Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Ce mai mănâncă găinile noastre în sistem gospodăresc

Publicat: 25 martie 2019 - 14:03
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ceea ce m-a determinat să dau curs acestui articol este încăpăţânarea cu care mulţi gospodari se cramponează să îşi bată joc de pasărea lor din ogradă!

 

Ca de obicei vă ofer, spre exemplificare, câteva spicuiri "edificatoare" din postările de pe facebook...
G.G. - “50% porumb, 20% grââu, 10% floare, 10% orzoaică, 5% mazăre, 5% calciu furajer nevitaminizat”

REZULTAT: Energie 2905 kcal//kg, Proteină 11,72%!!!

100prcoko_htm_Kyllingernecloseupf219_b

D.U. - "Porumb două părţi, opărite, grâu, o parte orzoaică, eu aşa le dau. Poţi adăuga floarea soarelui şi ovăz, e foarte bun (...) Eu cu găleata pun: 2 porumb, una grâu, una orzoaică"
REZULTAT fără floare şi ovăz: Energie 3180 kcal//kg, Proteină 10%!!!
REZULTAT cu floare şi ovăz: Energie 3020 kcal//kg, Proteină 11,76%!!!

Fressen_300_downloadf219_b

D.M.B - "Eu unul le fac concentrate din următoarele: 1 găleată de porumb, 1 de grâîu, o jumătate de găleată de floarea soarelui şi mai adaug o linguriţă de calciu vitaminizat la fiecare 2 kg de uruială"
REZULTAT: Energie 2890 kcal//kg, Proteină 14,5%!!! Cu precizarea că celuloza, despre care încă nu am vorbit, este dublă!!!

Pentru a înţelege de ce o furajare corectă este mai bună decât o uruială şi o mână de grăunţe aruncată găinilor noastre trebuie să ştim care este minimul de cerinţe nutriţionale ale găinii. Am luat drept exemplu hibridul ouător LOHMANN.
În tabelul 1 sunt trecute cerinţee acestui hibrid pentru vârsta de aproximativ 1 an, recomandate de către producător pentru o productivitate optimă.

Tabelul 1: NECESITĂŢILE UNEI GĂINI
vârsta aprox. 1 an

t1f219_b
Pentru a obţine aceste valori nutriţionale am luat în calcul şi o analiză fizico-chimică (teoretică) simplificată a principalelor materii prime ce intră în compoziţia furajului (tabelul 2).

Tabelul 2: ANALIZA SIMPLIFICATĂ A FURAJULUI

 t2f219_b

CPVM concentrat proteino-vitamino-mineral

Gospodăreşte vorbind, o energie a furajului de 2700-2725 kcal şi o proteină de 15-15,5% este foarte bună, pentru că noi ne creştem păsările cu dublu scop: atât pentru carne, cât şi pentru ouă. Ceea ce nu se ştie este că ne putem da seama de calitatea unui furaj după raportul dintre energiea şi proteina conţinute de acesta. Conform producătorului hibridului, acest raport pentru vârsta de aproximativ 1 an este de 175.

Reţete calculate şi explicate!
Pornind de la cele câteva cunoscute, şi anume: cerinţele păsării recomandate de către producător, analiza principalelor materii prime şi raportul energie-proteină, precum şi de la cele mai comune materii prime aflate aproape în orice ogradă sau foarte uşor de procurat (grâu, porumb şi floarea-soarelui), să încercăm să realizăm o reţetă aproape de parametrii recomandaţi.

1. Cel mai des folosit mix de uruială este cel format din grâu-porumb 50-50% (tabelul 3). Din păcate, valoarea energiei este 3.230 kcal/kg, cu peste 18% mai MARE iar valoarea proteinei este 10% în loc de 15,5%, cu peste 30% mai MICĂ! Dacă vorbim şi de raportul energie-proteină, acesta ar fi 323, faţă de 175, deci aproape DUBLU!
Ca o comparaţie, găina ar arăta cam cum am arăta noi dupa un bax de Red-Bull pe stomacul gol!

Tabelul 3: VALORILE REŢETEI REALIZATE DIN GRÂU - PORUMB

 t3f219_b

2. Acum să încercăm să adăugăm şi puţină floarea-soarelui, păstrând cantităţile de grâu şi porumb egale (tabelul 4). Floarea soarelui însă este de preferat să nu fie peste cantitatea de 10% pondere în furaj, din cauza procentului mare de celuloză conţinut.
Ce observăm? Valoarea energiei a scăzut acum la 3.090 kcal/kg de la 3230, dar tot este mai mare cu 13,5% decât normalul! Proteina a crescut însă de la 10% la 11,85%, dar tot este cu 30% mai mică faţă de normal!
Raportul energie/proteină s-a îmbunătăţit şi el acum, fiind 261 faţă de 323 anterior, dar încă foarte mare faţă de normal.
CONCLUZIA este că mixul furajer s-a îmbunătăţit prin prezenţa florii soarelui, dar încă este departe de valorile normale!

Tabelul 4: VALORILE REŢETEI REALIZATE DIN GRÂU - PORUMB - FLOARE

 t4f219_b

3. Să apelăm la “artileria uşoară”, şi anume la SOIA, “artileria grea” fiind ŞROTURILE de floare şi soia (tabelul 5).
Soia NICIODATĂ nu se introduce crudă în furaj ci, în cel mai rău caz, numai prăjită! Aceasta din cauză că soia în stare crudă conţine anumiţi compuşi care diminuează calităţile productive ale păsării.
Să folosim aşadar acelaşi procent de soia prăjită ca şi la floarea soarelui, păstrând egale procentele de grâu şi porumb. Reţeta va avea următoarele componente: 40% grâu, 40% porumb, 10% floare şi 10% soia prăjită.
Ce observăm? Valoarea energiei a scăzut acum şi mai mult, la 2.990 kcal/kg de la 3091, dar tot este mai mare cu aproximativ 9,5% decât în mod normal! Proteina a crescut însă de la 11,85% din varianta cu floarea soarelui, la 14,71%, dar tot este mai redusă cu aproximativ 5% faţă de normal! Raportul energie/proteină s-a îmbunătăţit şi mai mult, el fiind acum 203 faţă de 261, dar încă prea crescut.

