Se apropie perioada când cei care locuiesc la curte îşi doresc să producă hrană de calitate pentru familie ori chiar pentru vânzare. În reţetele de nutreţuri combinate pentru puii de carne pot participa:
Ca sursă de proteină, de un real succes, poate fi folosită făina de urzică. Vine perioada în care se pot recolta urzici. Acestea pot fi uscate şi măcinate, iar apoi pot fi încorporate în furajul combinat. De asemenea, în structura furajelor combinate destinate puilor de carne poate fi folosită făina de fân de lucernă. Aceasta are o valoare nutritivă mare datorită conţinutului ridicat în proteine, săruri minerale şi vitamine. Datorită conţinutului ridicat în proteină, 1 kg de şrot de soia ar putea fi înlocuit cu 2,2 kg făină de lucernă, iar 1 kg de făină de peşte cu 3,3 kg făină de lucernă. Astfel ar scădea foarte mult preţul de cost al unui kilogram de furaj combinat.
Pentru că are un conţinut ridicat în celuloză brută, nu se poate introduce în proporţii mari în raţie.
Există şi o a doua categorie de crescători, şi anume cei care cumpără pui de carne “scăpaţi de cele rele“, respectiv la vârsta de circa 2 săptămâni. Pentru a obţine pui de 2 kg la numai o lună după ce au cumpărat pui zburaţi, acestora trebuie să li se asigure furaje adaptate vârstei. Aceste furaje trebuie să asigure: 3100 kcal energie metabolizabilă şi 20% proteină brută.
În tabel sunt prezentate variantele de furaje combinate care pot fi folosite în oricare dintre situaţiile redate anterior.
Dacă se doreşte obţinerea de pui zburaţi, în gospodărie, pentru 1000 de capete este nevoie de o încăpere de 100 mp, posibil una de 10x10 m. În această încăpere, temperatura în primele 3 zile de viaţă trebuie să atingă 33oC, urmând să fie scăzută pe măsură ce puii cresc. De asemenea, trebuiesc folosite furaje adaptate vârstei, conform tabelului prezentat.
Aşadar, există mai multe variante de a creşte pui de carne în această perioadă, ideea este să o alegeţi pe cea care vă avantajează din punct de vedere economic.
TABEL: STRUCTURI DE FURAJE COMBINATE DESTINATE PUILOR DE CARNE
Ingrediente |
Demaraj 1-10 zile |
Creştere 11-24 zile |
Finisare 24-42 zile |
Porumb |
31,94 |
34,92 |
37,01 |
Grâu furajer |
20,00 |
20,00 |
20,00 |
Șrot de soia |
39,56 |
35,67 |
31,99 |
Ulei de soia |
3,65 |
5,11 |
6,86 |
Fosfat monocalcic |
1,30 |
1,10 |
1,00 |
Cretă furajeră |
1,30 |
1,10 |
1,10 |
DL Metionină |
0,40 |
0,40 |
0,36 |
L-Lizină HCl |
0,27 |
0,22 |
0,21 |
L-Treonină |
0,15 |
0,08 |
0,07 |
Bicarbonat de sodiu |
0,25 |
0,20 |
0,20 |
Sare de bucătărie |
0,18 |
0,20 |
0,20 |
Premix vitamino-mineral |
1,00 |
1,00 |
1,00 |
Total |
100 |
100 |
100 |
Parametrii calculaţi |
|||
EM (kcal/kg) |
3007 |
3099 |
3196 |
PB (%) |
23,01 |
21,50 |
19,99 |
Liz % |
1,44 |
1,29 |
1,19 |
M+C % |
0,99 |
0,95 |
0,87 |
Ca % |
0,98 |
0,84 |
0,81 |
P % |
0,66 |
0,61 |
0,57 |
CB % |
2,56 |
2,46 |
2,35 |
un articol de
LAVINIA ŞTEF