Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ce facem cu Ţurcana Albă - despre omologarea unei rase de ovine româneşti

Publicat: 10 iulie 2019 - 00:39
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Omologarea unor rase de ovine româneşti se impune tot mai mult în condiţiile zootehniei autohtone adaptată la cerinţele europene şi datorită faptului că acest sector nu trebuie să fie inferior aceleiaşi activităţi din ţările civilizate ale UE. Fără nici un dubiu, demersurile în cauză aparţin adevăraţilor specialişti în oieritul românesc, dar în acelaşi timp, noi, oierii instruiţi nu putem rămâne pasivi faţă de astfel de realizări.

Este uşor de înţeles că principalele furnizoare de noi rase sunt nucleele de ovine formate în mod natural, precum ar fi Ţurcana şi Ţigaia, adevărate „conglomerate” de tipuri, varietăţi sau populaţii ale acestei specii de animale.
Despre intenţiile lăudabile ale oierilor din Ţara Bârsei sau ale celor din Ţara Haţegului s-a mai vorbit şi s-a şi scris în paginile revistei Ferma, remarcând şi faptul că această publicaţie a găzduit opinii autorizate despre Bucălaia de Luncani (jud. Hunedoara), prezentă de fapt în mai multe zone ale României, spunându-se că este acel tip de Ţurcană care înregistrează cel mai mare S.M.Z.

Ovine_b

Un ecotip pe cale de dispariţie
Aflată în prezent în categoria ecotipurilor pe cale de dispariţie ale rasei Ţurcană, Băla de Bistriţa a reprezentat şi ea acum zece ani subiectul tentativei omologării, după succesul repurtat la expoziţia IndAgra, ediţiile 2007 şi 2008, expoziţie în care Băla de Bistriţa a fost prezentată exact sub această denumire (acceptată de organizatori). Dar Ţurcana Bălă de Bistriţa a fost şi subiectul unei comunicări ştiinţifice la începutul lunii noiembrie a anului 2010, la cea de-a 39-a Conferinţă internaţională de comunicări ştiinţifice, găzduită de Facultatea de Zootehnie-Bucureşti. Aşa cum era de aşteptat, respectivul eveniment a lăsat importante dovezi scrise, inclusiv în ceea ce priveşte contribuţia Asociaţiei Crescătorilor Montani de Ovine (AJCMO) „Dealu Negru” Bistriţa-Năsăud la formarea ecotipului Bălă de Bistriţa.
Trecând însă peste alte dovezi scrise, precum ar fi un articolele publicate în reviste de specialitate sau peste ceea ce a reprezentat expoziţia organizată la Ilva Mică în data de 18 octombrie 2009 - sub numele de „Expo-ovis - pastorala montană 2009”, considerăm că apogeul dovezilor scrise pentru acest ecotip de ovine este prezentarea în mod profesional la expoziţia de nivel internaţional ZEFA - iunie 2015 - organizată pe Aerodromul Floreni, com. Dorna Candreni, jud. Suceava, unde Ţurcana Bălă de Bistriţa a fost o adevărată vedetă.

Ovine_b

Băla de Bistriţa s-a integrat în „batalionul” T.A.100_L
În paralel au existat puternice acţiuni de plagiere a ecotipului Bălă deBistriţa şi de trimitere a lui în derizoriu, prin prezentarea a tot felul de oi băle sub denumirea de Bălă de Bistriţa, după care Ordinul MADR nr. 619/2016 a dus la imposibilitatea respectării izolării reproductive a acestui ecotip de ovine; drept urmare, inclusiv „artizanii” ecotipului Bălă de Bistriţa au considerat că este suficientă omologarea Ţurcanei Albe 100% pentru lapte (T.A.100_L) prezentă în foarte multe zone ale României, dar această omologare am dori să se facă cu adevărat; căci, aşa-zisa T.A.100_L, fără omologarea mult aşteptată, are diferite înfăţişări de la caz la caz, ajungând ca unele exemplare albe de Stogoşă să fie incluse tot în T.A.100_L.
Sau, mai caraghios este faptul că ovinele de aşa-zisă rasă Ţurcană din anumite exploataţii care au fost supuse selecţiei în direcţia carne mulţi ani au devenit foarte valoroase şi în privinţa producţiei de lapte de oaie, când aceleaşi oi au fost selecţionate în direcţia lapte.
Nu am dori să se înţeleagă că suntem „vânători de greşeli”, ci am dori să înţeleagă toată lumea că nu le stă bine românilor cu „reglementări” aproximative şi compromisuri în urma cărora adevăraţii specialişti în acest domeniu să fie consideraţi inferiori celor din alte ţări civilizate ale UE, unde rasele de animale nu sunt lăsate la voia întâmplării.
În concluzie: dacă „micul pluton” al Bălei de Bistriţa s-a integrat în „batalionul” Ţurcanei Albe 100%, în primul rând respectivii protagonişti solicită cu toată fiinţa lor omologarea Ţurcanei Albe 100% ca adevărată rasă autohtonă a României.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 10/237 (ediţia 1-14 iunie 2019)

 

Vizualizat: 373 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?