Tabelul 5: VALORILE REŢETEI REALIZATE DIN GRÂU - PORUMB - FLOARE - SOIA

 t5f219_b


Să recapitulam ce avem şi ce trebuie să obţinem.
După ultimul mix avem: ENERGIE 2.990 kcal/kg, PROTEINĂ 14,71% iar raportul celor două 203.
Vrem să obţinem valori cât mai apropiate ale ENERGIEI de 2.725 kcal/kg, PROTEINEI de 15,5% şi ale raportului celor două, de 175.

4. Pentru aceasta vom trece la ajustări fine ale valorilor materiilor prime, ţinând cont şi de celelalte componente ale furajului (metionină, lizină, calciu, sare) - tabelul 6.
CONCLUZIA pe care o tragem este că dacă energia mai trebuie scăzută, proteina mai trebuie puţin crescută, cei doi aminoacizi sunt în limite acceptabile, observăm totuşi că valoarea calciului, care ar trebui să fie minim 3%, este de fapt aproape de ZERO, în condiţiile în care o găină ar avea nevoie de 4 grame de calciu zilnic!!!
O variantă simplă ar fi să luăm câteva procente de la grâu, de exemplu, şi să le înlocuim cu carbonat de calciu. Este vorba despre 8 procente pentru a ajunge la o valoare a calciului situată între 3 şi 3,5%, adică la 3,1% aferent celor 8 procente. Ce s-a întâmplat făcând aceasta înlocuire? Energia a scăzut de la 2.990 kcal/kg la 2.741, adică foarte aproape de normal; proteina, deşi mai trebuia crescută, a mai scăzut şi ea şi, implicit, au scăzut şi aminoacizii, cauza fiind introducerea carbonatului de calciu în locul grâului! Raportul energie/proteină a scăzut şi el, dar aproape insesizabil.

Tabelul 6: VALORILE REŢETEI REALIZATE DIN GRÂU - PORUMB - FLOARE - SOIA - CALCIU

 t6f219_b

CONCLUZIA este că, deşi reţeta constituită acum din 32% grâu, 40% porumb, 10% floare, 10% soia prăjită şi 8% carbonat de calciu are acum aportul ideal de calciu, totusi celelalte componente au scăzut, deci reţeta s-a degradat!

5. Pentru a remedia acest lucru mai luăm încă 6 procente tot de la grâu şi le vom adăuga la soia prăjită (tabelul 7), moment în care reţeta va arăta aşa: grâu 26%, porumb 40%, floare 10%, soia prăjită 16% şi carbonat de calciu 8% iar valorile energiei şi ale proteinei vor fi cele mai apropiate de cerinţele păsării - energia 2.688 kcal/kg şi proteina 15,42%. Totuşi, energia a ajuns cu puţin sub limita minimă, iar raportul energie proteină este aproape ideal!

Tabelul 7: VALORILE REŢETEI REALIZATE DIN GRÂU - PORUMB - FLOARE - SOIA - CALCIU

 t7f219_b

6. Ca să ridicăm valoarea energiei păstrând proteina în limitele recomandate, luăm 4 procente de la floarea soarelui şi le distribuim câte 1,7% la porumb şi 2% la soia prăjită, restul de 0,3% mergând la sare.
Reţeta finală va avea următoarele procente ale materiilor prime: grâu 26%, porumb 41,7%, floare 6%, soia prăjită 18%, carbonat de calciu 8% şi sare (NaCl) 0,3% - vezi valorile componentelor în tabelul 8:

Tabelul 8: VALORILE REŢETEI REALIZATE DIN GRÂU - PORUMB - FLOARE - SOIA - CALCIU - SARE

 t8f219_b


CONCLUZIA FINALĂ este că, pornind de la o furajare numită în multe medii, inclusiv cel on-line “tradiţională” - termen mult prea evaziv, cu câteva materii prime aflate aproape în orice gospodarie sau care sunt foarte uşor de procurat, am ajuns la o reţetă mult îmbunătăţită!
Costul unui asemenea furaj fabricat în gospodărie ajunge la 1 leu/kg, iar dintr-un kilogram o găină adultă de talie medie mănâncă aproximativ 5 zile!
Cum “Ceea ce este bun poate deveni şi mai bun”, în articolele viitoare vom înlocui floarea soarelui şi soia prăjită cu şroturi din aceleaşi materii prime, comparând reţetele iar la sfârşit vom introduce bicarbonatul de sodiu (alimentar) care va înlocui o parte din sare cât şi un concentrat proteino-vitamino-mineral (CPVM), cel mai răspândit pe teritoriul ţării!
Rezultatele se vor vedea atât pe hârtie cât şi în gospodăria d-voastră!

Vă aşteptăm cu întrebări, propuneri şi împărtăşiri din experienţa proprie la adresa de e-mail: narcisdefta.ferma@gmail.com sau pe Facebook, în grupurile Asociatia Profesionala a Crescatorilor de Pasari de carne si gaini ouatoare, Ferma de familie şi Crescatori de pasari de rasa sau de consum.

 

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 3/230 (ediţia 15-28 februarie 2019)

Vizualizat: 5406 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?