşor în lapte. Din acest motiv mulsul nu se face în adăpost, ci în locuri curate şi aerisite.
Amoniacul din adăpost sau alte gaze pot trece în lapte şi pot altera aroma acestuia chiar prin respiraţia caprelor. Pentru a înlătura acest neajuns, adăpostul trebuie menţinut curat şi bine ventilat.
Oricine a crescut capre şi a avut ţapi ştie că mirosul lor neplăcut parcă se lipeşte de tine şi nu mai scapi uşor de el. Acest miros poate trece şi în lapte şi nu cred că există consumatori care vor lapte cu “aromă” de ţap. Din acest motiv, masculii se vor ţine la o distanţă suficient de mare de adăpostul de capre în lactaţie şi mai ales de locul de muls.

Verificaţi periodic sănătatea caprelor!
Tulburările metabolice şi bolile sunt cauze frecvente ale modificării gustului laptelui de capră.
Mastita este o infecţie a ugerului şi apare ca efect al scăderii imunităţii sau din cauza diferitelor traumatisme ale ugerului. În acest caz, gustul laptelui este sărat şi în compoziţia lui apar modificări care fac laptele impropriu consumului.
Cetoza se poate instala până la primele trei săptămâni de la fătare ca urmare a hrănirii deficitare. Caprele utilizează propriile rezerve de grăsime cu formare de corpi cetonici care ajung în lapte şi dau un miros respingător.
Deficienţa furajelor în cobalt duce la limitarea sintezei vitaminei B12 în rumen şi are ca efect producerea de lapte cu gust amar. Pentru a evita acest neajuns, caprelor li se asigură brichete minerale pentru lins.
Toate aceste sfaturi şi recomandări le-am expus pentru crescători în scopul producerii unui lapte de capră fără miros şi cu gust plăcut. Consumatorul trebuie să ştie doar că laptele de capră provenit de la animale sănătoase şi prelucrat igienic înseamnă sănătate pentru el.

 

sursa foto: authorityremedies.com


PLANTE CARE MODIFICĂ GUSTUL LAPTELUI DE CAPRĂ
Caprele au o capacitate uimitoare de a consuma o gamă variată de plante. Unele dintre aceste plante pot da un gust neplăcut laptelui. Înainte de sezonul de păşunat se va evalua compoziţia floristică şi se vor elimina plantele responsabile cu modificarea gustului laptelui, dintre care menţionăm: trifoiul dulce şi menta. Alte plante responsabile de modificarea aromei laptelui sunt: ceapa, usturoiul, pătrunjelul şi varza. Crescătorii care deţin capre în zonele împădurite trebuie să ştie că frunzele de stejar nu trebuie să intre în dieta caprelor. Aceeaşi situaţie se poate întâlni şi în perioada de stabulaţie, când în alimentaţia caprinelor este administrat fânul ce conţine plante aromate.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 8/213 (ediţia 1-14 mai 2018)

 

Vizualizat: 5596 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
iuliu
|
07. 20, 2019. Saturday 07:15

Buna ziua. am cumparat recent o capra alpina franceza pentru lapte. Laptele este acceptabil muls proaspat, poate putin cam amarui, insa odata pus la inchegat miroase respingator ( gen oua clocite sau mai rau). Am mai avut o capra anul trecut iar laptele ala era dulce si fara 'aroma' de capra iar branza delicioasa.

imi puteti spune oare cauzele pentru care laptele e asa? si cum as putea sa indrept situatia?

multumesc anticipat.

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?