Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ce fel de premixuri folosim în alimentaţia suinelor?

Publicat: 27 octombrie 2010 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pentru a completa necesarul în vitamine şi microelemente a suinelor  este necesară folosirea premixurilor vitamino-minerale.

Click pe poza pentru galerie!

Asupra rolului pe care îl au vitaminele şi microelementele la suine nu voi reveni pentru că le-am prezentat într-un articol anterior.

Aceste premixuri se pot procura de la fabricile de furaje combinate sau de la farmaciile veterinare dar ele diferă între ele prin sursa de asigurare a microelementelor şi prin nivelele la care se asigură acestea.

Astfel ca şi surse de asigurare a microelementelor putem aminti surse anorganice reprezentate de sărurile anorganice şi chelaţii anorganici cunoscuţi sub denumirea de frite fosfatice cu microelemente chelatate, precum şi prin surse organice de tipul aminoacid - microelement sau proteine - microelement

În România şi mai ales în partea de vest a ţării a devenit o obişnuinţă utilizarea premixurilor minerale pe baza de “bioelemente chelatate” la diferite specii şi categorii de animale.
Prin utilizarea acestor noi produse se elimină utilizarea sărurilor anorganice ca sursă de asigurare a microelementelor în structura nutreţurilor combinate.

Frita este de fapt o sticlă topită la temperaturi ridicate si răcită brusc rezultând granule neregulate şi fine de sticlă, cu denumirea generică de frită.

Premixurile minerale pe bază de frite fosfatice cu bioelemente chelatate au următoarele caracteristici de bază:

• se asigură la nivelul necesarului, bioelementele Fe, Mn, Cu, Co, Zn, I, Se în funcţie de cerinţele specifice ale diferitelor specii şi categorii de animale;
• dispersia uniformă a acestor bioelemente în masa unui singur produs;
• solubilitatea constantă la pH-ul acid la nivelul stomacului;
• coeficienţii de utilizare digestiva a bioelementelor de peste 70%, ceea ce permite reducerea dozelor minerale din norme cu 25-50%;
• reducerea dozelor de bioelemente din hrana, determină si scăderea potenţialului poluant al dejecţiilor animale, generate în special de absenţa anionilor anorganici (nitriţi, nitraţi, sulfiţi, sulfaţi, cloruri etc.).

Dacă folosim ca şi surse de asigurare sărurile anorganice, valorile de suplimentare ale principalelor microelemente după diferite norme internaţionale sunt următoarele:

La purceii sugari şi tineret: Fe 80-110 mg/kg furaj, Mn 40 mg, Zn 70-110 mg, Cu 8-10 mg, Se  0,3 mg, I  0,2 mg.

La adulte, valorile de suplimentare sunt ceva mai reduse, şi anume: Fe 60 mg, Mn 40 mg, Zn  40 mg, Cu  5 mg, Se 0,3 mg, I 0,2 mg. Dacă se foloseşte ca şi sursă de asigurare frita cu microelemente chelatate, aceste valori de suplimentare se pot reduce cu până la 50%. Paradoxal dar cu toate că nivelele de suplimentare sunt mai reduse în cazul folosirii fritei, sporurile în greutate sunt mai ridicate iar consumurile specifice mai reduse.

Prin urmare şi din punct de vedere economic este de preferat utilizarea fritelor comparativ cu sărurile anorganice. Aceste premixuri vitamino - minerale se introduc în structura furajului combinat în proporţie de 1%, prin urmare nu încarcă preţul de cost al furajului combinat cu mult iar efectele lui nu se lasă aşteptate.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 5(31)/2004

Vizualizat: 1789 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?